- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uzalud se nadaju: Hteli bi da kazne Rusiju, a opet kažnjavaju sebe

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Evropski parlament poziva na uvođenje desetog paketa sankcija protiv Rusije, ali ni ovaj, kao ni prethodni paketi neće uspeti da izoluju i oslabe rusku državu, a negativan efekat imaće pre svega evropska privreda, ocenjuju ruski ekonomisti. Glavni motiv za nove sankcije oni vide u tome što ukrajinskoj vojsci loše na ide na frontu.
Grupa evropskih parlamentaraca, u kojoj su, između ostalog, bili i poslanici iz Češke i Finske – Marketa Gregorova i Sergej Lagodinski, predstavili su nacrt rezolucije o pripremama za samit Evropska unija-Ukrajina. U ovom dokumentu govori se o potrebi sprovođenja niza antiruskih mera, uključujući usvajanje desetog paketa sankcija protiv Moskve.
„Evropski parlament poziva države-članice da usvoje deseti paket sankcija Rusiji što je pre moguće, kao i da podnesu predloge za dalje proširenje sankcija na nove sektore i pojedince“, navodi se u dokumentu.

Sankcije neće oslabiti rusku državu

Ruski ekonomista Vasilij Koltašov zahtev za nove sankcije Rusiji objašnjava time što je situacija na frontu izuzetno komplikovana za Ukrajinu.
„Zbog toga Zapad nastavlja da vrši određene poteze u nadi da će Rusija negde da se „zaglavi“. Oni smatraju da će novim paketom sankcija uspeti da pogode rusku ekonomiju i uzdrmaju rusko društvo. A što se tiče Evropskog parlamenta, on nije nezavisan. Ta struktura isključivo sledi uputstva Sjedinjenih Država a strateški cilj Amerikanaca je postizanje političkog kraha u Rusiji. Evropski parlament, odnosno, evropski političari, samo su oruđe u ovoj igri. I preko ovakvih struktura SAD i sprovode svoju politiku“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Ruski ekonomista i ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Mihail Beljajev kaže da Zapad gaji nadu da će uvođenjem desetog paketa sankcija uspeti da oslabi Rusiju. Međutim, naš sagovornik tvrdi da će i ovaj paket proći kao i svi prethodni.
„Amerikanci se trude da preko Evrope oslabe Rusiju. I da bi ostvarili svoj cilj oni su uvodili pakete antiruskih sankcija. Međutim, ove sankcije nemaju nikakvog efekta. I nikako ne utiču na našu privredu. Rusija se fokusirala na druga tržišta. Naša zemlja se bavi supstitucijom uvoza. Same sankcije su možda čak i korisne za nas. Zahvaljujući njima, uspeli smo da se ogradimo od NATO-a i Zapada. I oni su ti koji se sada nalaze u bezizlaznoj situaciji“, konstatuje naš sagovornik.

Pogodiće isključivo evropsku privredu

Ako deseti paket sankcija bude uveden, on će, prema mišljenju Koltašova, biti uperen protiv određenih ruskih državljana, zvaničnika i kompanija.
„Na spisku će se nalaziti ruski državljani i zvaničnici. Osim toga, oni će možda uvesti ograničenja čak i evropskim kompanija koje održavaju isporuke Rusiji ili zadržavaju radna mesta na ruskom tržištu. Osim toga, mogu zabraniti bilo kakve transakcije čak i preko posrednika sa ruskim kompanijama. A ovo može skupo da košta evropski biznis. Evropske nacije treba da održavaju i razvijaju trgovinske odnose sa Rusijom a ne da gube pristup ruskim resursima koji mogu da im obezbede stabilne izvore energije“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Kako kaže Koltašov, ove sankcije neće pogoditi Rusiju, nego Evropu.
„Ovaj paket sankcija pogodiće evropske kompanije, posebno one koje se nalaze u Nemačkoj. Evropska privreda nije održiva. Ona nema perspektive. A što se tiče ruske, ona nastavlja da se razvija. Rusija ima mnogo pravaca u trgovini. Postoji, na primer, azijski pravac. I našu zemlju paketi sankcija neće moći izolovati. To, jednostavno, nije moguće. Ali ova godina će verovatno biti godina problema za evropsku privredu“, konstatuje Koltašov.
Beljajev napominje da su svi prethodni paketi sankcija pogodili isključivo evropske zemlje.
„Oni misle da su paketi sankcija kritični po našu zemlju. Međutim, ovo je sve jako uticalo na Evropu. Tamo besni inflacija. Održavaju se socijalni i ekonomski protesti. Došlo je čak dotle da je Francuska prinuđena da podiže starosnu granicu za penzionisanje. Čak i da to ne utiče direktno na ekonomiju, negativno se odražava na narod“, objašnjava naš sagovornik.
Na pitanje kako će Rusija reagovati na deseti paket sankcija ako bude uveden, Beljajev kaže da veruje da će ruska država ostati mirna.
„Mi smo shvatili da nama ništa ne preti. I shvatili smo kako treba da se ponašamo u ovoj situaciji. Međutim, ako pojedine zemlje počnu da zarađuju bodove na tome što će pokušati da zaoštre odnose sa nama na ekonomskom planu, onda možemo dati neku vrstu odgovora, među kojom će biti ograničenje na, pre svega, rezerve energije“, naglašava Beljajev.
Treba napomenuti da su evropski političari predložili proširenje spiska na kom se nalaze lica kojima su uvedene sankcije. Na ovaj spisak biće dodata i, kako je navedeno, „lica ruskih propagandnih medija koja šire antiukrajinska osećanja“. Osim toga, predloženo je uvođenje potpunog embarga na uvoz ruskih fosilnih goriva i uranijuma, kao i potpuni prestanak korišćenja gasovoda Severni tok i Severni tok 2.
Podsetimo, Evropska unija uvela je devet paketa ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji od februara 2022. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala