- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Špigl: Brisel ponovo izbegao konkretna obećanja Kijevu za članstvo u EU

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i Evropske unije
Zastave Ukrajine i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
Pratite nas
Samit Ukrajina – EU bio je samo signal podrške, ali Kijev nije dobio nikakva obećanja u vezi s prijemom u Evropsku uniju. U završnoj deklaraciji predstavnici Brisela ograničili su se na simbolične izjave, piše nemački list „Špigl“.
Prema navodima lista, mnogi evropski političari strahuju da bi previše radikalno proširenje Evropsku uniju učinilo politički nesposobnom.
„Naše današnje prisustvo u Kijevu je jasan signal: cela Evropska unija je na strani Ukrajine“, prenosi „Špigl“ reči šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, izgovorene tokom jučerašnjeg samita EU – Ukrajina. List ističe da taj sastanak nije ni mogao biti ništa drugo osim signala.
Premijer Ukrajine Denis Šmigalj je izjavio da Ukrajina namerava da postane punoprvna članica Evropske unije za dve godine. Ipak, proces ulaska u EU traje godinama, pa čak i decenijama, navodi list.
Na samitu u Kijevu zbog toga nije, kako ističe „Špigl“, bilo nikakvih konkretnih vremenskih perspekitva za prijem Ukrajine u EU, a u završnoj deklaraciji samo je potvrđena privrženost podršci procesu evrointegracija Ukrajine.
„Špigl“ podseća da su u junu prošle godine Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU, pri čemu u Briselu taj gest posmatraju kao simboličan, jer on ne podrazumeva automatsku saglasnost za stupanje u savez. Status kandidata je, ipak, povećao nade Kijeva, navodi list.
U vezi s tim predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je jasno naznačio cilj: početi pregovore o stupanju u EU već ove godine, piše list.
Mnogi političari i diplomate iz zemalja Evropske unije, međutim, redovno iskazuju sumnje daje EU sada spremna da prima nove članice, jer ako u njen sastav budu primljene Ukrajina i Moldavija, porašće pritisak za članstvo zemalja Zapadnog Balkana.
Eksperti strahuju da će u slučaju tako radikalnog proširenja Evropska unija postati nedelotvorna u oblastima spoljne politike, finansija i bezbednosti, u kojima je za donošenje odluka potreban konsenzus svih članica.
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaharova: Brisel krši principe na kojima je građena EU
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala