- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: NATO naoružava Kijev za navodno postizanje mira, ali naređuje da se odustane od pregovora

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYIstovarivanje američkog oružja na aerodromu u Kijevu
Istovarivanje američkog oružja na aerodromu u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
NATO naoružava Ukrajinu „za postizanje mira“, ali zapravo naređuje Kijevu da ne nastavlja pregovarački proces, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.
„Zemlje Alijanse naoružavaju Ukrajinu ‘za postizanje mira’, izjavljuju o potrebi za političkim rešenjem, a u stvari naređuju Kijevu da ne nastavlja pregovarački proces. Uveravaju da nema namere da se Ukrajini isporučuju tenkovi i avioni, a zatim naglo menjaju mišljenje. Nemamo iluzija o daljoj strategiji kijevskih prekookeanskih pokrovitelja, jer oni, po svemu sudeći, imaju za cilj da izvuku lične koristi od krize u regionu OEBS-a. I to tuđim rukama. Još jednom smo uvereni da se Zapadu ne može verovati!“, rekao je Gavrilov na plenarnoj sednici Foruma OEBS-a o saradnji u oblasti bezbednosti.

Američka vojna industrija profitira od Ukrajine

Prema njegovim rečima, „diplomatija oružja“ u korist Kijeva već je donela najnegativnije posledice za bezbednost Evrope.
„Ona šteti kako globalnoj ekonomiji, tako i direktno blagostanju EU, zbog čega zemlje regiona moraju da povećavaju budžetska izdvajanja za odbranu“, naveo je on.
Gavrilov je dodao da SAD uzimanjem vojne tehnike od saveznika i slanjem na korišćenje na ukrajinsko bojno polje „nameću Evropljanima ugovore vredne više milijardi dolara za kupovinu njihovih vojnih proizvoda“. Kao rezultat toga, „samo prošle godine američki vojno-industrijski kompleks je skoro udvostručio profit“, primetio je šef ruske delegacije.
„Ceo civilizovani svet, uključujući i države Latinske Amerike, svestan je pogubnosti politike pumpanja Kijeva oružjem“, zaključio je ruski predstavnik.

Nemačka odustala od priznavanja istorijske odgovornosti za nacističke zločine

On smatra da je odluka Berlina da Kijevu isporuči tešku vojnu tehniku konačno označila odustajanje Nemačke od priznavanja istorijske odgovornosti za zločine nacizma.
„Želeli bismo da se obratimo našim nemačkim kolegama: ne morate da farbate bele krstove na oklopima vaših tenkova, oni će inspirisati naše vojnike na nove vojne podvige. Odluka Berlina je konačno označila odustajanje Nemačke od priznavanja svoje istorijske odgovornosti pred našim narodom za strašne, nezastarevajuće zločine nacizma tokom Drugog svetskog rata. Ako tenkovi ‘leopard 2A6’ dospeju u vidno polje ruske armije, biće uništeni, kao i pre 80 godina. Nadamo se da zapadne države-učesnice OEBS-a nisu zaboravile kako su se stvari tada završile“, naglasio je on.
Prema rečima šefa ruske delegacije, „Nemačka je po nalogu Vašingtona postala glavno čvorište za objedinjavanje praktičnih napora ‘kolektivnog Zapada’ u nastavku borbenih dejstava u Ukrajini“. Upravo na njenoj teritoriji nalazi se komanda Oružanih snaga SAD u evropskoj zoni, kao i komanda kopnenih snaga SAD u Evropi i Africi, koje vrše opštu koordinaciju obuke ukrajinskih vojnika i transporta zapadnih vojnih proizvoda u Kijev, dodao je Gavrilov.
Ukrajinski artiljerci na američkoj haubici M777 u blizini Hersonske oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
RUSIJA
Ovo u Ukrajini nije farsa: Nikome neće biti smešno ako se desi ono najgore… /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala