- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Moskva: Zapadne organizacije „s mukom“ potvrđuju zločine Oružanih snaga Ukrajine

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska u području Izjuma
Ruska vojska u području Izjuma - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Zapadne nevladine organizacije primorane su da nerado potvrđuju ratne zločine ukrajinske strane, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ona je skrenula pažnju na izveštaj međunarodne nevladine organizacije „Hjuman rajts voč“ u kojoj se navodi da Oružane snage Ukrajine koriste zabranjene protivpešadijske mine „lepestok“.

„Značajno je to što zločine kijevskog režima potvrđuju čak i zapadne nevladine organizacije – s mukom, jedva, konstantno ubacujući u sva svoja saopštenja i izjave da i 'Rusija to isto radi'. Čak je i 'Hjuman rajts voč' primorana da prizna da kijevski režim prelazi sve granice“, izjavila je Zaharova.

Istovremeno je podsetila da je ranije stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja govorio o tome da Ukrajina koristi zabranjene mine.

„Sada je to saopštila čak i organizacija 'Hjuman rajts voč'. Možda bi imalo smisla da se kaže da je Rusija ipak u pravu? Sve ono o čemu se govorilo na sednicama Saveta bezbednosti UN i o čemu je govorio upravo stalni predstavnik Rusije potvrđeno je u dokumentima tih organizacija koje nikada nisu uhvaćene da gaje simpatije prema nama. Možda bi trebalo priznati da treba uzeti u obzir i druge činjenice o kojima govori Rusija?“, kazala je Zaharova.

Ona smatra da Ukrajina neće ispoštovati poziv organizacije da se istraže incidenti upotrebe protivpešadijskih mina.
„'Hjuman rajts voč' uputila je apel ukrajinskim vlastima da sprovedu temeljnu istragu svih slučajeva upotrebe protivpešadijskih mina i da počnu da poštuju Otavsku konvencije o zabrani protivpešadijskih mina koju je Ukrajina ratifikovala 2005. godine. Nikada neće biti nikakvih istraga jer u Kijevu rade samo ono što im se kaže u Sjedinjenim Američkim Državama“, zaključila je Zaharova.
Ranije je međunarodna nevladina organizacija „Hjuman rajts voč“ (Human Rights Watch) saopštila da su ukrajinske snage rasule u Izjumu protivpešadijske mine „lepestok“ od kojih je poginulo 11 civila, dok je na desetine ranjeno. Organizacija navodi da su Oružane snage Rusije spasavale stanovnike Izjuma od ukrajinskih mina.
Pripadnici Oružanih snaga Rusije u gradu Izjum - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Hjuman rajts voč“: Ukrajinske snage razbacivale zabranjene mine u Izjumu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala