- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nemački političar: U Lavovu bi se vodile ulične borbe da nema zapadnog naoružanja

© AP Photo / Michael SohnNemački tenk "leopard 2"
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Isporuka naoružanja zapadnih zemljama produžava konflikt u Ukrajini, mada, kada Kijev ne bi dobijao podršku, Rusija bi za nekoliko meseci uspostavila kontrolu nad celokupnom ukrajinskom teritorijom, izjavio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke Kevin Kjunert televiziji ZDF.

„Da od samog početka nije bilo haubica i drugog naoružanja, nikakve protivvazduhoplovne odbrane, najverovatnije, bi na ulicama Kijeva i Lavova bile ulične borbe“, rekao je Kjunert.

Prema njegovom mišljenju, vojna pomoć koju je Kijev dobio je bila neophodna i pravilan izbor.
Istakao je da se poslednjih nekoliko nedelja stiče utisak da ceo svet želi da Kijevu pošalje tenkove, ali se samo Nemačka tome protivila. Međutim, Berlin je obećao da će formirati tenkovsku četu, dok mnoge zemlje nisu dale takvo obećanje. Kjunert je, takođe, ukazao na to da u nemačkom društvu postoje različiti stavovi u vezi sa snabdevanjem oružjem. Neki Nemci su zabrinuti zbog rizika od eskalacije i zato kancelar mora da oprezno vodi politiku.
„Socijaldemokratska partija Nemačke je miroljubiva, ali nije pacifistička partija“, podvukao je generalni sekretar te partije i pojasnio da pozicija partije podrazumeva da se na neke akcije može odgovoriti samo silom, barem privremenom silom.
Zapadne zemlje su u januaru donele odluku da ukrajinskoj vojsci pošalju tenkove. U ukrajinskom Ministarstvu inostranih poslova su govorili da „međunarodnu tenkovsku koaliciju“ čini 12 zemalja: SAD, Nemačka, Velika Britanija, Poljska, Kanada i druge. Ministarstvo odbrane Ukrajine smatra da će zapadne tenkove primeniti ovog proleća.
Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da moguća isporuka tenkova „čelendžer 2“ Velike Britanije i drugog inostranog naoružanja neće promeniti situaciju u Ukrajini, jer na Zapadu ne brinu o sudbinama ljudi koji žive u Ukrajini i dodao da će ti tenkovi goreti kao i drugi.
Istovarivanje američkog oružja na aerodromu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
RUSIJA
Moskva: NATO naoružava Kijev za navodno postizanje mira, ali naređuje da se odustane od pregovora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala