- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Milan Marić: Ko smo posle pada, ko smo dok padamo

© Foto : Sputnjiku ustupila Fajrflaj produkcija/PromoMilan Marić u seriji "Pad"
Milan Marić u seriji Pad - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Živimo posledice pada devedesetih godina prošlog veka. Velike promene su se desile tokom tih 10-15 godina i bitno je da kao društvo raspravimo sa tim periodom da li je to bio pad, kaže glumac Milan Marić, glavni akter serije „Pad“.
Početak emitovanja ovog najavljivanog projekta scenariste i reditelja Bojana Vuletića zakazan je za 21. januar na kanalu „Superstar“.

Ja ti verujem

Serija je snimljena po motivima knjige „Godina prođe, dan nikad“, intimne ispovesti Žarka Lauševića nakon tragedije u julu 1993. godine kada je ubio dvojicu i ranio jednu osobu.
„Sa Žarkom sam se susreo pre početka snimanja. Poželeo mi je sreću. Razgovarali smo o glumačkom poslu. Imao sam osećaj da mi je kazao `ja ti verujem`. Čuli smo se nakon što je pogledao seriju i zadovoljan sam onim što mi je rekao“, naveo je Marić u obraćanju medijima najavljujući početak emitovanja serije „Pad“.
U trenutku tragedije te 1993. godine imao je tri godine, a o svom odnosu prema događaju kojim počinje priča serije kaže:
„Sama odluka da se bavim ovom temom jedini je moj komentar na to što se desilo. Iz knjige smo izvukli motive, bavili se kontekstom, određenim vremenskim periodom i situacijom, a onda kroz nas je filtrirana tema 'šta se dešava sa jednom osobom tokom pada'“.

Niko nas ne sprema za pad

Popularni glumac objašnjava i da se tokom pripreme serije otvorilo pitanje šta je to pad:
„Godinu i po dana razmišljam o tome i bez odgovora sam. Od rođenja vas svi pripremaju za uspon, a niko vam ne govori kako izgleda pad i šta se dešava nakon toga. Ustaneš, otreseš prašinu i šta onda, ko smo mi posle pada, ko smo dok padamo? To je bila i zamka, jer nismo mogli da ostanemo distancirani. Zahtevalo se od nas da sebe na čudan način otkopčamo, da svoje sumnje, nesigurnosti, iskustva sa padovima stavimo unutra. Teško je bilo pričati o toj nepoznanici koja nas plaši kao što dete plaši mrak“.

Igramo se sa slabostima i emocijama

Milan Marić, poznat po ulogama u filmovima „Toma“, „Dovlatov“, serijama „Porodica“, „Državni službenik“, „Besa“, objašnjava kako je bilo igrati glumca:
„Iz tehničkog ugla bilo mi je lakše, jer razumem taj proces. Sve ostalo je moralo da bude novo, da sebe kao glumca probam da poništim kako bih napravio drugu ličnost. Zloupotrebljavate sebe, svoje iskustvo, igrate sa sa svojim slabostima, frustracijama, emocijama, željama, tajnama i od toga kao alhemičar pravite formule koje dajete ljudima, a imate fenomenalan štit – ovo nisam ja, nego moj lik“.
© Foto : Sputnjiku ustupila "Fajrflaj" produkcija/PromoMilan Marić u seriji "Pad"
Milan Marić u seriji Pad - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Milan Marić u seriji "Pad"

Freska vremena

Svoje učešće u seriji „Pad“ glumac Svetozar Cvetković video je kao doprinos „predstavnika 20. veka u kome se desio raspad sistema kakav je danas teško zamisliti“.
„Mi smo skloni zaboravu. Naročito zaboravljamo ono loše. Jedan događaj je promenio život čoveku, ali i naš život. Goran Marković i Miša Radivojević kažu da je film velika laž. U ovoj seriji smo se strašno približili istini o tom vremenu i tome kako se život odjednom preokrene. Teško da od ovog projekta možemo imati veću odgovornost prema događaju, vremenu i ljudima koji su bili uključeni“, istakao je Cvetković.
Serija „Pad“, prema rečima Bobana Jevtića, kreativnog direktora producentske kuće „Fajrflaj“, govori o krhkosti ljudske egzistencije. On otkriva da će ova „velika freska vremena“ biti predstavljena i na Filmskom festivalu u Berlinu.
Milan Marić i Bojan Vuletić na snimanju serije Pad - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2023
KULTURA
Ima li posle zločina oprosta: Bojan Vuletić o seriji „Pad“ inspirisanoj knjigom Žarka Lauševića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala