Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kavčićeva misija: Srbija odobrava besplatne udžbenike – rat protiv stranih izdavača i korupcije

© Foto : Medija CentarAleksandar Kavčić
Aleksandar Kavčić - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Obezbedili smo besplatne udžbenike za osnovce u Srbiji, ali smo uspeli i da menjamo svest o besplatnom obrazovanju, ali i angažovanje države na ovu temu. Sada imamo i zvanični izveštaj države koji potvrđuje da je sve zbog čega sam proganjan bilo tačno, a odnosi se na monopol Nemaca i korupciju u poslu sa udžbenicima, kaže Aleksandar Kavčić.
Ovaj profesor Karnegi Melon univerziteta u Pensilvaniji osnovao je pre dve godine Fondaciju čiji je cilj - besplatno obrazovanje. Novac dobijen od patenata uložio je u misiju da svako dete u Srbiji dobije besplatne udžbenike koje izrađuje i štampa Fondacija Alek Kavčić.
Povodom dve godine njenog rada Kavčić je podsetio da su Srbija i Bosna i Hercegovina jedine dve zemlje u Evropi u kojima roditelji kupuju udžbenike za osnovu školu.

Država odobrila besplatne udžbenike

On je istakao da rad i zalaganje altruista okupljenih u Fondaciji ima vidljive razultate, da je to pre svega promena svesti o obrazovanju kao nečemu što mora da bude besplatno, ali da se pojavila i svest same države na ovu temu.
"Država odobrava naše udžbenike, svi udžbenici koji su na našem sajtu, odobreni su od države za nastavu i mogu se koristiti u odeljenjima osnovnih škola. Bio sam pod velikim pritiskom izdavačkog udžbeničkog lobija koji je u Srbiji vrlo jak, bilo je tužbi, po tabloidima i drugim medijima bilo je negativnih članaka koje su plaćali izdavači, o meni i Fondaciji koji nisu istiniti. Tužen sam zbog toga što sam govorio javno da se radi o korupciji. Danas imamo dokument koji je izdala država, gde se jasno vidi da je sve što sam govorio u protekle dve godine zaista istina", istakao je Kavčić.

Potvrđeno da postoji monopol

On je novinarima predstavio izveštaj Komisije za zaštitu konkurencije u kojoj se pominju sporne tačke vezane za kupovinu udžbenika u Srbiji:
"U izveštaju se konstatuje da nemačka izdavačka grupa "Klet" drži monopol. Takođe se konstatuje da cene nisu elastične. Prvi put jedno državno telo kaže da nema tržišne utakmice po pitanju cena, skoro svi veliki izdavači drže skoro iste cene, a zapravo se bore da uđu u škole. Imaju monopol ili takozvani oligopol gde nekoliko izdavača drži tržište".
Konstatujući da je ovaj izveštaj preloman u borbi za besplatno obrazovanje, Kavčić je citirao i deo dokumenta o kroupciji vezanoj za tržište udžbenika u kojoj učestvuju i same škole:
"Učesnici na tržištu su naveli da izbor udžbenika često zavisi od onoga što se uz udžbenik nudi pojedincu ili školi i često je uslovljen nezakonitim pritiscima od strane pojedinih grupa ili direktora i prisustvom korupcije. Dakle, korupcija jeste sveprisutna, mi želimo da to nestane iz obrazovnog sistema, pogotovo da ne postoji na nivou osnovne škole, jer je reč o nezaštićenim građanima Republike Srbije, maloletnim, tu mesta korupciji nema", istakao je Kavčić.

Neverovatan profit za izdavače

On je govoreći i o zaradi izdavača u maloprodaji objasnio da od 100 odsto cene udžbenika, samo 20 otpada na proizvodnju, odnosno da je profit izdavača 60 odsto.
© Tanjug / FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASICĐaci u školi
Đaci u školi - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Đaci u školi
"Ako udžbenik košta 1000 dinara, izdavač na njemu zaradi 600, to je neprihvatljivo visoko i država se po tom pitanju izjasnila", kaže ovaj profesor.
U protekle dve godine Fondacija je sklopila ugovore sa izdavačima čije udžbenike besplatno deli na svom sajtu, a Kavčić najavljuje da će se ubuduće fokusirati na sopstvena izdanja.
Svi udžbenici koje izda redakcija Fondacije biće besplatni na internetu. U toku je i štampanje knjiga, koje mogu da se nabave isključivo po ceni same štampe.
"Dakle, Fondacija ne zarađuje, obilazimo gradove, u promociju i podelu besplatnih udžbenika uključile su se i lokalne samouprave koje pomažu porodicama, kada uvide da za cenu knjiga za prvi razred zapravo mogu da kupe knjige i za sve ostale naravno da sarađujemo", kaže Kavčić i dodaje da je plan da u naredne dve godine Fondacija obezbedi i besplatne udžbenike za srednje škole.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala