- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

SZO objavila listu lekova za slučaj nuklearne opasnosti

© Sputnik / Alekseй VitvickiйSedište Svetske zdravstvene organizacije
Sedište Svetske zdravstvene organizacije - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija objavila je novu, ažuriranu listu lekova koji treba da budu na zalihama u slučaju radiološke i nuklearne opasnosti, zajedno sa savetima za pravilno rukovanje tim preparatima. Na listi su preparati koji predupređuju ili smanjuju izloženost radijaciji, kao i oni koji se koriste posle te izloženosti.
Nova lista za slučaj nuklearne opasnosti preporučuje kolike i kakve zalihe države treba da imaju, budući da „u radiološkim hitnim slučajevima, ljudi mogu da budu izloženi radijaciji u dozama koje se kreću od malih do životno opasnih, a vlade moraju da omoguće što brži tretman“, kaže dr Marija Neira, pomoćnik generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije.
„Od ključne je važnosti da vlade budu pripremljene da zaštite zdravlje populacije i da odmah reaguju na opasnost. To podrazumeva da imaju spremne zalihe lekova koji spasavaju život i smanjuju opasnost, te tretiraju povrede nastale radijacijom“, kaže Neira.
Ova lista zamenjuje izveštaj SZO iz 2007, kojim je praćen razvoj nacionalnih zaliha za slučaj nuklearne potrebe, navodi se na sajtu te organizacije i dodaje da sadrži ažurirane informacije o formulama za izračunavanje neophodnih potreba u skladu sa razvojem hitne radijacione medicine u poslednjih 10 godina.
„Ova ažurirana lista lekova od vitalnog je značaja za pripremljenost kako bi se oni identifikovali, nabavili, skladištili i isporučili na vreme onima koji su u riziku ili su bili izloženi nuklearnim incidentima“, rekao je dr Majk Rajan, izvršni direktor SZO za hitna medicinska pitanja.
SZO navodi da države u nacionalnim skladištima treba da imaju zalihe za opšte zdravstvene opasnosti, kao što su lična zaštitna oprema, setovi za traume, tečnosti (krv, plazma itd.), antibiotici i lekovi protiv bolova. Sa druge strane, za hitne radiološke slučajeve, neophodni su specifični lekovi, a prema navodi SZO, to su:
Stabilni jod, koji se daje preventivno ili da se bi se smanjila izloženost tiroidne žlezde radioaktivnom jodu.
Helirani agensi za dekorporiranje (uklanjanje radioaktivnih elemenata iz tela), kao što su „prusko plavo“ (za uklanjanje radioaktivnog cezijuma) ili kalcijum/cink pentetinska kiselina (za tretman unutrašnje kontaminacije organizma transuranijumskim radionukleidima).
Citokini, za ublažavanje oštećenja koštane srži u slučaju akutnog radijacionog sindroma
Lekovi za tretman povraćanja, dijareje i infekcija.
Kao potencijalni scenariji u kojima se ove zalihe koriste, SZO navodi radiološke ili nuklearne incidente u nuklearnim elektranama, medicinskim ili istraživačkim postrojenjima, incidente tokom transporta radioaktivnih materijala, kao i namerno korišćenje radioaktivnih materijala za zlim namerama.
SZO upozorava da mnoge države nemaju osnovne elemente spremnosti za ovakve incidente, iako oni mogu da izazovu teške zdravstvene posledice, pa čak i smrt.
Izdanje SZO navodi i primere dobre prakse u ovom pogledu, a to su države Argentina, Brazil, Francuska, Japan, Republika Koreja, Ruska Federacija i Sjedinjene Američke Države.
Američka interkontinentalna balistička raketa Minutmen III - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
SVET
Američka vojska istražuje slučajeve raka u bazi nuklearnog oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala