- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija otvorila Iranu finansijske kanale za saradnju sa svetom

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaRuska centralna banka
Ruska centralna banka - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Iran i Rusija su potpisali dokument o zajedničkim aktivnostima iranskih i ruskih banaka koje su pomogle Iranu da uspostavi finansijsku saradnju sa svetom, izjavio je zamenik direktora Centralne banke Irana Mohsen Karami, a prenosi agencija „Fars njuz“.

„Iranske banke više ne moraju da koriste Svift u transakcijama sa ruskim bankama koji se može koristiti za transfere ili garancije“, rekao je Karami.

Zemlje su povezane mrežom za razmenu poruka od 30. januara. To omogućava bankama-učesnicama nacionalnog bankarskog sistema Irana da razmenjuju standardne bankarske poruke sa ruskim bankama.

Prema rečima Karamija, sada su sve iranske banke u inostranstvu i inostrane banke priključene nacionalnom ruskom sistemu obaveštavanja i mogu da razmenjuju poruke sa iranskim bankama. Ukupno je umreženo 100 banaka u 13 drugih zemalja.
Agencija navodi da je na ceremoniji potpisivanja prisustvovao zamenik načelnika Glavne uprave Banke Rusije za Centralni federalni okrug Vladislav Gridčin. On je izjavio da je najveća prednost tog koraka nemogućnost zapadnih sankcija da utiče na sporazum.

SAD su obnovile sankcije protiv Irana u jesen 2018. godine. Do tada su sankcije bile ukinute prema sporazumu iz 2015. godine, ali je tokom vladavine predsednika Donalda Trampa Vašington izašao iz tog sporazuma, koji je nazvan nuklearnim sporazumom.
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je u martu 2022. godine okarakterisao sankcije kao instrument neprihvatljive politike i dodao da će Moskva i Teheran zajedno tražiti načine da zaobiđu sankcije.
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
RUSIJA
Rusija i Iran mogu lansirati kriptovalutu koja će biti vezana za zlato
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala