- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD nameravaju da obore kineski aerostat kada se nađe iznad Atlantika

© AP Photo / Larry MayerPentagon je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati
Pentagon je uočio nešto za šta veruje da je balon za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država i pomno ga prati - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države analiziraju mogućnost da obore kineski aerostat koji se nalazi u njihovom vazdušnom prostoru kada se bude našao iznad Atlantskog okeana, prenosi televizijski kanal Ej-Bi-Si pozivajući se na američke zvaničnike.
Prema rečima izvora koji su upoznati s ovim planovima, vlasti nameravaju da sačekaju da se aerostat nađe iznad Atlantika, nakon čega će pokušati da ga obore i da njegove ostatke izvuku iz vode.
Za to će, verovatno, biti potrebno zatvoriti deo vazdušnog prostora iznad SAD tokom sprovođenja operacije, kako bi se zaštitili civili, navode izvori.
Procena američkih vlasti je da uređajem upravlja Kina uz pomoć špijunskih satelita.
U subotu, kako navodi televizijski kanal, aerostat je uočen u blizini grada Šarlot u Severnoj Karolini.
Predsednik SAD Džozef Bajden je izjavio da američka administracija namerava da reši situaciju u vezi s prisustvom kineskog aerostata u američkom vazdušnom prostoru.
Predstavnik Pentagona je ranije saopštio da je iznad SAD uočen obaveštajni balon. On je doleteo iz pravca Aleutskih ostrva preko teritorije Kanade i stigao do države Montana.
Kretanje balona prati Komanda vazduhoplovno-kosmičke odbrane Severne Amerike (NORAD). Američka vojska smatra da aerostat pripada Kini, ali do sada nije pokušavala da obori balon zbog rizika da on padne na naseljeno mesto.
Ministarstvo inostranih poslova Kine je saopštilo da, dok god ne budu razjašnjeni svi detalji, spekulacije o „kineskom špijunskom aerostratu“ neće doprineti rešavanju tog pitanja. Ministarstvo je saopštilo da se balon ozbiljno udaljio s utvrđene maršrute usled jakog vetra, te da Peking žali što se aerostat našao iznad teritorije SAD.
Šef Pentagona Patrik Rajder - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
SVET
„Ne obarati kineski aerostat“: Bajden se složio, Pentagon objasnio i zašto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala