- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Briselski „teatar“ u Kijevu: Već viđeni napadi na Rusiju

© AFP 2023 / Virginia MayoZastave Ukrajine i EU
Zastave Ukrajine i EU  - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Pratite nas
U Kijevu se održava samit EU – Ukrajina, gde će se, kažu za Sputnjik ruski eksperti, razmatrati dežurne i već viđene teme: osuda Rusije, dalja vojna pomoć Kijevu, moguće punopravno učešće vojske NATO u sukobu, novi paket sankcija Rusiji, razni tribunali koji bi sudili Rusiji i korišćenje zamrznutih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i četrnaest ključnih evropskih komesara doputovali su u Kijev.
Na svom Tviter nalogu, Borelj je napisao da dolaskom u Kijev, Evropska unija prenosi najsnažniji signal podrške svim Ukrajincima.

Demonstriranje moralne i političke podrške Kijevu

Kako kaže za Sputnjik vodeči istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin, cilj održavanja ovog samita je demonstriranje moralne i političke podrške Kijevu.
„Oni žele da pokažu Kijevu da ih Zapad ne ostavlja na cedilu i da će nastaviti da podržava Ukrajinu. Takođe, održavanjem samita žele da pokažu da se navodno ne plaše Rusije. Na ovom događaju, oni planiraju da osude postupke Rusije, pružaju podršku Ukrajini i razgovaraju o njihovoj zajedničkoj borbi protiv naše zemlje“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Ruski politikolog Jurij Svetov slaže se da je samit Evropska unija-Ukrajina događaj na kom će zapadne zemlje pre svega pružiti reči podrške Ukrajini.
„Ovim samitom počinju događaji na kojima se isključivo okupljaju protivnici Rusije koji pokušavaju da izvrše pritisak na rusku državu i primoraju je da prihvati uslove Ukrajine. Zbog toga je u Kijev i doputovala Ursula fon der Lajen sa svojim komesarima, kao i predstavnici različitih zemalja sveta“, konstatuje naš sagovornik.
Međutim, što se tiče Ukrajine, prema rečima naučnog saradnika Centra za evropske studije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) Artjoma Sokolova, ova država će se na samitu truditi da pokaže da je situacija na frontu pod kontrolom.
„Kijev treba da pokaže da se oružje koje mu isporučuju zapadne zemlje koristi u prave svrhe i da korupcija koja predstavlja veliki problem za ukrajinsku vladu, u ovom slučaju, nema značajnog uticaja na ove isporuke. Odnosno, zadatak Ukrajine je da pokaže da se drži, da nastavlja da obavlja svoj posao i da je vojna pomoć ovoj zemlji i dalje neophodna“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Vojna pomoć Ukrajini i osude Rusije

Prema rečima Svetova, osim osuđivanja Rusije, jedna od glavnih tema na samitu biće nova vojna pomoć ukrajinskoj državi.
„Amerikanci planiraju da razgovaraju o oružju. Sada je na redu isporučivanje raketa većeg dometa i aviona, kao i učestvovanje u ukrajinskom sukobu ne samo stranih plaćenika, nego punopravne vojske NATO. Osim toga, pokrenuće se tema i o raznim tribunalima koji bi sudili Rusiji. Nije isključena mogućnost da rusku državu čak neće pozvati da ispuni deset uslova Zelenskog, koji će, po svemu sudeći, biti odobreni od strane Evropske unije i Alijanse“, objašnjava stručnjak.
Međutim, što se tiče vojne pomoći, ne isključuje se mogućnost da Kijev neće kritikovati neke od evropskih zemalja, među kojima je i Nemačka, da ne isporučuju dovoljno oružja.
„Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na zemlje Evropske unije. I to je pokazala situacija sa tenkovima „leopard“. Njihovom pritisku se države mogu odupirati samo neko vreme. Zbog toga, na samitu će se svakako čuti zahtevi Kijeva prema Evropljanima – da povećaju isporuku vojne pomoći njihovoj državi“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Na pitanje zašto predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski veruje da Amerikanci i kolektivni Zapad žele dobro Ukrajini i njenom narodu, iako isporuke novih količina naoružanja samo produžavaju agoniju te zemlje, Blohin kaže da ih ukrajinski lider smatra saveznicima.
„Zelenski, kao i sva ukrajinska elita, žele i jure da postanu deo Zapada, deo NATO. I njih smatraju prijateljima“, naglašava naš sagovornik.
Podsetimo, dan ranije u Kijevu su održani sastanci predstavnika Evropske komisije i vlade Ukrajine. Najavljen je novi paket finansijske pomoći i proširenje ukrajinske vojne misije za obuku. Očekuje se da će na samitu biti reči i o novim sankcijama Rusiji i korišćenju zamrznutih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala