- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane Rusije: Novi podaci o ključnim imenima u vojno-biološkoj aktivnosti u Ukrajini

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija u Gruziji
Laboratorija u Gruziji  - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Ruska vojska je iz izveštajnih dokumenata dobila nove informacije o ključnim ličnostima vojno-bioloških projekata Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini, koje su do sada bile u senci, izjavio je načelnik snaga radijacione, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

Načelnik je objavio da je među do sada nepoznatim ključnim učesnicima američke vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini izvršna direktorka Labyrinth Global Health Karen Sejlors. Ona je od 2016. godine radila u Ukrajini kao glavni konsultant na projektu UP-10 o proučavanju puteva širenja afričke svinjske kuge.

Na spisku je takođe saradnica na američkom Univerzitetu u Tenesiju, direktor Instituta za proučavanje sistema „domaćin-patogen“ Kolin Džonson. Ona je nadgledala projekat UP-8 o istraživanju dometa uzročnika kongo-krimske hemoragične groznice i hantavirusa u Ukrajini, a pored toga i rukovodila procesom prikupljanja bioloških uzoraka od ukrajinskih vojnika. Takođe, Džonsonova je obezbeđivala saradnju američkih naručilaca sa centrom za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Ukrajine.
Kirilov je istakao da je još jedna od ključnih ličnosti iz senke Luis fon Taer.

„On je direktor kompanije Batel, velikog izvođača radova koga angažuje Pentagon i Ministarstva energetike SAD. Od 2003. godine, kompanija je bila zadužena za realizaciju na ukrajinskoj teritoriji istraživačkih projekata, povezanih sa zoonozama“, objasnio je Kirilov.

Načelnik je rekao da će dobijeni materijali biti predati Istražnom komitetu radi usvajanja mera za privođenje počinioca pravdi.
On je podsetio da je Ministarstvo odbrane Rusije ranije već navodilo imena učesnika u vojno-biološkim programima. Među njima su bili predstavnici Demokratske partije SAD, saradnici američkog vojnog resora i organizacije koje je Pentagon angažovao.

Otkrivena velika količina ostataka biološkog materijala

Kirilov je takođe naglasio da je početkom ove godine na teritoriji Lisičanska otkrivena velika količina ostataka biološkog materijala i da je ukrajinska vojska u velikoj žurbi eliminisala dokaze.
„Lokalni stanovnici su početkom 2023. godine otkrili mesto gde je pohranjena ogromna količina ostataka bioloških materijala, koji su pripadali kompaniji ‘Farmbiotest’. Klinički uzorci i bolnički kartoni pacijenata sa njihovim ličnim podacima bili su zakopani, a ne kremirani i uništeni prema utvrđenoj proceduri, kako to pravila nalažu. To govori o tome da su ukrajinski vojnici u velikoj žurbi eliminisali dokaze“, opisuje načelnik.

SAD menjaju organizaciju vojno-biološke aktivnosti

Kirilov je podvukao da Vašington, pod pritiskom svetske zajednice, menja organizaciju vojno-biološke aktivnosti i prebacuje naređenja na civilne resore, kao što su Ministarstvo zdravlja, energetike, Agencija za međunarodni razvoj.
„To će omogućiti američkoj administraciji da izbegne kritiku na međunarodnim platformama i izuzme Ministarstvo odbrane i DITRA od napada“, zaključio je Kirilov.

Vojno-biološka ekspanzija SAD pokrenuta još od Korejskog rata

General je podvukao da strategija vojno-biološke ekspanzije SAD nije principijelno nova i da je Vašington pokrenuo još u periodu korejskog sukoba.
„Počev od pedesetih godina prošlog veka, uz vodeću ulogu američke mornarice, vojno-biološke laboratorije formirane su na teritoriji Afrike, Centralne i Južne Amerike, Jugoistočne Azije“, objasnio je Kirilov.
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Novi dokumenti potvrđuju pokušaj SAD da preuzmu kontrolu nad patogenima u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala