- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Serija „Pad“ na Berlinskom filmskom festivalu

© Foto : Sputnjiku ustupila "Fajrflaj" produkcija/PromoScena iz serije "Pad"
Scena iz serije Pad - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Domaća serija „Pad“ rađena po motivima knjige Žarka Lauševića „Godina prođe, dan nikad“, biće prikazana na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, u selekciji TV serija iz celog sveta.
Prikazivanje „Pada“ na ovom prestižnom festivalu, zapravo je svetska premijera ove serije, a činjenica da je serija selektovana od strane žirija ovog festivala dodatno govori o sve većoj međunarodnoj prepoznatljivosti domaće kinematografije, ističu producenti.
„Veoma smo ponosni da smo za kratko vreme uspeli da razvijamo i produciramo naslove koji su u selekcijama inostranih festivala. Produkcija Fajrflaj veoma prati svetske trendove i proizvodi originalne sadržaje u različitim žanrovima, a i u narednim projektima ćemo nastaviti da razvijamo teme koje putuju van granica Srbije, kao i da ostanemo na liniji svetskih standarda u samoj produkciji“, navela je direktorka produkcije „Fajrflaj“ Ivana Miković.

Putevi duše jednog umetnika

Serija „Pad“ izazvala je i veliko interesovanje među domaćom publikom, koja je već tri vikenda prati na Superstar TV, a dodatno je promovisana i kroz koncept „Gledaj pre svih“ (bindžovanje) koji je dostupan na svim platformama Telekoma Srbija.
„Pad“ opisuje tragičan događaj iz avgusta 1993, u kojem je učestvovao poznati jugoslovenski glumac Ivan Maslać i prati njegov život,ali nas i vodi kroz puteve duše jednog umetnika, koji u stvarnom životu počinje da proživljava lične borbe koje je do tada izvodio samo na pozornici.
„Pitanje kako umetnici, čiji je posao da šire humane vrednosti, sticajem različitih okolnosti, pređu na drugu stranu, strašno me je zainteresovalo ne samo u vreme ratnog stanja devedesetih godina, već generalno - ta tanka granica između kreativnosti i totalne destrukcije, izjavio je za Sputnjik scenarista i reditelj serije „Pad“ Bojan Vuletić.

Univerzalna priča za ceo svet

Lauševićeva iskrena priča poslužila je Vuletiću kao inspiracija za, kako objašnjava, „evociranje sećanja na to strašno vreme početka devedesetih godina koje svakog čoveka, makar bio i veliki pacifista, nežna i krhka duša kakvi su umetnici, pre svega glumci, može da dovede u iskušenje da se nađu u tragičnoj situaciji sa istim takvim posledicama“.
© Foto : Sputnjiku ustupila "Fajrflaj" produkcija/PromoSerija "Pad" inspirisana knjigom Žarka Lauševića
Serija Pad inspirisana knjigom Žarka Lauševića - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Serija "Pad" inspirisana knjigom Žarka Lauševića
„Nismo pravili dokumentarnu rekonstrukciju. Samo su uzeti motivi koje sam sa svojim saradnicima obradio sa ciljem da bilo ko, u bilo kom vremenu i bilo kom delu Zemljine kugle može da se poistoveti. Gledali smo da pobegnemo od onog što je lokalno i napravimo univerzalnu priču“, pojašnjava višestruko nagrađivani reditelj filma „Rekvijem za gospođu J“.
Pored Milana Marića u glavnoj ulozi, glumačku ekipu čine Boris Isaković, Mima Karadžić, Milica Janevski, Anđela Jovanović, Ljubomir Bandović, Dubravka Drakić, Dragan Marinković Maca, Krešimir Mikić, Izudin Bajrović, Jovan Veljković, Slavko Sobin, Svetozar Cvetković, Kemal Rizvanović.
Milan Marić u seriji Pad - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
KULTURA
Milan Marić: Ko smo posle pada, ko smo dok padamo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala