- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kako je Pentagon oblikovao Holivud - jedna od tema DOK#5 festivala koji počinje večeras

© Foto : Ustupljeno SputnjikuKadar iz filma "Moj drug Tomi"
Kadar iz filma Moj drug Tomi - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Koliki je uticaj Pentagona i CIA u oblikovanju holivudskih i televizijskih scenarija, kako žive beskućnici u Grčkoj, zbog čega je savremeni rad postao čudovište koje proždire samo sebe, zašto je Džoni Dep kralj kulta – neke su od tema dokumentarnih filmova iz selekcije DOK#5 festivala koji počinje večeras.
Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5, koji se održava od 2. do 5. februara u MTS dvorani, prikazaće, premijerno za srpsku publiku, filmove raznorodne tematike - od filmskih portreta Sesarije Evore, Džonija Depa i princeze Dajane do razotkrivanja tajni Holivuda i inovativnih izraza u domaćem dokumentarnom filmu.
Za ovogodišnje izdanje festivala, nastalog sa idejom da publici ponudi najnovija ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma, umetnički direktor Igor Toholj kaže da predstavlja nešto svedeniji, ali fokusiraniji program s obzirom na teme i autorske ideje.
Pored nekoliko filmskih portreta značajnih stvaralaca iz različitih umetničkih disciplina, kao što su filmovi “Cesaria Evora” ili “Džoni Dep: Kralj kulta” ili biografski film o princezi Dajani, Toholj ističe i opominjuće filmove, poput “Lova na kitove” ili “Feminističkog odgovora” koji otvaraju temu nasilja kao jednu od konstanti savremenog sveta.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuKadar iz filma "Jezik ptica"
Kadar iz filma Jezik ptica - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Kadar iz filma "Jezik ptica"
Na festivalu će biti prikazana i ostvarenja poput “Jezika ptica” koji predstavlja ironičan pregled istorije pokušaja uspostavljanja komunikacije sa pticama, kao i “Srećan radnik ili kako je posao sabotiran” koji - govoreći o izgaranju na poslu, beskrajnim sastancima i praznim marketinškim frazama koji su oteli smislen rad - postavlja pitanje kako smo stigli dovde.
Festival otvara duhovit, generacijski film o seksualnom sazrevanju “Moj prijatelj Tomi” mladog kanadskog autora našeg porekla Nema Stankovića.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuDokumentarni esej “Mavena” Andrije Lekića
Dokumentarni esej “Mavena” Andrije Lekića - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Dokumentarni esej “Mavena” Andrije Lekića
Publici će i ove godine biti predstavljena i selekcija debitantskih filmova Enter Dok, iz koje se, prema rečima selektora, posebno izdvaja vizuelno inovativni introspektivni dokumentarni esej “Mavena” Andrije Lekića. Budući da je reč o takmičarskoj selekciji, u okviru Enter Doka biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.
Emir Kusturica uručio Dušanu Kovačeviću nagradu Drvo života - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
KULTURA
Završen „Kustendorf“: Drvo života Dušanu Kovačeviću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala