- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Protivvazdušni raketni sistem S-300 - Sputnik Srbija

UŽIVO Grčka neće slati tenkove Ukrajini; Kijev izašao iz dva sporazuma sa Rusijom

Pratite nas
U toku je 342. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruske snage napreduju u području Ugljedara i Artjomovska, ukrajinska vojska se povukla sa prvih položaja u Zaporoškoj oblasti. Ukrajinske snage su pokušale da pređu Dnjepar u području Hersona, napad je odbijen, saopštile su vlasti regiona.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:13 31.01.2023
UN pozvale uticajne zemlje da utiču na Rusiju i Ukrajinu da se sukob okonča
Ujedinjene nacije pozivaju zemlje, koje imaju uticaj na Rusiju i Ukrajinu da podstaknu strane da prekinu sukobe, izjavio je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.
„Mi nemamo stav po pitanju konkretne tehnike. Zabrinuti smo što se ratni sukobi nastavljaju i želimo da se oni prekinu. Želimo da sve strane urade što je u njihovoj moći da se sukob okonča“, rekao je on komentarišući moguće isporuke lovaca Ukrajini.
19:14 31.01.2023
Grčki premijer Kirijakos Micotakis je tokom posete Japanu rekao da Grčka neće snabdevati Ukrajinu tenkovima "leopard 2", javio je dopisnik grčke javne televizije ERT iz Tokija.
Prema rečima dopisnika, Micotakis je takvu izjavu dao u intervjuu za Nikkei Asia.
„Pružili smo značajnu vojnu podršku Ukrajini, poput oklopnih pešadijskih vozila, ali nećemo dati tenkove leopard 2 iz prostog razloga što su apsolutno neophodni našoj strategiji odbrane. Želimo da podržimo Ukrajinu, ali ne na račun naših odbrambenih sposobnosti“, citira ERT premijerove reči.
18:27 31.01.2023
Ukrajina napustila sporazum sa Rusijom o vazdušnom saobraćaju
Ukrajina je izašla iz međuvladinog sporazuma sa Rusijom o vazdušnom saobraćaju, izjavio je predstavnik vlade u Vrhovnoj radi Taras Meljničuk.
„Prekinut je sporazum između ukrajinske i ruske vlade o vazdušnom saobraćaju i saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja, koji je potpisan 12. januara 1994. godine“, napisao je on na Telegramu.
Kijev je prekinuo i međudržavni sporazum o principima saradnje u oblasti proizvodnje i isporuke avijacione tehnike, koji je potpisan 8. februara 1993. godine.
17:17 31.01.2023
Američki predsednik Džozef Bajden namerava da obavi telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o snabdevanju oružjem.
„Razgovaraćemo“, rekao je on, upitan šta misli o novim molbama Zelenskog za isporuku oružja, uključujući zapadne borbene avione i rakete dugog dometa, javlja AFP.
Bajden je u ponedeljak rekao da Sjedinjene Države neće pisporučiti borbene avione F-16 Ukrajini, što Kijev traži poslednjih dana. Ukrajinske vlasti su takođe zatražile rakete ATACMS dometa do 300 km.
16:48 31.01.2023
Oslobođenje Artjomovska će predstavljati značajni strateški gubitak za Kijev, za ruske snage će se otvoriti put ka Kramatorsku i Slavjansku, rekao je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
"U strateškom pogledu, Artjomovsk je takođe važan, jer se nakon oslobođenja Artjomovska otvara put prema Kramatorsku, Slavjansku i, naravno, za neprijatelja će to biti značajan gubitak“, rekao je Pušilin na radiju "Komsomolska pravda“.
On je naglasio da je već sada jasno da će neprijatelj svim sredstvima držati Avdejevku, bez obzira na gubitke. Posle njenog oslobođenja, ukrajinske trupe će izgubiti mogućnost da granatiraju Donjeck i Jasinovatu.
Lider DNR je istakao da kijevski režim nastavlja da prebacuje nove brigade u Ugljedar, uključujući marince. Oslobođenjem ovog grada, ruskoj vojsci će biti otvoren "operativni prostor" za ofanzivu u pravcu Kurahovo, Marinka, Krasnoarmejsk.
Prema rečima Pušilina, položaje ukrajinske vojske treba pomeriti od granica DNR na udaljenosti sa koje one više neće moći da granatiraju njenu teritoriju.
16:13 31.01.2023
Francuska šalje Ukrajini 12 haubica „cezar“
Francuska će Ukrajini isporučiti 12 haubica „cezar“, izjavio je ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekorn.
„Tokom razgovora sa ministrom odbrane Ukrajine i predsednikom Republike želim da saopštim da će naš fond dati podršku Ukrajini i isporučiti 12 dodatnih haubica „cezar“, rekao je Lekorn na pres konferenciji sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikom u Parizu.
16:11 31.01.2023
Ukrajinske snage su pokušale da pređu Dnjepar u području Hersona, napad je odbijen, saopštile su vlasti regiona.

„Danas su ukrajinske trupe ponovo pokušale da pređu Dnjepar u Hersonskoj oblasti i utvrde se na levoj obali. napad je odbijen. Pokušaj neprijatelja nije uspeo“, rekao je portparol gubernatora oblasti Vladimir Vasiljenko.

15:32 31.01.2023
Pitanje mogućeg povlačenja ukrajinskih trupa iz Artjomovska (Bahmuta) će zavisiti od situacije na terenu, rekao je ukrajinskoj televiziji predstavnik Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevati.
„Povlačenje se ne može tek tako dogoditi. Komanda ima različite opcije za delovanje i prati neprijatelja. Za svaku njegovu akciju, uslediće kontramere“, rekao je Čerevati.
Prema njegovim rečima, autoput do Artjomovska nije blokiran, vojska može da dobija sve što joj je potrebno.
"Put prema Bahmutu nije blokiran. Do sada to nisu uspeli. Sve se radi da se ne blokira kretanje naših jedinica. U Bahmut se isporučuje sva neophodna oprema, municija, hrana itd“, rekao je on.
15:22 31.01.2023
Ruski helikopteri uništavaju ukrajinske položaje u području Ugljedara.
15:20 31.01.2023
U oblasti Zolotoj Balke, Hersonske oblasti, ruski sistemi PVO oborili u ukrajinski Mi-8, napisao je na svom telegram kanalu ratni reporter Evgenije Podubni.
14:01 31.01.2023
London: Isporuka lovaca Kijevu se ne isplati
London smatra da je isporuka lovaca Ukrajini nesvrsishodna, prenosi list „Ivning standard“ pozivajući se na izjavu predstavnika premijera Velike Britanije Rišija Sunaka.

„Britanski lovci 'tajfun' i F-35 su izuzetno složeni i za obuku za upravljanje njima potrebni su meseci. Imajući to u vidu, smatramo da slanje takvih aviona Ukrajini nije svrsishodno“, naveo je predstavnik britanskog premijera.

On je dodao da će London nastaviti da pruža vojnu pomoć Ukrajini, kao i da pažljivo prati zahteve Kijeva
13:12 31.01.2023
Poljska ne pregovara o isporuci lovaca F-16 Ukrajini
Poljska u ovom trenutku ne pregovara o isporučivanju lovaca F-16 Ukrajini, izjavio je zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske Vojceh Skurkevič.
„U ovom trenutku nema zvaničnog razmatranja isporučivanja F-16“, izjavio je zamenik ministra za agenciju Frans pres.
12:33 31.01.2023
Ruske snage za PVO u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Dobrovoljci uz podršku artiljerije i avijacije oslobodili selo Blagodatno u DNR
12:25 31.01.2023
Kijev nikada nije bio partner Budimpešte po pitanju zakarpatskih Mađara, od 2015. godine njihova prava se konstantno smanjuju i krše sa svakim novim zakonom, ocenio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
„Težili smo dobrim odnosima sa Ukrajinom, pre svega zbog toga što tamo živi 150.000 Mađara i mi bismo želeli da im bude što bolje. Očigledno je da što su bolji odnosi s susednom državom, to je bolje za mađarsku nacionalnu manjinu …. Ali, Ukrajinci nikada nisu bili partneri. Od 2015. Godine Ukrajinci postepeno, od zakona do zakona, krše i smanjuju prava mađarske nacionalne manjine“, rekao je on.
Mađarski mediji su ranije pisali da se u Zakarpatju sprovodi najveća mobilizacija od početka sukoba u Ukrajini usled velikih gubitaka 128. Zakarpatske brigade kod Soledara.
Sijarto je ranije izjavio da na vrlo surov način mobilizuje Mađare u ukrajinsku vojsku i da mnogi ginu.
12:13 31.01.2023
Rusija će sa Belorusijom potpisati sporazum o centrima za zajedničku borbenu obuku
Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je potpisivanje sporazuma sa Minskom o otvaranju centara za zajedničku borbenu obuku vojnika oružanih snaga Rusije i Belorusije.
12:03 31.01.2023
U Zaporoškoj oblasti je u januaru sprečeno sedam terorističkih napada i pronađeno 18 skladišta oružja, saopštio je novinarima načelnik vojne policije ovog regiona sa pozivnim „Činar“.
On je dodao da vojna policija izvršava zadatke u saradnji sa jedinicama MUP i Ruske garde.
Prema njegovim rečima, vojna policija opremljena je svom neophodnom tehnikom, uključujući i oklopnu, i naoružanjem za izvršavanje zadataka zaštite civilnog stanovništva regiona.
11:13 31.01.2023
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
RUSIJA
Kremlj: Porošenko, Merkelova i Oland potvrdili da su Minski sporazumi za njih bili samo paravan
10:22 31.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.
10:03 31.01.2023
Ukrajinske trupe napustile su prvu liniju odbrane u Zaporoškoj oblasti i povukle se na unapred pripremljene položaje druge i treće linije, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, cilj ofanzivne operacije je postignut, planovi ukrajinske armije da krene u ofanzivu u Zaporoškoj oblasti na neko vreme su osujećeni.
„Naša armija je oslobodila nove odbrambene linije. Zauzela ih je i sada ima povoljniji taktički i strateški položaj na zaporoškom frontu. Naša vojska uspela je da oslobodi i preuzme pod vatrenu ili operativnu kontrolu devet naselja“, naglasio je Rogov.
On je dodao da su specijalne snage ukrajinske vojske tokom noći pokušale da se probiju do ruskih položaja u Zaporoškoj oblasti, ali je napad odbijen.
09:46 31.01.2023
Luiz Injasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
SVET
Predsednik Brazila: Nećemo slati municiju Kijevu; S Kinom o miru između Ukrajine i Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala