- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Istorijski“ potpis koji su na današnji dan stavili Amerika i Rusija – sada nema nikakvu vrednost

© Sputnik / Jurij Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Boris Jeljcin i predsednik SAD Džordž Buš
Predsednik Rusije Boris Jeljcin i predsednik SAD Džordž Buš - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Kada se iz savremene perspektive pogleda na Deklaraciju o kraju Hladnog rata, koju su na današnji dan, pre 31 godinu u Kemp Dejvidu potpisali tadanji predsednici Rusije i SAD, Boris Jeljcin i Džordž Buš Stariji, može se reći da ona danas nema nikakvu vrednost.
Ni kada je potpisana, 1. februara 1992, Deklaracija o kraju Hladnog rata nije imala veliku težinu, a kamoli danas, objašnjava dugogodišnji dopisnik Novosti iz Moskve Branko Vlahović.

Vašington uvek zatvarao oči pred ukrajinskim nacionalizmom

U deklaraciji se navodi da SAD i Rusija ne smatraju jedna drugu za potencijalnog neprijatelja, a da će međusobne odnose ubuduće karakterisati prijateljstvo i partnerstvo.
U tako nešto i tada i danas mogu da poveruju samo neinformisani, ističe Vlahović.
„Svi znamo da je rat u Ukrajini proksi rat i da Ukrajina uopšte ne bi mogla da ratuje protiv Rusije da joj u tome ne pomažu Amerika i kolektivni Zapad“, konstatuje on.
U objavljenim stenogramima iz razgovora koje je sa američkim kolegama vodio Boris Jeljcin vidi se da je tadašnji ruski predsednik još tada upozoravao na opasnost od ukrajinskog nacionalizma. Već tada su postojala trenja i ukrajinski nacionalisti su pravili pritisak na tadašnjeg ukrajinskog predsednika Leonida Kravčuka, ističe Vlahović.
„Imao sam potrebu to da kažem da bih pokazao da su Amerikanci odlično znali da postoje i tinjaju ukrajinski nacionalizam i mržnja prema 11 miliona Rusa, koliko ih je tada živelo u Ukrajini. Ali, pravili su se da to ne vide, a američka ambasada je 2014, za vreme puča, praktično bila štab u kome su se donosile odluke kako da se nacionalisti ponašaju prema tadašnjoj vlasti“, navodi Vlahović.

Naivnost Gorbačova i Jeljcina

Prisećajući se perioda od pre trideset i jedne godine, Vlahović navodi da su i Boris Jeljcin i njegov prethodnik Mihail Gorbačov bili naivni, a kao razlog navodi da su oba lidera, kako kaže, oboleli od mesijanstva.
I jedan i drugi verovali su da mogu da izgrade trajno, čak i večno dobre odnose sa Zapadom. Za razliku od Gorbačova, Jeljcin je bio, kako Vlahović kaže, narcisoidniji i provincijalno naivniji verujući da temelj dobrih rusko-američkih odnosa mogu da budu njegovi prijateljski odnosi sa američkim predsednicima.
„I jedan i drugi verovali su da mogu da naprave trajno, čak i večno dobre odnose sa Zapadom. Istu su grešku napravili i Gorbačov i Jeljcin, koji je bio još narcisoidniji i provincijalno naivniji. On je mislio da može da izgradi prijateljske odnose sa američkim predsednicima i da to bude temelj dobrih odnosa, što se ispostavilo kao velika naivnost“, kaže Vlahović.
Ta je naivnost dosta poučna i od nje aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije patio dodaje on. Pozicija aktuelnog ruskog predsednika daleko je bolja od pozicije Borisa Jeljcina jer Rusija je danas izvoznica hrane, dok se tokom Jeljcinovog perioda suočavala sa nestašicom hrane.
Uz to, ni Amerikanci nisu želeli da Deklaracija ima političku težinu – Vašington, prema Vlahovićevim rečima, priznaje samo nekoga ko je oružano na sličnom ili jednakom nivou.

Niko vas ne smatra za ravnopravnog ako primate humanitarnu pomoć

Naš sagovornik priseća se stanja u ruskom društvu kada je deklaracija potpisana. Rusi su smatrali da iz Hladnog rata niko nije izašao kao pobednik. Međutim, prvom prilikom, američki predsednici govorili su da su oni pobednici.
„Glavni problem je što niko neće da vas smatra za ravnopravnog partnera ako primate humanitarnu pomoć. Sećam se tog perioda. Odmah posle tog sastanka stigao je u Rusiju američki teretni avion koji je nosio humanitarnu pomoć. To su bili zamrznuti pileći bataci koji su starijim ruskim generacijama ostali u sećanju kao „Bušove nogice“. Objektivno govoreći, bez obzira na potpisani dokument, Rusi su bili u inferiornom položaju“, priseća se Vlahović.
Takvom položaju Rusije dosta je doprinosio i tadašnji šef ruske diplomatije Andrej Kozirjev, koji je bio, prema Vlahovićevim rečima, potpuno proamerički nastrojen i bio je u stanju da nagovori Jeljcina da potpiše bilo šta, zaključuje on.
Bivši predsednik Ruske Federacije Boris Jeljcin sa čašicom votke - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2019
Dan kada je Jeljcin izabrao Putina za naslednika (video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala