- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking priznao: Balon iznad Latinske Amerike pripada Kini

© AP Photo / Larry MayerPentagon je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati
Pentagon je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Peking je priznao da balon, koji je primećen iznad Latinske Amerike, takođe pripada Kini, objavila je televizija Si-En-En pozivajući se na predstavnika iz Ministarstva inostranih poslova Kine.
Predstavnik kineskog Ministarstva inostranih poslova Mao Nin je na brifingu na pitanje Si-En-En-a izjavio da je balon veoma odstupio od planiranog kursa i da se greškom pojavio na nebu iznad Latinske Amerike zbog vremenskih uslova i ograničenih mogućnosti za kontrolu balona.
To je već drugi balon, koji je kako navode u Pekingu, odstupio od kursa ubog vremenskih uslova. Prvi je, pojavivši se iznad kontinentalnog dela SAD u subotu, pogodila američka vojska.
Pentagon je prošle nedelje saopštio o balonu koji se nalazio iznad Latinske Amerike. Prema informacijama američkog Ministarstva odbrane reč je o jednom kineskom balonu koji se koristi za obaveštavanje.
Kina je uputila zvaničan protest Sjedinjenim Američkim Državama zbog uništenja kineskog balona u vazdušnom prostoru iznad Atlantika nadomak obala Južne Karoline. Kinesko Ministarstvo inostranih poslova je podvuklo da je Kina, nakon provera, nekoliko puta obavestila američku stranu da je balon ili aerostat namenjen za civilnu upotrebu i da je ušao u američki vazdušni prostor zbog više sile i da se to nije namerno dogodilo.
Avion proleće pored kineskog aerostata iznad teritorije SAD - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
SVET
Amerikanci oborili kineski aerostat iznad SAD /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala