- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta se valja iza brda: Drastično povećana umešanost SAD i NATO-a u sukob u Ukrajini

© AP Photo / Andrew HarnikZelenski na konferenciji za medije sa Bajdenom
Zelenski na konferenciji za medije sa Bajdenom - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
Pratite nas
Kapacitet učešća SAD i NATO zemalja u sukobu u Ukrajini drastično se povećava i to predstavlja jednu vrstu pokazatelja da su u panici. Naoružanje o kojem se raspravlja u zapadnoj javnosti umnogome se već nalazi u Ukrajini kao što su rakete dalekog dometa i samo se čeka odobrenje da one mogu da se primene, upozorava advokat Goran Petronijević.
Neshvatljiva je, smatra on, potreba Ukrajine da, pored tenkova, traži borbene avione od zapadnih zemalja pored jake i savremene ruske protivvazduhoplovne odbrane kao što su S-300, S-400 i S-500. Razumeo bih, kaže, da su tražili dronove koji su se pokazali kao moderno i korisno naoružanje. Međutim, rusko vazduhoplovstvo je veoma jako, njihovi jurišni avioni su najmodernijih generacija i toliko premoćni u vazduhu da bi dobili svaki okršaj sa zapadnim.
„Postoji jedna stvar koja se valja iza brda, a to je taktičko nuklearno oružje. Ubeđen sam da će i ono da dođe na red, a to je momenat kada će sukob zaista početi. Trenutak kada se ispali prvi taktički nuklearni projektil bio bi momenat početka nuklearnog rata. A razlika i mogućnost upotrebe nuklearnih sistema nakon upotrebe taktičkih nuklearnih sistema je veoma mala i tu granice gotovo da nema”, ističe on.

Globalni rat u rukama američkih izbora

Ovaj scenario jedino može da spreči početak američke predizborne kampanje koja je, prema mišljenju našeg sagovornika, jedan od krivaca i silne žurbe i torture koja se sprovodi nad Srbima, odnosno neophodnosti rešavanja kosovskog pitanja. Petronijević ipak veruje da ne može biti govora o potencijalnom sukobu, osim ako ga iz daljine ne podstaknu Amerikanci.
„Sve ono što se Kurti seti su zapravo njihove pakosti. U stvari, svedočimo jednom fenomenu, a to je da je u ovom istorijskom vremenu nemoguće naći rešenje za kosovski problem.”

Rat između suverenizma i globalizma

Petronijević ističe da se vodi rat između suverenizma i globalizma, između SAD i NATO protiv Rusije, a u zaleđu imaju nerešen problem na Balkanu. Pritom, ispada da Srbija jeste onaj remetilački faktor na Balkanu i Evropi, jer ne sluša zapadna pravila i, kako primećuje Petronijević, toliko je tvrdoglava da se drži međunarodnog prava i ne uvodi nezakonite sankcije Rusiji.
„A da je globalizam u panici i da izlazi sa najogoljenijom varijantom, najbolje se vidi na aktiviranju raznoraznih emisara po svetu. Globalizam traži podređivanje države, nacije, vere, porodice, dok suverenizam zagovara i traži odnose među državama na osnovu međunarodnog prava.“

Ludi globalisti se ponašaju kao Hitler

Ipak, dolazak suverenizma u Ameriku, što će se, uveren je naš sagovornik, i dogoditi, velika je šansa za svet da se spreči naum ludih globalista koji se ponašaju kao Hitler u vreme kada su Rusi prilazili Berlinu – kada su Nemci počeli da mobilišu decu i da ih guraju na front. On smatra da se nešto slično sada dešava u Ukrajini, ali da to ne radi Zelenski, već njegovi nalogodavci, a upozorava i na druga potencijalna žarišta.
„Bojim se ovako ubrzane mašinerije izazivanja sukoba u svetu. Čačka se Istok, Južna i Severna Koreja, Tajvan i Kina. Oni su do te mere napravili i zakopali mine koje mogu da aktiviraju u svakom trenutku, a koje su najčešće mine između istih ili sličnih naroda. U toj svojoj strategiji izazivanja sukoba jako dobro koriste fenomen o kojem je još Frojd pisao – takozvane „opasnosti malih razlika“ - da su mnogo krvaviji sukobi naroda koji su jako bliski ili slični što smo mogli da vidimo i na našim, ali i na afričkim prostorima,“ podseća Petronijević.

Poslednji ropac SAD

Sve što se dešava on vidi kao rezultat je toga što su se SAD dugogodišnjom globalističkom politikom samoizolovale, jer decenijama izazivaju i vode sukobe i iz njih izvlače korist – one rastu na sukobima. U poslednjem ropcu, dodaje, žele da izazovu što više sukoba koji bi mogli da prerastu u globalni.
Ne treba, kako kaže, prenebregnuti ni činjenicu da Zapad započinje i vodi ratove da bi ih vodio, a ne dobio u šta možemo da se uverimo kada malo zavirimo u istoriju.
„Koja im je narandžasta revolucija uspela? To je samo dokaz pada njihove moći. Oni ratove vode na tuđim teritorijama gde se uništavaju i međusobni, i međunarodni odnosi, ginu ljudi i prodaje naoružanje. To su ciljevi koje oni ostvaruju.”
Ipak, njihova samoizolacija kroz globalizam, zaključuje Petronijević, pokazuje da se u svetu gotovo 150 zemalja ujedinilo upravo na suverenističkoj liniji, dok je Zapad faktički tom bahatom globalističkom politikom amputirao odnose sa tri četvrtine zemalja sveta.
Zastave Ukrajine i EU  - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
RUSIJA
Briselski „teatar“ u Kijevu: Već viđeni napadi na Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala