- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski novinar o zabrani ruskih medija: Sloboda medija u SSSR-u i Evropskoj uniji - na istom nivou

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaII marafon "Novoe znanie". Denь tretiй
II marafon Novoe znanie. Denь tretiй - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Ljudska prava i sloboda medija je u Evropskoj uniji na istom nivou kakva je bila u SSSR-u, izjavio je novinar „Bugarske slobodne televizije“ Velizar Enčev komentarišući zabranu EU o emitovanju četiri ruska televizijska kanala.
Zabrana EU o emitovanju četiri ruska kanala je stupila na snagu od 1. februara. Evropska unija je zabranila: NTV/NTV Mir, Rosija 1, REN TV, Prvi kanal, a ranije je obustavljeno emitovanje drugih ruskih medija: Sputnjik, RT, Rosija RTR/RTR Planeta, Rosija 24, TV Centar internešnal.
U EU su zabrane motivisane ruskom „sistematskom međunarodnom dezinformacionom kampanjom“ čiji je cilj jačanje strategije zemlje za „destabilizaciju susednih zemalja, Evropske unije i zemalja EU“.
Prema rečima bugarskog novinara, EU takvom odlukom grubo krši osnovna prava o slobodi i plurazmu medija.
Enčev je podsetio kako su u vreme Hladnog rata u Bugarskoj ilegalno slušali zapadne radio stanice, a tokom Drugog svetskog rata, kada je Bugarska učestvovala u ratu na strani Nemačke, slušali su bugarsku radio stanicu „Hristo Botev“, zahvaljujući kojoj je bugarski komunistički otpor dobijao od SSSR-a informacije o borbama.

„A sada, posle Hladnog rata, jer ipak su prošle samo 33 godine takozvane evropske demokratije, ta ista Evropska unija nam zabranjuje da slušamo i gledamo ruske televizijske kanale“, zaključio je bugarski novinar i dodao da se plaši da će jednom građanima EU zabraniti i da komentarišu saopštenja o takvim zabranama.

Zgrada ambasade Rusije u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
SVET
Berlin: Nemačko tužilaštvo ne otkriva detalje o napadu na zgradu predstavništva agencije „Sputnjik“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala