- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Alek Kavčić oslobođen po tužbi izdavačke kuće „Klet“

© Foto : Sputnjiku ustupila Fondacija Alek KavčićAleksandar Kavčić, profesor Univerziteta Karnegi Melon
Aleksandar Kavčić, profesor Univerziteta Karnegi Melon - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2023
Pratite nas
Treći osnovni sud u Beogradu oslobodio je danas profesora Aleka Kavčića po tužbi koju je protiv njega podnela izdavačka kuća „Klet“, za povredu poslovnog ugleda, saopštila je danas Fondacija Aleka Kavčića.
U saopštenju se podseća da je ova izdavačka kuća tužila profesora Kavčića za povredu poslovnog ugleda jer je javno govorio da se udžbenici u osnovnim školama u Srbiji biraju korupcijom.
Kako preciziraju u saopštenju, ovom presudom dokazano je da, javno oglašavanje izdavačke kuće „Klet“ u kojoj pozivaju učitelje da „naruče 20 udžbeničkih kompleta“, a da će oni zauzvrat dobiti tablet, „koruptivno delovanje“, prenosi Tanjug.
Takođe, navode da je dokazano da su „Klet“, „Freska“ i „Novi Logos“ tri pravno povezana lica, i da imaju dominantan položaj na tržištu.
Izjavu profesora Kavčića da je „Klet“ deo nemačke grupacije sud je takođe potvrdio, a kako navode u saopštenju njihov dominantan položaj na tržištu udžbenika potvrdila je i Komisija za zaštitu konkurencije.
Oni smatraju i da je ovom presudom potvrđeno da profesor i osnivač fondacije Kavčić, podiže stepen svesti o značaju prosvete, te da su njegove tvrdnje o korupciji prilikom izbora udžbenika istinite, kao i da on nije nikakva konkurencija izdavačkoj kući „Klet“, jer je, kako navode, njihov prevashodni cilj profit, dok je Fondacija potpuno besplatno podelila više od 50.000 originalnih štampanih izdanja udžbenika.
Pogledajte i najnoviji Sputnjikov intervju sa Alekom Kavčićem:
Aleksandar Kavčić - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
SRBIJA
Kavčićeva misija: Srbija odobrava besplatne udžbenike – rat protiv stranih izdavača i korupcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala