- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Šuplja sila, bez oružja i municije“: Procurile ponižavajuće poruke američkog generala Britancima

© AP Photo / Pavel GolovkinBritanski vojnici
Britanski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Visoki general američke vojske rekao je ministru odbrane Velike Britanije Benu Valasu da se britanska vojska više ne smatra silom najvišeg nivoa, preneo je „Skaj njuz“ pozivajući se na izvore koji poručuju da je ovaj pad prouzrokovan smanjenim ulaganjima poslednjih decenija zbog uštede i da hitno treba da se popravi postojeće stanje.
Izvori „Skaj njuza“ su rekli da premijer Riši Sunak rizikuje neuspeh svojom ulogom „ratnog premijera“ ako ne preduzme hitne mere s obzirom na rastuću pretnju koju navodno predstavlja Rusija. Mere bi trebalo da uključe povećanje budžeta za odbranu za najmanje tri milijarde funti godišnje, zaustavljanje plana kojim se veličina vojske smanjuje i ublažavanje mirnodopskih pravila nabavke koja ometaju mogućnost Ujedinjenog Kraljevstva da brzo kupi oružje i municiju.
„Budućnost će pokazati veruje li vlada da je njena primarna dužnost odbrana kraljevstva ili je to samo slogan, što će najbolje pokazati kroz svoje odluke u nadolazećim nedeljama, rekao je izvor.

Britanija jedva da je na drugom nivou

Sunak tek treba da ponudi neko smisleno obećanje da će proširiti svoju odbrambenu „blagajnu“; 7. marta treba da bude objavljen prolećni budžet koji će pokazati ima li novca za vojsku. Postoje planovi za modernizaciju usluge s borbenim vozilima, projektilima i modernizovanim tenkovima koji su osmišljeni pre nego je počeo sukob u Ukrajini, ali je vremenski raspon za isporuku prekratak u vremenima povećanog rizika, preneo je „Jutarnji list“.
© AP Photo / Pavel GolovkinMinistar odbrane Velike Britanije Ben Valas
Ministar odbrane Velike Britanije Ben Valas - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Ministar odbrane Velike Britanije Ben Valas
Neimenovani general, koji je uputio kritiku britanskom ministru odbrane, prvi nivo vojne snage zemlje ujedno smatra i najvišim. U tu grupu ubraja Rusiju, Kinu, Sjedinjene Američke Države i Francusku, a to je ujedno i status koji želi i Velika Britanija. Drugi nivo opisuje kao srednje sile s manje borbenih sposobnosti poput Italije ili Nemačke.
„Ujedinjeno Kraljevstvo nije na prvom nivou, jedva da se to može nazvati i drugim nivoom. Sve dok ne zeznu nabavku, na dobrom su putu da budu moderna vojska“, rekao je izvor „Skaj njuza“.

Odbrambena kriza

Kriza odbrane stvarala se generacijama nakon smanjenja veličine oružanih snaga od kraja Hladnog rata da bi se uštedio novac za mirnodopske prioritete. Dodatni otežavajući činilac je hronični neuspeh Ministarstva odbrane i vojske tokom proteklih 20 godina u nabavci neke od najpotrebnije opreme, poput oklopnih vozila i novih komunikacijskih sistema.
Osim toga, snabdevanje Ukrajine preostalim vojnim zalihama oružja i municije povećala je pritisak na Ujedinjeno Kraljevstvo. Ova država igra ključnu ulogu u podršci Kijevu s premijerom koji je prvi lider jedne države koji je obećao slanje zapadnih tenkova, a njegov potez sledile su Nemačka i SAD.
„Imamo mogućnost da ubrzamo napore i osiguramo trajni mir Ukrajincima. Nastavimo tako“, napisao je Sunak prošle srede na Tviteru.
Ipak, Sunak u svom prvom političkom govoru kao premijer nije naveo popravljanje nedostataka u svojim oružanim snagama. Boris Džonson je 2020. godine povećao potrošnju za odbranu za 16 milijardi funti – što je najveće povećanje od Hladnog rata, ali nedovoljno da pokrije praznine. Od tada, rastuća inflacija, devizni kursevi i potreba za ubrzavanjem planova modernizacije vojske značiće više rezova, rekli su izvori.

Šuplja sila

Hronična erozija stvorila je ono što odbrambeni izvori opisuju „šupljom silom“, s nedostatkom osoblja, nedovoljno novca za obuku i naoružavanje onih koji se još školuju, zastarelim oružjem i iscrpljenim zalihama naoružanja i rezervnih delova.
„Novac potreban za popravak odbrane mali je u poređenju s drugim područjima potrošnje kao što su zdravstvo ili socijalna pomoć. Dakle, ovo je stvar izbora vlade, a ne dostupnosti“, rekao je bivši komandant ser Ričard Barons.
Sunak se do sad opirao da prati svoju prethodnicu Liz Tras i podizanje potrošnje za odbranu na tri odsto BDP-a do 2030. godine u odnosu na sadašnjih nešto više od dva odsto.

Najmalobrojnija vojska od Napoleonovih vremena

Sa samo 76.000 pripadnika, britanska vojska je upola manja od one 1990. i najmanja je od vremena Napoleona. Snage bi trebalo smanjiti na 73.000 prema trenutnim planovima koji će se sprovesti ako se ne pronađe potreban novac. Penzionisani generali, admirali i glavni maršali ratnog vazduhoplovstva već godinama oglašavaju uzbunu.
Neuobičajeno, čak su i zvaničnici u službi počeli otvorenije da govore u javnosti o problemima i iscrpljenim resursima, što je jasan znak za zabrinutost unutar Ministarstva odbrane.

Poznati rizici

Kada se pojavila pred parlamentarnim odborom ranije ovog mjeseca, zamenica načelnika generalštaba Šeron Nesmit govorila je o planovima vojske za modernizaciju. Predviđeno je isporučivanje ratne divizije, potpomognute novim oklopnim vozilima i projektilima dugog dometa koji će biti stvoreni do 2030. godine.
„Premijeru je jasno da moramo učiniti sve što je potrebno da bismo zaštitili svoje ljude zbog čega Ujedinjeno Kraljevstvo ima najveći budžet za obnovu u Evropi pa smo 2020. napravili najveće ulaganje u odbrambenu industriju od Hladnog rata. Obezbeđujemo da naše oružane snage imaju opremu i sposobnost koja im je potrebna da se suoče s pretnjama sutrašnjice, uključujući i desetogodišnji plan nabavke opreme vredan 242 milijarde funti“, rekao je portparol vlade.
„Tokom sledećih nekoliko godina Britanija će vratiti svoje mesto jedne od vodećih kopnenih snaga u Evropi“, zaključio je jedan od izvora „Skaj njuza“.
London - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
SVET
Predsedavajući britanskog Komiteta za odbranu: Moramo direktno da se suočimo sa Rusijom
Tank Challenger 2 Britanskih Vooružennыh sil - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Velika Britanija šalje Ukrajini tenkove „čelendžer 2“
Diskusija na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
SVET
Velika pobuna Globalnog Juga: Zašto lider najmnogoljudnije zemlje sveta najavljuje novi svetski poredak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala