- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zaharova: Brisel krši principe na kojima je građena EU

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
Pratite nas
Izjave zvaničnika EU posle samita sa Ukrajinom u potpunosti krše principe na kojima se nekad gradila Unija, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Događaj od 3. februara u Kijevu još jednom je potvrdio da EU nastavlja da podržava neonacistički režim u Kijevu, a s ciljem slabljenja Rusije i služenja hegemonističkim težnjama SAD i NATO-a“, izjavila je ona.

Prema njenim rečima, Unija prediđa Ukrajini evropsku perspektivu kršeći sopstvene zahteve prema kandidatima i proglašava „zajedničke vrednosti“, solidarišući se tako sa gušenjem drugačijeg mišljenja, kršenjem slobode govora i jezičkih i konfesionalnih prava u Ukrajini. Pri tome ističe privrženost potpunom poštovanju prava nacionalnih manjina, dodala je ona.
Zaharova je poručila da sve učesnike samita čeka surovo razočarenje - ciljevi specijalne operacije biće postignuti.
„Pozivi Brisela na mir su licemerni u uslovima kada se izjavljuje o spremnosti da se uloži u nastavak oružanih dejstava", istakla je Zaharova.
Samit EU-Ukrajina održan je juče u Kijevu uz učešće predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i šefa diplomatije Evropske unije. Lideri evropskih institucija obećali su Ukrajini nastavak podrške, uvođenje novih sankcija protiv Rusije, rad na „mehanizmu za krivično gonjenje za zločine agresije“ i analiziranje mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine. Govoreći o izgledima za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji u skorije vreme, lideri EU su bili uzdržani i istakli su da ne postoje strogi vremenski okviri za takav proces te da Ukrajina treba da sprovede reforme.
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
RUSIJA
Ursula fon der Lajen u Kijevu: Zapretila Rusiji novim sankcijama u vrednosti od 10 milijardi evra

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala