- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak Đoković – „monstrum“ koga ste hranili nepravdom

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Novak Đoković je šampion Australijan opena! Novak Đaković je ponovo prvi na ej-ti-pi listi (ATP)! Novak Đoković je na krovu teniskog sveta. Ako je i bilo dileme, više je nema. Đoković je najbolji teniser svih vremena.
Savladan je Stefanos Cicipas u velikom finalu sa 3:0 u setovima. Fantastični Grk je pao 10. put zaredom pred Novakovim reketom. Mogao je samo da se pokloni najboljem. A tu je i pokazao svu svoju veličinu iskrenim obraćanjem o tome koliko je veliko sve što Novak radi i rečima da je „najveći igrač u istoriji koji je uzeo reket u ruke”.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
Glava, srce i – duša
Iako mu je Novak ponovo oduzeo gren slem trofej a sada i toliko željeno prvo mesto na svetu, Cicipas je pokazao kako se može biti veliki i u porazu. Svaka mu čast na tome.
© AP Photo / Fiona HamiltonNovak Đoković sa peharom Australijan opena
Novak Đoković sa - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Novak Đoković sa peharom Australijan opena
Ali šta onda posle svega reći za Novaka? Neverovatno! Nemoguće! Neponovljivo! Nadljudski! Ili možda samo ono Mutino: „Sve je ovo normalno?" Kad je Novak u pitanju, ovo drugo deluje tačnije. Tako prirodno se vezuje za njega i Melburn. Kako i ne bi, kad je punih pet godina neporažen na Rod Lejver areni. Oborio je sve rekorde i postavio lestvicu na nedodirljive visine. Vezao je 29 uzastopnih pobeda u Melburnu, osvojio ukupno 10 ušatih trofeja, pretekao Nadala po broju osvojenih turnira, a po broju gren-slemova se izjednačio sa njim. Kao niko nikad pre njega. Lako je poverovati ─ ni posle njega.

Đoković ponovo broj 1

I opet je broj jedan na svetu! I opet mu svi gledaju u leđa. I opet je on taj koji drži poslednji govor. Nije mu bilo dovoljno što se pojavio u vreme najveće dominacije Federera i Nadala, pa ih počistio sa trona. Nije mu bilo dovoljno što je zaustavio sledeću generaciju velikih talenata Dominka Tima, Grigora Dimitrova, Miloša Raonića već i trećem naraštaju Medvedevu, Zverevu, Cicipasu pokazuje da kad je on u igri, samo se on i pita.
Ono što je preživeo u karijeri, nikad ni jedan igrač belog sporta nije. Samo je njemu zabranjivano da igra, samo su njemu oduzimani bodovi. Samo se njemu nisu računali osvojeni turniri. Samo je on hapšen i deportovan iz neke države. Samo je njegovim pobedama teniska publika zviždala a poraze slavila. Ali isto tako, samo će pored njegovog imena jednog dana pisati ─ najveći teniser koji je ikada živeo.
© Baćko Milačić (ustupljeno Sputnjiku)Novak Đoković ─ broj jedan. Crtež karikaturiste Baćka Milačića.
Novak Đoković ─ broj jedan. Crtež karikaturiste Baćka Milačića. - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Novak Đoković ─ broj jedan. Crtež karikaturiste Baćka Milačića.
I to neće moći da promene ni mediji, ni razne organizacije, ni čelnici (ATP) ej-ti-pija. Ni Nadal ni Federer. Svi mogu da se jednog dana ne sećaju saplitanja, hajki, svih nameštenih afera i omalovažavanja kroz koje je prolazio. Mogu da se sećaju kako je Federer bio elegantniji. Da je Nadal bio srčaniji. Ali niko nikad neće smeti da zažmuri na 15 godina dominacije jednog čoveka. Na silne rekorde pored kojih ne stoji nijedno drugo ime, osim Novaka Đokovića.
Iako je ovo bila velika prilika da mu se neko bar javno izvini za pakao koji je prošlog januara preživeo u Australiji, niko to nije učino. Možda to Novak nije ni očekivao. Možda mu ne bi ni značilo. Možda je baš zato prvo podigao glavu ka nebu... Jer samo nebo i on znaju kroz šta je prošao na tom mestu. Možda mu baš ono nije dalo da se preda zbog povrede, da odustane od velikog riterna. Ne samo Australiji, već i čitavom svetu.
© AP Photo / Mark BakerNovak Đoković gleda ka nebu posle fantastilnog uspeha i osvojenog 10. Australijan opena
Novak Đoković gleda ka nebu posle fantastilnog uspeha i osvojenog 10. Australijan opena - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Novak Đoković gleda ka nebu posle fantastilnog uspeha i osvojenog 10. Australijan opena

Stvorili smo monstruma

U pravu je Nik Kirjos kad kaže: „Rekao sam vam već. Stvorili smo monstruma”(aludirajući na australijske vlasti). I jesu. Monstruma koji je ponovo gladan dokazivanja, titula, obaranja rekorda i ispisivanja istorije. Monstruma koji će da preore države, kontinente, turnire, ne bi li dokazao da je on jedni pored čijeg imena može stajati Jarac (G.O.A.T)
Čačkali su gde ne treba, sad neka sede i gledaju. Jer Novaka možete pobediti jedino na terenu. I to samo ako ima loš dan. Mimo njega je uzaludno i pokušavati. A pokušavali su godinama. I ove takođe. Grupe i pojedinci su sve činili ne bi li ga videli na kolenima. Samo su ga doterali do suza. Ali onih pobedničkih. Suza koje su obišle svet. Suza posle kojih je čuveni Mats Vilander rekao: Mi „obični igrači" ne znamo kako je osvojiti 22. gren slem. Nikad nisam osetio nešto tako.”
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
Iskalio je bes i briznuo u plač – Novakov emotivni slom u zagrljaju brata i majke
I niko nije. Jer niko nikad nije ni gurnut sa teniskog Olimpa niz liticu tako prljavo i neljudski. A tek se niko tako iz inata nije vratio na sam vrh. I ima puno pravo da zaplače pred svetom. I da rasplače taj isti svet. Bar onaj deo koji ume i ovim užasnim vremena da oseća, ceni i poštuje tuđi trud i uspeh.
I kako reče Barbara Šet, odmah nakon intervjua s njim posle meča: “Ja posle svega sumnjam (čini mi se) da on želi još mnogo toga da uradi”
Barbara, ne sumnjaj. Godina je tek počela. Možeš se kladiti da hoće.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
SPORT
„Jesam gurao nos gde nije mesto – i deo ljudi će me osuditi jer sam iz Srbije“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
„Teško je objasniti...“ – Novak govorio o ljutnji i suzama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala