- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka vojska istražuje slučajeve raka u bazi nuklearnog oružja

© AP Photo / Charlie RiedelAmerička interkontinentalna balistička raketa Minutmen III
Američka interkontinentalna balistička raketa Minutmen III - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Američka vojska istražuje devet slučajeva raka krvi među oficirima koji su pre nekoliko decenija radili u vazduhoplovnoj bazi „Malmstrom“, glavnoj lokaciji za nuklearne rakete u državi Montana.
O istrazi je prvi izvestio AP, a potvrdili su je zvaničnici Pentagona.
Svi oboleli oficiri su pre čak 25 godina služili u silosima baze, gde se nalazilo oko 150 interkontinentalnih balističkih projektila „Minitemen 3“ sa nuklearnim vrhom. Svaki je imao dijagnozu non Hočkingov limfom, dok je jedan od vojnika podlegao bolesti.
„Postoje indicije o mogućoj povezanosti ovog raka i raketa u bazi Malmstrom“, rekao je potpukovnik Danijel Sebek u slajdovima predstavljenim na vojnom brifingu ranije u januaru, a koje je citirala novinska agencija.
„Raketeri su oduvek bili zabrinuti zbog poznatih opasnosti, kao što su izloženost hemikalijama, azbestu, polihlorovanim bifenilima, olovu i drugim opasnim materijalima u radnom okruženju“, rekao je on.

„Nesrazmerno veliki broj raketara koji su imali rak, posebno limfom je naročito zabrinjavajuć, dodao je Sebek.

Ovo pitanje je važno za Svemirske snage jer čak 455 bivših raketara sada služi u Svemirskim snagama, uključujući četiri osobe sa dijagnozom limfoma.
U međuvremenu, portparolka Ratnog vazduhoplovstva En Štefanek potvrdila je da su „viši lideri svesni zabrinutosti koja je izneta u vezi sa mogućom povezanošću raka i članovima borbene posade raketa u bazi „Malmstrom“.
„Informacije na ovom brifingu podeljene su sa opštim hirurgom Odeljenja vazduhoplovnih snaga i naši medicinski stručnjaci rade na prikupljanju podataka i boljem razumevanju“, dodala je ona.
S obzirom na to da se veruje da oko 400 oficira radi sa izolovanim projektilima u bazi u svakom trenutku, čini se da je stopa non Hočkingovog limfoma u njima daleko iznad onoga što je registrovano u opštoj populaciji. Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, ova bolest godišnje pogađa samo oko 19 ljudi od svakih 100.000 širom SAD, piše RT.
Knjiga „Srbi protiv NATO od 1991. do 1999. godine“ - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
KULTURA
Šta i srpska deca treba da znaju o krstaškom ratu NATO-a protiv našeg naroda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala