- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zamena teza koja bode oči – kriterijumi nisu isti kada Đoković dominira

© AP Photo / Dita AlangkaraNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Pratite nas
Nekoliko minuta pošto je Novak Đoković osvojio Australiju na televiziji se pojavljuje grafika koja pokazuje osvojen broj Gren slemova u džepu Noleta, Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Iznad svega piše „Trka za najboljeg tenisera u istoriji“. Kao da su Gren slemovi jedino merilo. Ali, jesu jedino u čemu Rafa i Rodžer mogu na crtu Novaku.
Zato se veći deo teniskog sveta uhvatio istih kao pijan plota, čast izuzecima poput madridske Marke. I skoro svuda pored „GOAT trke“ stoje podaci samo o osvojenim Gren slemovima.
Tu postoji nekoliko moralnih i logičkih pitanja i analiza.
Prvo...
Ako su Gren slemovi jedino merilo za određivanje toga ko je najbolji teniser u istoriji, onda je Novak dangubio osvajajući preostali 71 trofej u kolekciji, od čega 38 mastersa ili šest Završnih mastersa ili to što je osvojio Dejvis kup. Očigledno je to „nebitno“. Očigledno je „nebitno“ ni koliko je sedmica proveo na prvom mestu (374 i to se povećava), koliki mu je bio najveći ranking (16950 – najveći u istoriji), koliko je puta završavao godinu na prvom mestu, koliko mu je ukupni procenat pobeda, ni to što je bolji i od Nadala i od Federera u međusobnim susretima, to što je vezao Noletov slem, četiri Gren slema, ali ne u istoj godini.
Dakle, narativ u svetskom tenisu je takav da se stalno potencira priča o Gren slemovima. I tako je još od momenta kada je Novak pokorio sve ostale rekorde, a Federeru ostala samo priča o najvećim turnirima. Sada to važi za Nadala koji ima 22 kao i Novak, dok je Švajcarac ostao zalećen na 20.
Odjednom su mastersi postali isto nebitni. Da ne pričamo o turnirima 500 ili 250.
Gren slemovi jesu možda najvažniji u priči za najboljeg tenisera ikada, ali nisu jedino merilo kao što neki žele da predstave.
U redu je da se pravi fama oko toga ko će osvojiti najviše Gren slemova, ali nikako to ne sme da bude jedino merilo. To je važilo i pre nego što je Novak sustigao Nadala, ali se bavimo ovom temom baš sada kada je Srbin stigao Španca. I kada će ga verovatno i prestići.
Drugo...
Zamislimo imaginarnog tenisera iz Egipta ili Etopije ili iz Vijetnama koji je u karijeri igrao isključivo Gren slemove, koji je osvojio 23 Gren slem titule, nije nikada bio prvi na listi, nije nikada osvojio nijedan drugi turnir niti napravio bilo kakav drugi uspeh. Dakle, ta 23 Gren slema su mu jedini trofeji koje je osvojio.
Da li bi on mogao da se prestavi kao „GOAT“ svetskog tenisa samo na osnovu toga što je osvojio najviše Gren slemova?
Odgovor se sam nameće. Tenis je mnogo više od samog merenja broja osvojenih Gren slemova.
© AP Photo / Ng Han GuanNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Novak Đoković
Treće...
Zamislite da Novak završi karijeru sa više Gren slemova od Rafaela Nadala, ali da je ipak Španac u karijeri proveo više sedmica na prvom mestu ATP liste, što se svakako neće dogoditi. Ali, zamislimo.
Koja je verovatnoća da bi većina zapadnih medija obrnula čunak i govorila kako je ipak broj sedmica na prvom mestu ATP liste (u tom imaginarnom slučaju Nadalova prednost) važniji nego broj osvojenih Gren slemova (u tom slučaju Novakova prednost)?
Čini se da bi ih bilo mnogo...
I da bi na spomenutoj grafici posle Australijan opena ispod natpisa „Najbolji svih vremena“ stajale brojke koje pokazuju broj provedenih sedmica na prvom mestu, a ne kao sada broj osvojenih Gren slemova.
Jer, to bi to u spomenutom slučaju davalo prednost Rafi ili Rodžeru.
Ognjen Milić i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
SPORT
Zapamtite ovo ime – novi Novak Đoković zove se Ognjen Milić
Četvrto...
Novak je shvatio da mora da „tuče“ najveće rivale u svim kategorijama i da svetskom tenisu jednostavno ne da povoda da izmisle neku novu koja će biti „najvažnija“. Tako svima izbija polako i poslednji štih iz ruke - deluje kao vrlo verovatno da će završiti karijeru sa više osvojenih Gren slemova i od Rafaela Nadala i od Rodžera Federera - jasno je da je odavno da je bolji od obojice u preostalim najvažnijim kategorijama, da je jedini od sve trojice osvojio sve masterse i sve Gren slemove (minimum dva puta).
Dakle, odavno je Novak shvatio da može da bude najbolji u istoriji samo ako brojke pokažu da je najbolji u svim mogućim kategorijama i merilima. Jer ako nije u samo jednoj, pa makar to bili i Gren slemovi, svi ostali će se „uhvatiti“ baš za to.
I, konačno, peto...
Zamislite da Novak završi karijeru sa 23 osvojena Gren slema, a da Rafael Nadal ostane na 22 (Rodžer Federer je svakako završio karijeru sa 20).
Da li bi onda rekli da je Novak najbolji u istoriji?
Pa, verovatno bi tada istakli da je najbolji teniser(ka) u istoriji zapravo Margaret Kort koja ima 24 Gren slema i da je sve ovo što je Novak uradio u karijeri nedovoljno, jer Australijanka ima više Gren slemova.
Kako sada stvari stoje, Novak će svakako prestići Štefi Graf po broju sedmica na prvom mestu svetske liste (još jedan potencijalni podatak za koji mogu da se pozivaju, ali ne još zadugo), naoštren je da osvoji i preko 24 Gren slem titule koliko je osvojila Margaret Kort pa da vidimo onda šta će biti novi izgovor svetskog teniskog narativa da Novak ne bude priznat za najboljeg u istoriji.
Možda neće biti najbolji u njihovim očima zato što su Rafa i Rodžer imali lepšu frizuru?
Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
SPORT
Pilić za Sputnjik: Zbog Novaka je moja duša ispunjena – najveći je svih vremena!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala