- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Hjuman rajts voč“: Ukrajinske snage razbacivale zabranjene mine u Izjumu

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Oružanih snaga Rusije u gradu Izjum
Pripadnici Oružanih snaga Rusije u gradu Izjum - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Pratite nas
Ukrajinske snage rasule su u Izjumu protivpešadijske mine „lepestok“ od kojih je poginulo 11 civila, navodi se u izveštaju međunarodne nevladine organizacije „Hjuman rajts voč“ (Human Rights Watch).

„Sudeći po svemu, ukrajinske snage rasule su nagazne mine u području Izjuma na širokom području, što je izazvalo smrt civila i konstantan rizik“, navodi se u dokumentu.

Organizacija je sprovela istraživanje upotrebe protivpešadijskih mina u Izjumu od 19. septembra do 9. oktobra – ispitano je više od 100 ljudi, uključujući svedoke, žrtve, spasioce, lekare i deminere.
Aktivisti za ljudska prava su otkrili da su mine „lepestok“ korišćene u devet različitih okruga grada, kao u njegovoj okolini. Organizacija je potvrdila da je usled eksplozija protivpešadijskih mina u Izjumu poginulo 11 civila.
Prema rečima anketiranih lekara, zbog povreda nastalih usled eksplozija mina medicinsku pomoć je primilo oko 50 ljudi, uključujući petoro dece.
Organizacija navodi da su Oružane snage Rusije spasavale stanovnike Izjuma od ukrajinskih mina.

„Više od 100 lokalnih stanovnika iz Izjuma i okoline ispričalo je da je ruska vojska delila letke sa upozorenjima na opasnost od mina. Takođe su deminirali javne površine i teritorije koje su u privatnom vlasništvu civila. Takođe su odvozili postradale od eksplozija mina u Rusiju na lečenje“, navodi se u izveštaju nevladine organizacije.

„Hjuman rajts voč“ poziva kijevske vlasti da istraže slučajeve upotrebe mina „lepestok“ u Izjumu i okolnim teritorijama.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u septembru da je u cilju dostizanja ciljeva specijalne vojne operacije doneta odluka da se pregrupišu jedinice iz područja Balakleje i Izjuma u pravcu Donjecka.
Protivpešadijska visokoeksplozivna mina (PFM-1) „lepestok“ postavlja se sistemima za daljinsko miniranje. Predstavlja praktično preciznu kopiju američke mine BLU-43/B (Dragontooth). Predstavništvo DNR više puta je prijavljivalo da ukrajinske snage u gradovima DNR koriste kasetnu municiju sa minama „lepestok“.
Ukrajina je 2005. ratifikovala Otavsku konvenciju koja zabranjuje upotrebu, skladištenje i proizvodnju protivpešadijskih mina. Prema tome, Ukrajina krši svoje međunarodne obaveze.
Protivpešadijska mina PFM-1 Lepestok na putu u Harkovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
RUSIJA
Moskva: Zapad zatvara oči na to što Kijev upotrebljava protivpešadijske mine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala