- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pilić za Sputnjik: Zbog Novaka je moja duša ispunjena – najveći je svih vremena!

© AP Photo / Ng Han GuanNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Istorijski uspeh Novaka Đokovića u Australiji, osvajanje jubilarne 10. titule u Melburnu, ukupno 22. grend slem trofeja u karijeri, kao i povratak na prvo mesto, ispratio je i njegov nekadašnji učitelj Nikola Pilić. Legendarni hrvatski stručnjak javio se Sputnjiku iz Opatije, poručivši da je Srbin bez premca i da je najveći igrač u istoriji tenisa.
Nikola Pilić povukao je paralelu između Novakova dva poslednja odlaska u Australiju, poručivši da su posle ubedljive pobede nad Grkom Stefanosom Cicipasom u finalu (6:3, 7:6, 7:6), stvari došle na svoje mesto.
Prošle godine Australija se prema srpskom teniskom asu ponela kao prema najgorem kriminalcu. Oteran je, prognan, a sve zbog toga što nije vakcinisan. Oduzeto mu je pravo da osvoji trofej, tamo gde mu niko ništa ne može. Punih godinu dana je čekao i dočekao osvetu. Onu pravu, istinsku, tamo gde se on bori i gde je najbolji - na terenu.
© AP Photo / Mark BakerNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Novak Đoković
Prošetao se Novak Đoković do jubilarne 10. titule u Melburnu, koji je praktično njegova dnevna soba. Svi su osetili olakšanje posle onog njegovog prepoznatljivog krika koji je značio "kidanje okova", a među njima je i njegov teniski učitelj Nikola Niki Pilić. On je za Sputnjik poručio da je Đoković prešao trnovit put i da je pokazao šampionski i čelnični karakter.
„Slušajte, moja duša je bila ispunjena, s obzirom šta se sve Novaku dogodilo prošle godine. Ja sam i pre ove pobede u Melburnu, u poslednjih 18 meseci, tvrdio da je on najbolji igrač svih vremena, što je on i dokazao. Osim toga, i Stefanos Cicipas je rekao da je on najbolji svih vremena koji je držao reket u ruci. Jako mi je drago, emocionalno je za njega to bilo izuzetno važno. Nije ni čudo što je Đoković rekao da mu je to najteža i najdraža pobeda koju je ostvario, s obzirom na to šta mu se prošle godine dogodilo. Sramotna i morbidna, politika premijera Melburna“, rekao je Pilić.
Hrvatski stručnjak, koji je sarađivao sa Đokovićem dok je krčio put ka besmrtnosti, nema dilemu oko toga da je srpski i svetski broj jedan ispred Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Iako su Rafa i Novak izjednačeni po broju najvećih titula - 22, Đoković ima daleko više nedelja od Španca provedenih na vrhu, bolji međusobni skor, više osvojenih Mastersa i trofeja ukupno.
„Apsolutno jeste. Najveći je ikada! Kada se stave brojke na sto i kada se vidi šta je Novak napravio i kako je napravio. Pa ja sam rekao još ranje da tu nema dileme, da je definitivno najveći. Još nakon Mastersa u Torinu sam rekao da je on apsolutno najbolji. Nisam ni znao da li će osvojiti ili neće osvojiti, kada sve pogledate koliko je nedelja broj jedan, to je preko sedam godina, pogledajte šta je dobio i koliko je dobio. Bez obzira, ja mogu da budem subjektivan, ali nisam jer brojke pokazuju na terenu i na stolu da je on najbolji svih vremena“, pune duše i punog srca poručuje iz Hrvatske Pilić.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
Od traume do osvete, od izraza lica Bila Gejtsa do Srđanove pesme – mreže se „usijale“ zbog Đokovića
Videlo se u Melburnu koliku glad za trofejima i uspehom i dalje poseduje Novak. Usledilo je emotivno pražnjenje posle dizanja jubilarne 10. grend slem titule u Melburnu. Pilić nema dilemu da će 35-godišnji Beograđanin dodatno pomeriti granicu i da će u svoje vitrine staviti još koji najvažniji trofej.
„Prognoze je jako teško davati. Može se davati prognoza, ali pod pretpostavkom da je on zdrav. I siguran sam da ako bude igrao dve tri godine, da sigurno postoji šansa da osvoji još dva-tri grend slema. Ali, pod pretpostavkom da Novak bude zdrav. Moramo da znamo da Nadal ima 36, da Novak ima 35 godina, i da su to već godine gde sigurno će otići i jedan i drugi par milimetara dole, možda ovi mladi naprave par milimetara gore. I to će biti borba. Međutim, Novak je najbolji, i ako je zdrav, sigurno je da ima potencijala da osvoji još nekoliko grend slemova u narednih 24-36 meseci“, prognozira Pilić.
Za kraj smo se sa Pilićem dotakli i povrede. Novakov trener Goran Ivanišević poručio je na konferenciji posle osvajanja titule da bi se 97 odsto igrača povuklo sa turnira posle onoga što je pokazala magnetna rezonanca, ali to ne važi za Novaka Đokovića. Pilić povodom toga kaže.
„Dobra je stvar što nije trenirao između mečeva. Ni ne treba da se trenira na velikim turnirima. Možete jedino da se zagrejete kada imate meč od tri, tri i po sata. Sledeći dan, sve što možete eventualno je da pola sata udarate loptice. Mislim, ne treba vam ništa. A Novak? Pa njegova želja da osvoji turnir je bila toliko velika da, bez obzira šta je magnetna rezonanca pokazala, on je to želeo i to mu je uspelo“, zaključio je Nikola Pilić.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
SPORT
Novak Đoković – „monstrum“ koga ste hranili nepravdom
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
SPORT
„Jesam gurao nos gde nije mesto – i deo ljudi će me osuditi jer sam iz Srbije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala