- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Obradović za Sputnjik: Novak bi mogao da priredi najveći šok za „neverne Tome“

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaBogdan Obradović i Novak Đoković
Bogdan Obradović i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Pratite nas
Sećaju se ljubitelji tenisa osvajanja Dejvis kupa 2010. godine, a kovač tog uspeha bio je selektor Bogdan Obradović. On sada za čitaoce Sputnjika, kao neko ko jako dobro poznaje Novaka Đokovića i teniska dešavanja, komentariše 22. Gren slem titulu, veliku trku Srbina sa Rafaelom Nadalom, ali i najavljuje da bi Đoković mogao sve da iznenadi.
Srbin i Španac imaju po 22 osvojene Gren slem titule i to je jedina „GOAT“ kategorija u kojoj mogu protivnici da mu stanu na put.
Pre par godina Obradović je govorio je da Novak Đoković može i do 25 Gren slem titula, a sada?

Moje trenutno predviđanje je 30 Gren slemova. Tako da, hajde da vidimo“, kaže Obradović za Sputnjik.

Ova poslednja titula u Australiji bila je jako važna. Kako je sam Novak rekao na terenu Melburna, verovatno i najvažnija njegova titula u karijeri.
Kada se zna kroz šta je sve prošao...

„Svi nivoi rezultata imaju neke, da ih nazovemo kočnicama. Ono što je Novak emotivno osećao bila je jedna od kočnica. Nije se dešavao samo sport, već politika. Ta nesreća nije išla samo od sebe, samo u Austaliji. Bio je pre toga eliminacija sa US Opena, ono izbacivanje, ona glupa lopta ka ženskom sudiji, koja je to 'odramila'. Ono nema veze sa mozgom da izbace nekog sa turnira, potpuni presedan presedana, ne znam kako to da nazovem. Onda naravno i Vimbldon da ne dobiješ bodove, a osvojio si. Stvarno to nikada razumeti neću! Zapravo je sve to moglo da prouzrokuje to da Novaka mentalno i duhovno obori, a on je u svemu tome našao snagu, energiju i iz svega se vratio jači. Koliko god puta da ga obore i bace na kolena, on će ponovo da ustane“, kaže za Sputnjik trener koji je i sam deo sebe utkao u Novaka i doprineo da Đoković bude ovako dobar.

Dodatno Obradović pojašnjava kroz šta je sve srpski teniser morao da prođe.
„Svaka nada se gubi, svaki čovek to ne bi psihološki izdržao, a on gotovo da nije izgubio set u Australiji. Možemo samo da mu se divimo“, objašnjava Obradović.
© Tanjug / Dimitrije NikolićTeniska reprezentacija Srbije posle trijumfa nad Rusijom u Nišu
Teniska reprezentacija Srbije posle trijumfa nad Rusijom u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Teniska reprezentacija Srbije posle trijumfa nad Rusijom u Nišu
Novak prednjači u odnosu na Rafaela Nadala i Rodžera Federera po broju osvojenih mastersa, po broju osvojenih ATP Završnih turnira, po broju sedmica na prvom mestu, ima bolji međusobni skor od obojice, a pored svega osvojio je Dejvis kup 2010. godine i igrao finale 2013, kao i što je došao do bronze u Kini na Olimpijskim igrama.
Postavlja se pitanje – gde je granica?
„Granica se postavlja u Novakovoj odluci koliko će dugo da igra. A, koliko god Novak bude igrao tenis, ja garantujem životom, biće spreman i sposoban da osvaja Gren slemove. Ako je to sledeće tri sezone, četiri ili pet, siguran sam da će igrati na nivou i jedno će i igrati da bi osvajao Gren slemove“, objašnjava Obradović.
Sada kada je srpski teniser došao do titule na Australijan openu, otvaraju se apetiti, pa bi njegovi navijači da dođe do sva četiri Gren slema ove godine, do takozvanog kalendarskog Gren slema.
Naravno, ako bi ga SAD pustile da nastupi na US Openu.
„To bi bio, za neverne Tome i ove što nas ne vole i što ga ne vole – to bi bio najveći šok. Ali, ako bi mu se pružila prilika... Zapravo je najteže započeti sezonu, najteži je taj prvi Gren slem. Vi dolazite tamo, ogromna razlika u vremenskoj zoni, dugačak let, džet-leg, čuda, klimatska promena, sa naše hladnoće dođete tamo... Mislim da je Australija zbog toga najnapornija“, kaže Obradović.
Sledeći je Rolan Garos i podloga koja mu baš i ne prija – šljaka. Poslovično rečeno Novakova najmanje draga podloga.
Ali, Obradović ističe da od Novaka nije čuo da mu je najmanje omiljena podloga.
„Nikada nisam to čuo od Novaka. Teško je nalazio, u poređenju sa drugim podlogama, nivo igre koji je potreban za šljaku, ali je opet osvojio Rolan Garos i to dva puta. Plus je osvajao Rim i zemljane turnire, Monte Karlo, Madrid... Nije to baš da nije njegova podloga“, kaže Obradović.
© AP Photo / Marko DrobnjakovicJanko Tipsarević, Novak Đoković i Bogdan Obradović
Janko Tipsarević, Novak Đoković i Bogdan Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Janko Tipsarević, Novak Đoković i Bogdan Obradović
Preduslov za sve naredne uspehe je fizička sprema.
A, tu naspram Novaka retko ko može da stane.
„Kako on izgleda, meni bar, izgleda kao da ima 10 godina manje nego što ima. Da, da... Novak se uvek kasnije razvijao, taj je tip i čoveka i igrača koji se kasnije razvijao. Uvek je nekako bebasto izgledao. To je i dobro. Ali, kako on radi zagrevanje, istezanje, rehabilitaciju, te tehnike je razvio do savršenstva! Koliko je samo tokom Dejvis kupa pravio zagrevanja i istezanja, uradi puta tri ono što ga čeka na terenu. Ogromna količina rada je utkana i to dugi niz godina. Kada je hladno telo, kada potegnete kako mi to kažemo, napravite veći napor, eksplozivne pokrete napravite, dolazi do povrede. Novak to sve zna, maksimalno je poštovao svoje telo i nije se povređivao. Gledajući druge igrače kako rade, Novak je u tom smislu daleko razvijeniji. Ništa nije slučajno“, objašnjava stručno Obradović.

Čini mi se da je i Rafa „gotov“

Obradović je ranije govorio za Federera da je „gotov“ sa karijerom značajno pre nego što se Švajcarac stvarno penzionisao. Bio je u pravu.
Kako mu se sada čini Nadal?
„Kao što sam govorio za Federera, meni se čini da je i Rafa gotov. Njega zaista izuzetno poštujem, Rafu. Znam da ga i Novak voli i poštuje. Sada je doteralo cara do duvara, sada više nema se gde. Znamo iz ensafa trenera, da kada dođe do povrede kolena, a vi ih ne lečite, opterećenje mora da se prenese na komšije. Ko vam je komšija, pa to je kuk. Čitav skelet trpi. Svi ti stresovi su se prenosili. Pored kolena sada mu i kukovi stradaju. Meni Rafa deluje nekako mnogo starije od Novaka. Da li je to zbog broja sati treninga. Rafa provodi tri puta više vremena na treningu od Novaka, a uđu u istu formu. Rafa trenira tri i po sata, Novak sat i po. Taj odnos je negde. Nisam siguran da će Rafa sa tim silnim brojem treninga moći da izdrži. Njegov ritam igranja je prilično iscrpljujući. Koliko sve te bolove Rafa može da izdrži to je veliko pitanje“, konstatovao je Obradović.
I na kraju dodao:
„Na duže staze Novak ima prednost. Mogu da zamislim Novaka za pet godina na terenu. Rafu mogu da zamislim još godinu dana, maksimalno dve“, konstatovao je Obradović javljanje za Sputnjik.
Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner
Kreg Tajli i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
SPORT
Australijanac potvrdio da Novak nije lažirao povredu – „Video sam snimke svojim očima“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala