- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

DPS likuje zbog mnoštva kandidata na predsjedničkim izborima, sanjaju o „povratku otpisanih“

© Sputnik / Boban NovovićProtest u organizaciji pokreta "Ima nas" ispred Skupštine Crne Gore
Protest u organizaciji pokreta Ima nas ispred Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Može se reći da DPS likuje zbog mnoštva kandidata partija pobjednica na poslednjim parlamentarnim izborima, a njihovi analitičari, koji su smatrali da DPS nema nikakve šanse na predstojećim izborima, već sada govore o “povratku otpisanih”, upozorava za Sputnjik analitičar Vojin Grubač.
Veliki broj kandidata koji će učestvovati u predstojećoj predsjedničkoj trci u Crnoj Gori ostavlja utisak, kako kaže Grubač, da partijama koje su iz antiđukanovićevske koalicije nije u prvom planu smjena Mila Đukanovića i DPS-a sa vlasti.
“U njihovom fokusu je izgleda da pojačaju svoje pozicije pred parlamenrtarne izbore koji slijede - i tu se izgleda završavaju sve njihovi želje.
Građani koji više ne žele da vide Đukanovića na mjestu predsjednika Crne Gore, niti bilo kojeg kandidata iz njegovog okruženja su očekivali da partije pobjednice avgustovskih parlamentarnih izbora 2020. godine istaknu jednog kandidata. To bi bilo najbolje rješenje, jer bi tada kandidat DPS-a izgubio izbore u prvom krugu. Bila je i rezervna variajnta, koja po meni nije bila loša - da DF istakne svog kandidata, a Pokreta Evropa sad svog kandidata uz podršku Demokratske Crne Gore, pa onda ko od njih uđe u drugi krug da pobijedi predstavnika DPS-a. Međutim, situacija postaje jako složena i postavlja se pitanje šta će se stvarno desiti na predstojećim predsjedničkim izborima,” navodi Grubač.

Ko se već kandidovao a ko se tek sprema

Naš sagovornik vjeruje da će DF kao predsjedničkog kandidata istaći Andriju Mandića, jednog od trojice lidera tog političkog saveza.
“Treba očitavati da je na lokalanim oktobarskim izborima DF imao 22 odsto glasova birača. Na drugoj strani Pokret Evropa sad je, samostalno, istakao kandidaturu svog lidera Milojka Spajića. A znamo da je Pokret Evropa sad na prošlim lokalnim izborima zbirno po svim opštinama dobio 14 odsto glasova, s tim što je sasvim jasno da bi im bila mnogo bolja situacija da su naopravili koaliciju sa Demokratama, koji su zbirno na lokalnim izborima imali 15 odsto glasova, što bi zbirno bilo oko 29 odsto glasova za tog njihovog zajedničkog kandidata. To se nije desilo, Demokrate još nijesu istakle svog kandidata”, objašnjava Grubač za Sputnjik.
On ukazuje da sve ovo čini političku situaciju složenijom, ako se uzme u obzir da je Demohrišćanska partija istakla kao svog predsjedničkog kandidata Dejana Vukšića, bivšeg šefa ANB, koji bi realno mogao da uzme dio glasova Evropi sad. Na drugoj strani kandidaturu je najavio i čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, koji bi mogao da uzme dio glasova DF-a.
Grubač napominje da se svakodnevno iz PZP-a, koji je dio DF-a, targetira Milojko Spajić, što će svima napraviti probleme u drugom krugu.
“Ako kandidat DF-a uđe u drugi krug postavlja se pitanje kako će oni privoljeti glasače Evrope sad da glasaju za njihovog kandidata, ako su predsjedničkog kandidata Evrope sad targetirali sve vrijeme. Ili obrnuto, ako Spajić uđe u drugi krug kako će lideri DF moći da objasne svojim glasačima da treba da glasaju za Milojka Spajića. Lako može doći do apstinencije birača u drugom krugu. Situacija je konfuzna i vrlo neprijatna. Čak se može reći da DPS likuje zbog toga, pa i njihovi analitičari, koji su smatrali da DPS nema nikakve šanse na predstojećim izborima, već sada govore o “povratku otpisanih”, što je sasvim realna analiza”, poručuje Grubač.

Šta kaže Abazović

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je u Ulcinju da je najvažnije da dobijemo novog, građanskog i evropskog predsjednika. Samim tim, kako kaže predsjednik Vlade, svi ćemo biti na dobitku. Ocijenio je da su dosadašnji kandidati zanimljivi i da među njima postoje ljudi koje bi volio da vidi na mjestu predsjednika.
Predsjednik poslaničkog Kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović saopštio je za Portal RTCG da ta partija na Predsjedništvu neće razgovarati o eventualnoj podršci predsjedničkom kandidatu Evrope sad Milojku Spajiću jer, kako kaže, tu podršku niko im nije direktno tražio.
Još uvijek nije izvjesno da će kandidat na predstojećim predjsndičkim izborima ipsred DPS-a biti aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i da li će SDP, stranka iz takozvanog crnogorskog bloka, imati svog nadstranačkog kandidata na izborima, što su najavljivali.
Predsjednički izbori su zakazani za 19. mart, a kandidature se Republičkoj izbornoj komisiji predaju do 26. februara.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
REGION
Crna Goro, pusti sujetu i ujedini se – Milo još nije pobijeđen
Milojko Spajić i Jakov Milatović, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
REGION
Spajić i Vukšić kandidati na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori
Jedan od lidera Velike koalicije Ključ Miodrag Lekić glasao je na biračkom mestu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
REGION
Joković: Lekić da bude zajednički kandidat većine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala