- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Iran mogu lansirati kriptovalutu koja će biti vezana za zlato

CC0 / Unsplash/Jingming Pan / Zlatne poluge
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Centralna banka Irana razmatra mogućnost lansiranja, zajedno sa Rusijom, tokena Persijskog regiona, koji se može koristiti kao platežno sredstvo, saopštio je "Vedomostima" izvršni direktor Ruske asocijacije kriptoindustrije i blokčejna Aleksandar Bražnjikov.
Da su u toku pregovori potvrdio je član Komiteta Državne dume za informacionu politiku Anton Tkačev. On je pojasnio da će se o ovom pitanju aktivno razgovarati na državnom nivou tek nakon što kriptovalute budu u potpunosti regulisane u Rusiji.
Prema rečima Bražnjikova, token će biti podržan zlatom, odnosno po svom tipu biće stejblkojn (Stablecoin - kriptovaluta čija je vrednost vezana za običan novac ili plemenite metale).
On je dodao da bi token mogao da počne sa radom na bazi specijalne ekonomske zone u Astrahanu, koja je počela da prihvata teret iz Irana 2023. godine.
"Vedomosti" podsećaju da se Centralna banka Rusije protivi upotrebi kriptovalute, kao sredstva plaćanja unutar zemlje, ali podržava njeno korišćenje u uvozno-izvoznim transakcijama. U decembru, zamenik predsednika Centralne banke Olga Skorobogatova rekla je da regulator planira da testira upotrebu kriptovalute za međunarodna plaćanja u okviru eksperimentalnog pravnog režima.
Anton Tkačov je primetio da mogućnost korišćenja digitalne valute u trgovini između Rusije i Irana ima prednost u odnosu na SVIFT. Istovremeno je napomenuo da stvaranje određenog tokena nije hitna potreba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala