- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Turski general u penziji: Ukrajinci nemaju tehničku mogućnost da pilotiraju avionima F-16

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLovac F-16
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Pratite nas
Ukrajinski piloti ne mogu da upravljaju avionima F-16 i da vode brigu o njihovom tehničkom servisiranju, to je nemoguće. Ako ti avioni budu bili predati Ukrajini, njima će morati da pilotira personal iz drugih zemalja“, rekao je general-major turske vojne avijacije u penziji Bajazit Karataš.
Bivši pilot, koji je tokom karijere dugo pilotirao lovcima F-16, navodi da će ukrajinski vojnici morati da prođu najmanje dve godine obuke radi upravljanja tim avionima, pre nego što sednu u njihovu kabinu.
Govorećii o političkoj osnovi za predaju borbenih aviona Ukrajini, general je naglasio da SAD teže maksimalno da produže trajanje borbenih dejstava i da prošire zonu na kojima se borbe vode.
„Oni žele da postignu to da Rusija istroši svoje resurse, a da potom inteziviraju pitanje slanja oružja Ukrajini. Ipak, čak i u slučaju da se pošalje nekoliko desetina tenkova 'leopard', to ne može kardinalno da promeni tok sukoba i da donese pobedu Ukrajini. Na osnovu toga mogu se postići neki sitni uspesi u određenom pravcu, ali kroz nekoliko dana ruska vojska će uništiti to naoružanje. Čak i ako Kijevu budu dali stare sovjetske avione, to neće biti dovoljno da bi se preokrenuo tok rata u korist Ukrajine. U suštini, vazduhoplovne snage Ukrajine su već uništene, a to što će im predati nekoliko desetina Su-27 ni na koji način neće pomoći Ukrajini da promeni raspored snaga“, zaključio je Karataš.
SAD bi mogle da dozvole drugim zemljama da isporučuju lovce F-16 Ukrajini, preneo je list „Politiko“ pozivajući se na neimenovani izvor u Pentagonu. „Zvaničnici bi mogli da razmotre mogućnost da dozvole drugim zemljama da predaju svoje lovce F-16“, naveo je izvor.
Predstavnik Pentagona je podsetio da usled izvoznih ograničenja zemlje koje uvoze ove avione ne mogu samostalno da ih predaju drugim zemljama, ali će SAD razmotriti odgovarajuće zahteve da se lovci F-16 ipak isporučuju.
Ranije su Poljska i Holandija saopštile da žele da predaju Ukrajini lovce F-16 koje imaju u svom naoružanju.
Tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Poljska inicirala formiranje "tenkovske koalicije" za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala