- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerikanci oborili kineski aerostat iznad SAD /video/

© AP Photo / Brian BranchAvion proleće pored kineskog aerostata iznad teritorije SAD
Avion proleće pored kineskog aerostata iznad teritorije SAD - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
Pratite nas
Američko vazduhoplovstvo oborilo je kineski aerostat koji je danima leteo iznad SAD.
Letelica je oborena iznad Atlantskog okeana.
Letelica, za koju u SAD tvrde da je špijunska i pripada Kini, dok Peking navodi da je u pitanju civilni balon za naučne svrhe, danima leti iznad teritorije SAD.
Balon, ili aerostat, je doleteo iz pravca Aleutskih ostrva preko teritorije Kanade i stigao do države Montana.
Američka vojska u Atlantskom okeanu sprovodi akciju traganja za ostacima balona, koji je leteo na visini od oko 18.000 metara i pao je u američke teritorijalne vode.
Na snimku obaranja vidi se mala eksplozija i kako balon počinje da pada, a u blizini se vide američki borbeni avioni kako lete.
Američka vojska potvrdila je da je balon oboren, a srušio ga je avion F-22 jednom raketom AIM-9X, na udaljenosti od šest nautičkih milja od američke obale, preneo je Rojters.
Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je balon korišćen „u pokušaju da se osmatraju strateške pozicije u kontinentalnom delu SAD“.
Američki predsednik Džo Bajden izjavio je posle obaranja balona kako je izdao nalog za njegovo rušenje. On je dodao da je hteo tu naredbu da izda još u sredu, ali su mu bezbednosne službe savetovale da se to ne radi dok balon leti iznad naseljenog područja.
Bajden nije odgovorio na pitanje kako će ovaj potez SAD uticati na odnose sa Kinom.
Američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je planiranu posetu Kini zbog slučaja aerostata koji se pojavio iznad SAD.
Pentagon je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
SVET
Senator: Kineski balon se približio američkoj vojnoj bazi, glavnom mestu stelt aviona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala