- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Brazila: Nećemo slati municiju Kijevu; S Kinom o miru između Ukrajine i Rusije

© AP Photo / Andre PennerLuiz Injasio Lula da Silva
Luiz Injasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
Pratite nas
Brazil nije zainteresovan da isporučuje municiju koja bi bila korišćena u sukobu u Ukrajini, izjavio je predsednik te zemlje Luis Injasio da Silva.

„Brazil nije zainteresovan da isporuku municije za rat između Ukrajine i Rusije. Brazil je država mira. Sada nam je bitno da pronađemo one koji su za mir, ta reč se do sada jako malo koristila“, napisao je on na Tviteru.

Poruka je objavljena praktično odmah posle njegovog susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji je na turneji po državama Južne Amerije.
Lokalni mediji su ranije preneli, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane i vlade, da je Brazul odbio Nemačku po pitanju slanja municije za tenkove „leopard“.
„Predlažem da se formira klub država koje žele da izgrade mir u svetu. Brazil je spreman da da svoj doprinos. Svetu je potreban mir. Kinezi u tome igraju veoma važnu ulogu. Ako odem u Kinu u martu želim da sa predsednikom Si Đinpingom razgovaram o miru između Rusije i Ukrajine“, naveo je Lula u drugom saopštenju.
Podsetimo, Velika Britanija, Nemačka i SAD su se obavezale da će Ukrajini isporučiti tenkove.
Brazilski stručnjak Čarls Penaforte ocenio je za Sputnjik da je vlada donela ispravnu odluku, odbivši da se umeša u sukob.
Penaforte smatra da je Brazil u pravu što ne želi da se direktno umeša u sukob i pridržava se tradicionalnog pravca njegove spoljne politike.
Prema njegovom mišljenju, ovakav neutralni stav doprinosi mogućoj ulozi Brazila kao posrednika u sukobu Rusije i Ukrajine, dok Zapad istovremeno nastavlja da finansira Kijev.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Medvedev: Isporuke tenkova Ukrajini neće spasiti Evropu u slučaju da izbije treći svetski rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala