- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Berlin: Nemačko tužilaštvo ne otkriva detalje o napadu na zgradu predstavništva agencije „Sputnjik“

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaZgrada ambasade Rusije u Berlinu
Zgrada ambasade Rusije u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
Pratite nas
Nemačka policija privela je aktivistu Dmitrija B, koji je ranije organizovao akcije protiv ruskih vlasti u Berlinu. Nemački mediji su pisali da je on osumnjičen da je 6. maja 2022. napao zgradu u berlinskoj četvrti Šteglic, u kojoj su živeli i radili ruski novinari.
U saopštenju se navodi da je on priveden sredinom decembra 2022. godine, ali da se za to saznalo tek sada. Aktivista se trenutno nalazi u jednom od pritvora u Berlinu.
Berlinsko tužilaštvo ne komentariše medijske izveštaje o navodnom hapšenju osumnjičenog za napad na zgradu ruskih novinara.
„S obzirom na tajnost istrage, ne dajemo nikakve komentare niti informacije o ovom slučaju“, saopštio je portparol berlinskog tužilaštva za Sputnjik.
Kako navode mediji, osumnjičeni je viđen ispred zgrade nekoliko dana pre incidenta, saopštio je šef predstavništva medijske grupe „Rusija sevodnja“ u Nemačkoj Sergej Feoktistov.
„On je viđen u blizini naše zgrade nekoliko dana, otprilike nedelju dana pre ovog događaja... To je, verovatno, Dmitrij Bagraš, koji je organizovao šatorske kampove za LGBT osobe sa tri bogalja protiv (predsednika Rusije Vladimira) Putina“, rekao je Feoktistov.
Prema njegovim rečima, Bagraš je sedeo u svom automobilu u blizini zgrade i pokazao nepristojan gest jednom od zaposlenih agencije koji je prolazio.
„Još ranije, 3. marta, on je objavio našu adresu na društvenim mrežama sa pozivom ‘čečenskim prijateljima’ da zapamte ‘brlog ruske propagande’. Prijavili smo to policiji. Zatim je usledilo odbijanje pokretanja postupka, jer, po njihovom mišljenju, nije bilo direktnih poziva na nasilje“, objasnio je on.
Poslednji put Feoktistov je pre oko dva meseca pitao policajce o toku istrage, a oni su tada odbili da mu bilo šta kažu uz obrazloženje da ne komentarišu tok istrage čak ni onima koji su žrtve, rekao je novinar.
„Što se tiče informacija o hapšenju osumnjičenog, policija nas još nije kontaktirala“, dodao je on.
Prozor jednog od stanova u zgradi u Šteglicu je 6. maja razbijen flašom bačenom sa ulice. Tokom uviđaja koji je usledio, pronađen je sumnjiv predmet sakriven u niši kuće, veliki kanister napunjen tečnošću, kao i plastične i plinske boce sa zalepljenim žicama. Ovaj predmet su kontrolisanom eksplozijom uništili stručnjaci za eksploziv.
Ambasada Rusije u Nemačkoj je 7. maja saopštila da je sprečen „verovatan pokušaj terorističkog napada“ protiv ruskih novinara koji žive u stambenom kompleksu koji pripada Ruskoj Federaciji. Ovaj kompleks zgrada nalazi se u okrugu Šteglic i u zgradi, između ostalih, žive i zaposleni u agenciji „RIA Novosti“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala