- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Završen „Kustendorf“: Drvo života Dušanu Kovačeviću

© Foto : Sputnjiku ustupio festival "Kustendorf"Emir Kusturica uručio Dušanu Kovačeviću nagradu "Drvo života"
Emir Kusturica uručio Dušanu Kovačeviću nagradu Drvo života - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Pratite nas
Uručenjem nagrade „Drvo života“ dramskom piscu i akademiku Dušanu Kovačeviću i dodelom nagrada najboljim filmovima u takmičarskom programu večeras je u Drvengradu završen 16. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.
„Majstorstvo vladanja veštinom transformacije u filmskoj dramaturgiji čini Dušana Kovačevića idealnim laureatom nagrade za buduće filmove, priznanja koje prošlost preobražava u budućnost“, navedeno je u obrazloženju nagrade „Drvo života“.
„Ta nagrada ima dvojako značenje i jednu priču koja je nalik na filmove Emira Kusturice - poprilično razbarušena u smislu da se on igra. Kada kažem dvojaka, mislim da je s jedne strane za životno delo, za sve što ste uradili, a s druge strane predstavlja njegovu optimističku ideju da dodeljuje nagradu ljudima koji još nešto mogu da urade. Podržava vas u smislu da možete da napravite još nešto ukoliko imate volje. Sve se to sjedinjuje u toj nagradi“, izjavio je Kovačević za Sputnjik.

„Ko to tamo peva“ u čast Dušana Kovačevića

Pored omaža posvećenog stvaralaštvu ovog proslavljenog autora, u sali „Prokleta avlija“, poslednje večeri „Kustendorfa“, nastupio je ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.
Oni su izveli tačku iz baleta „Ko to tamo peva“, nastalog na osnovu Kovačevićevog scenarija za istoimeni film, na muziku Vojislava Vokija Kostića i u koreografiji i režiji Staše Zurovca.
© Foto : Sputnjiku ustupio festival "Kustendorf"Balet "Ko to tamo peva" u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu
Balet Ko to tamo peva u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Balet "Ko to tamo peva" u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu

Zlatno jaje izraelskom filmu

Glavna nagrada festivala, „Zlatno jaje“ dodeljeno je izraelskoj rediteljki Tal Kantor za animirani film „Pismo svinji“. „Srebrno jaje“ otišlo je u Mongoliju, rediteljki Dulmi Purev-Očir za film „Sneg u septembru“, a „Bronzano jaje“ pripalo je mađarskoj rediteljki Ani Đimeši za film „Afrikat“.
Najpoetičnijim filmom proglašeno je uzbekistansko ostvarenje „Kaseta“ u režiji Mirtemira (Temura) Murotova, dok je nagrada publike pripala Irancu Hamidrezi Gasemiju za „Povetarac“.
© Foto : Sputnjiku ustupio festival "Kustendorf"Dodeljene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje
Dodeljene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Dodeljene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje
Odluku je doneo žiri koji su činili: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj.
Festival „Kustendorf“ odlučio je da dodeli i Specijalno priznanje rediteljki iz Srbije Aleksandri Lazarovski za film „Više od života“.
Direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak dodelili su nagradu „Vilko Filač“ direktoru fotografije Evanu Maragkoudakisu za ostvarenje „Na Kserksovom tronu“ (Grčka) u režiji Evi Kalojiropulu.
Tradicionalno, na zatvaranju festivala nastupio je folklorni ansambl „Svetozar Marković“ iz Kragujevca.
© Foto : Sputnjiku ustupio festival "Kustendorf"Dodelom nagrada završen 16. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf"
Dodelom nagrada završen 16. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Dodelom nagrada završen 16. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf"

Umetnost iznad svega

Pod sloganom „Umetnost iznad svega“, od 25. januara u Drvengradu je prikazano 27 filmova, od toga 14 u takmičarskom programu.
Svoja ostvarenja predstavili su studenti i mladi autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.
Radionice su održali gosti „Kustenodrfa“ Suzana Nikjareli, Paolo Virci i Paolo Fjore Anđelini iz Italije, Gregorio Graciozo iz Brazila i Čije Hajakava iz Japana, nakon projekcija svojih filmova.
Ivan Šijak - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
KULTURA
Saradnik čuvenog reditelja: Mihalkov je uvek imao jasnu ideju šta hoće od filma /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala