- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD: Nećemo vratiti Kini ostatke oborenog balona

© AP Photo / Larry MayerPentagon je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati
Pentagon je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne planiraju da vrate Kini olupinu oborenog aerostata, saopštio je koordinator za strateške komunikacije u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

„Nisu mi poznate takve namere ni planovi“, rekao je on na brifingu.

Prema njegovim rečima, SAD su korisno provele prethodnih nekoliko dana, prateći let kineskog špijunskog balona iznad svoje teritorije i saznale mnogo o toj tehnologiji.
Zvaničnik je odgovorio na kritike zakasnele reakcije na invaziju vazdušnog balona, koji je bio oboren tek nakon što je prešao kontinentalni deo SAD i našao se iznad Atlantskog okeana.

„Smatramo da je vreme koje smo imali za proučavanje ovog balona tokom nekoliko dana prošle nedelje bilo važno. Ono će proširiti i naše shvatanje mogućnosti koje imaju ti vazdušni baloni, kao i šta Kina pokušava da uradi sa njima“, ocenio je Kirbi.

On je takođe prokomentarisao da Vašington smatra da je u svetlu incidenta oko kineskog aerostata poseta državnog sekretara Entonija Blinkena Kini u ovoj fazi nesvrsishodna, iako se kontakti Vašingtona i Pekinga nastavljaju.
Američki predsednik Džozef Bajden izdao je naredbu za obaranje balona nakon što mu je rečeno da je najbolje vreme za operaciju trenutak kada se letelica nalazi iznad mora, potvrdili su američki vojni zvaničnici.
Prethodno je kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Kina uputila zvaničan protest SAD zbog uništenja kineskog balona u vazdušnom prostoru iznad Atlantika nadomak obala Južne Karoline.
Peking tvrdi da je aerostat imao civilnu namenu i koristio se radi meteoroloških istraživanja.
Obaranje kineskog balona iznad SAD - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
SVET
Kako su Kinezi ponizili Ameriku i pokazali da je car go /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala