- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki ekonomista: Američki dolar može izgubiti pozicije kao rezervna valuta

© Sputnik / Vladimir TrefilovAmerički dolar
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Američki ekonomista Nuriel Rubini, koji je 2008. godine predvideo krizu, naveo je da je moguće da će dolar da izgubi svoju poziciju na mestu rezervne valute u narednih deset godina, prenosi list „Fajnenšnal tajms“.

„Odlazak američkog dolara sa pozicije glavne rezervne valute verovatno će se dogoditi u narednoj deceniji“, rekao je Rubin, napomenuvši da će sve veće geopolitičko rivalstvo između Vašingtona i Pekinga dovesti do pojave dve konkurentske svetske rezervne valute.

U decembru su Kina i Saudijska Arabija već sprovele svoju prvu transakciju u juanima što može da postane norma i za druge zemlje.
Kako je ekonomista pojasnio, dominacija dolara ugrožava digitalne valute i platni sistem „Vičet pej“ i „Alipej“.
Ranije je slično mišljenje istakao američki finansijer, investitor i osnivač kompanije „Bridžvater asociates“ Rej Danilo, koji smatra da epoha svetskog poretka sa dominacijom dolara i globalizacijom u ekonomiji polako nestaje. Glavne svetske države sada formiraju svoje ekonomske, finansijske i vojne blokove. Prema njegovim rečima, SAD, Evropa i Japan imaju velike dugove i zavisnost od svojih centralnih banaka, koje štampaju novac za otkup državnih dugova.
Predsednik Rusije Vladimir Putin prolazi pored loga BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
EKONOMIJA
Udar zlatnog standarda: Sahrana dolarskog sistema neizbežna - rađa se BRIKS valuta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala