- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Danilović: Povukao bih priznanje Kosova i ukinuo sankcije Rusiji kad bih postao predsjednik Crne Gore

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović
Predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
Pratite nas
Povukao bih priznanje takozvanog Kosova i ukinuo sankcije Rusiji kada bih postao predsjednik Crne Gore, rekao je Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore.
Danilović je to kazao odgovarajući javno na pitanja pratilaca na svom Fejsbuk* profilu.

Crnogorsko priznanje Kosova je sramno

Na pitanje „Da li bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore?“, Danilović je odgovorio:
„Da! To priznanje je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti. To ne bih uradio zbog bratskog odnosa prema Srbiji, nego zbog nas, zbog Crne Gore jer je Kosovo i naše rodno mjesto. Taj potez, međutim, može da povuče samo neka buduća vlada, odnosno većina u njoj. Podsjećam to je nadležnost isključivo Vlade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom“, rekao je Danilović.
On je podsjetio da su „sve stranke sadašnje skupštinske većine, sve do jedne, prihvatile da se ne mijenjaju spoljno-politički prioriteti i da se ispunjavaju sve preuzete obaveze jer drugačije ne bismo mogli zajedno“.
„I ne mislim na potpis „Zdravkove Vlade“ ili potom „manjinske“, nego i na obavezu preuzetu od svih 41 poslanika za formiranje 44. Vlade. Zato bismo u ovoj kampanji morali govoriti o onome šta može predsjednik po Ustavu, a šta ne“, odgovorio je Danilović.

Ukidanje sankcija Rusiji je naš interes i naša obaveza

On je odgovorio i da bi ukinuo sankcije Rusiji jer je to je „naš interes i naša obaveza“.
„Treba težiti u budućnosti stvaranju većine koja ima državotvornu svijest i dostojanstvo. Da, sve parlamentarne stranke su za integrisanje u EU, ali to za mene ne znači da klimamo glavom, da se ne pitamo sa svojom spoljnom politikom i da svakoj ludosti koja uništava i naš ekonomski interes i našu državnu čast, damo zeleno svjetlo. Pogubnom politikom u minule dvije ipo decenije naša zemlja je uništena i u ogromnoj je zavisnosti od EU. Ipak, ubijeđen sam da mi trebamo njima koliko i oni nama i da o nekoliko presudno i državno važnih stvari uvijek može i mora da se pregovara“, rekao je Danilović i nastavio:
„Sankcijama prema Rusiji se neće postići mir u Ukrajini. Neće ni u svijetu. Isporukama oružja Ukrajini nećemo doći do mira niti će tako Ukrajina pobijediti Rusiju!“, kazao je Danilović.
Istakao je da su pregovori što prije, jedini su način za mir u Evropi.
„Nuklearnoj velesili se ne prijeti konvencionalnim naoružanjem – to nije hrabrost, to je budalaština. Nas su učili da moramo kapitulirati i pomiriti se sa gubicima u ratu sa NATO članicama! Zašto danas drugačije savjetuju Ukrajinu? Zato što misle da Rusija nije dovoljno velika i jaka da se ponaša kao i oni?“, kazao je on.
Na pitanje zašto životi Ukrajinaca nijesu važni, Danilović je kazao:
„Odgovor je jasan i užasan; nije važno jeste li u pravu, jeste li napadnuti ili napadate, štiti li vas međunarodno pravo ili ne – važno je samo imate li moć? Međunarodno pravo i pravda su argumenti malih zemlje i malih naroda. Sila oduvijek pripada velikima i to je njihov ključni argument“, komentarisao je Danilović.

Montenegro dijeli Crnu Goru

On je kazao da se za predsjednika kandiduje u skladu sa Zakonom.
„Radim za sebe, za one koje volim, pa tako i za Crnu Goru. Ne radim i ne navijam za Montenegro jer je ponižavajuće da svoju otadžbinu slavimo pod tuđim imenom. Nije u pitanju nikakva forma, nego suština suštine. Jedina smo evropska zemlja čija je međunarodna oznaka izvučena iz tuđeg jezika. Ne mislim da oko toga moramo da povedemo rat i da se istrijebimo, ali treba da povedemo razuman razgovor, koliko god dugo treba, i da sebi vratimo dostojanstvo. Crna Gora nikoga ne dijeli, Montenegro, međutim, dijeli nepomirljivo. Ako hoćemo da se ujedinimo onda moramo na istini i onome što nam je oduvijek zajedničko“, poručio je on.

Crkva nas nikad nije izdala

Na tvrdnju da su „njegovi i SPC okupirali Crnu Goru“, Danilović je istakao:
„SPC nije moja, ali ja jesam njen onoliko koliko jedan skroman vjerujući čovjek zaslužuje. Ona nas je okupljala, pismenila i prosvećivala dok smo bili pod raznim okupacijama. Ona je bila i ostala zajednička i Staroj Crnoj Gori i Brdima i Boki. Pojedini vođe i države koje su našom voljom i mimo nje znale da gospodare ovim prostorom često su nas izadavali i ostavljali na cjedilu, Crkva nije nikad“, poručio je Danilović.
Izvršni odbor Ujedinjene Crne Gore nedavno je odlučio da predloži Glavnom odboru te partije da za predsedničke izbore kandiduje lidera stranke Gorana Danilovića, pošto je „izostao dogovor koji su očekivali od makar i upitne većine“.
*(Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke)
Protest u organizaciji pokreta Ima nas ispred Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
REGION
DPS likuje zbog mnoštva kandidata na predsjedničkim izborima, sanjaju o „povratku otpisanih“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala