- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Ne obarati kineski aerostat“: Bajden se složio, Pentagon objasnio i zašto

© AP Photo / Alex BrandonŠef Pentagona Patrik Rajder
Šef Pentagona Patrik Rajder - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Pratite nas
Ulazak kineskog aerostata u američki vazdušni prostor predstavlja kršenje međunarodnog prava, ali sam balon ne predstavlja pretnju po ljude na zemlji, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

„Znamo da je balon narušio vazdušni prostor SAD i međunarodno pravo što je nedopustivo“, rekao je Rajder, istakavši da je reč o „obaveštajnom balonu“ koji u ovom momentu ne predstavlja „fizičku ili vojnu pretnju ljudima na zemlji“.

Kako je istakao, kineski aerostat trenutno se nalaz u centralnom delu SAD i kreće se ka istoku. Balon se nalazi na visini od oko 20 kilometara i, po rečima Rajdera, ima mogućnost da manevriše.
Sjedinjene Američke Države ne obaraju aerostat koji se nalazi u vazdušnom prostoru zemlje strahujući da bi to moglo da dovede do žrtava na zemlji, dodao je portparol Pentagona.

„Ne mogu da komentarišem veličinu balona, ali je dovoljno veliki da bismo mogli da procenimo da bi potencijalno polje pada bilo veliko i da bi to potencijalno ugrozilo civile, njihove živote i imovinu“, rekao je Rajder.

Po njegovim rečima, američka vojska pažljivo prati kretanje kineskog aerostata iznad zemlje i u ovoj fazi ne smatra da on predstavlja bilo kakvu vojnu pretnju.
„Naša procena u ovoj fazi je da balon ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju ljudima na zemlji. Nastavićemo da ga pratimo. Prema našim procenama, aerostat će se verovatno nalaziti iznad teritorije SAD nekoliko dana. Nastavljamo da analiziramo i razmatramo moguće opcije za delovanje“, precizirao je portparol Pentagona.
Rajder je saopštio da je Vašington na više nivoa izrazio Pekingu zabrinutost u vezi sa incidentom, te da je upoznat sa objašnjenjem koje je dala kineska strana.

Bajden se složio sa Pentagonom

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer saopštila je da se američki predsednik Džo Bajden složio sa mišljenjem vojske da ne bi trebalo obarati kineski aerostat zbog rizika po ljude na zemlji.
„Tražio je od vojske da mu predoče opcije. Šef Pentagona Lojd Ostin i predsednik Komiteta načelnika štabova Mark Mili, kao i šef Severne komande su se izjasnili za to da se ne preduzimaju mere zbog rizika po bezbednost ljudi na zemlji“, kazala je portparolka, istakavši da je bezbednost građana prioritet za Bajdena.
Ranije je Ministarstvo inostranih poslova Kine saopštilo da se kineski aerostat ozbiljno udaljio izvan predviđene putanje usled vetra, te da Peking žali što se našao iznad SAD. Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Nin je pozvala da se ne spekuliše na temu „kineskog špijunskog aerostata“.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
SVET
Stejt department potvrdio: Blinken odlaže posetu Kini zbog „špijunskog aerostata“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala