- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Đokovićeva poruka koja će odzvanjati: „Ne dozvolite da vam oduzmu snove!“

© AP Photo / Asanka Brendon RatnayakeNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser planete (od ponedeljka i zvanično), demonstrirao je silu u finalu Australijan opena, pobedivši Grka Stefanosa Cicipasa bez izgubljenog seta – 6:3, 7:6, 7:6. Srbin koji je u Melburnu podigao jubilarnu 10. titulu i izjednačio se sa Nadalom po broju Grend slem trofeja – 22, poslao je jaku poruku budućnim teniserima.
Samo jedan set prepustio je svojim protivnicima Novak Đoković na prvom kalendarskom Grend slemu.
Dominantno od prvog do poslednjeg poena u Australiji. Istoj onoj koga ga je prošle godine oterala i deportovala, sada se Novak Đoković vratio i poput osvetnika - s osmehom na licu, očitao je lekcije svima, pokazašvi da je za klasu iznad svih i da nema pravog rivala kada je zdrav.
A u finalu je bio zdrav, jer konačno zavoj i bandaža nisu bili na levoj butini s kojom je muku mučio još od Adelejda, gde je takođe osvojio titulu. Ipak, ona ne može da se meri s ovom u Melburnu, koja je njegova 10. na Australijan openu, a ukupno 22. u prebogatoj karijeri.
Đoković je prvo nahvalio Cicipasa koji je prethodno rekao da mu je Novak inspiracija, poslavši zatim poruku budućim teniserima i teniserkama, koja će dugo odzvanjati.
„Dobro veče svima, dirnut sam stvarno rečima Stefanosa Cicipasa. Veliko hvala na svom tom poštovanju i divnim rečima. Ja to cenim. Na terenu smo neustrašivi rivali, ali to ne znači da ne treba da se poštujemo i da priznajemo trud svakog protivnika. Ja priznajem tvoj trud, neverovatan turnir si imao. Nisi imao sreće u finalu, velika bitka. Ovo definitivno nije tvoje poslednje Grend slem finale, imaš mnogo više vremena od mene. Čestitke tvom timu i tvojoj porodici, znam koliko vremena i truda ulažu da budeš još bolji. Ti si jedan od najzanimljivijih momaka i najpersektivniji na turu. Izuzetno si interesantna osoba. Voleo bih nešto ga kažem za Grčku i Srbiju. Mi smo dve male zemlje koje nemaju previše tenisku tradiciju, nismo imali previše igrača na koje možemo da se ugledamo. Poruka za bilo kog mladog tenisera ili teniserku koji sanja da bude ovde gde smo Stefanos i ja, usudite se da sanjate veliko. Nemojte da dozvolite da vam bilo ko oduzme snove. Odakle god dolazite, mislim da što ste u većem minusu, da imate što lošije detinjstvo, imate veće šanse da uspete kao Stefanos i ja. Nemojte da pustite da vam bilo ko oduzme san. Zalivajte ga, kao što zalivate cveće. Nađite jednu osobu koja će da vas podrži i sanjajte veliko, jer možete da uspete“, rekao je Novak.
A zatim se Đoković osvrnuo na sopstveni učinak i ispisanu istoriju u Melburnu pred krcatim tribinama, na kojima su dominirale srpske trobojke i majice s njegovim likom.
„Nisam ovde igrao prošle godine, vratio sam se i želim da se zahvalim svim ljudima koji su učinili da se osetim dobrodošlim u Melburnu i Australiji. Postoji razlog zašto igram najbolji tenis u Melburnu, ispred gospodina Rod Lejvera. Hvala vam gospodine što ste ovde. Trudim se da se uštinem i da živim kroz ove trenutke. Ovo je moj dugačak govor, ali ostanite još malo uz mene. Samo moj tim i porodica znaju kroz šta smo prošli u poslednjih nekoliko nedelja. Moja najveća pobeda u karijeri, s obzirom na okolnosti. Voleo bih da se zahvalim i organizatorima turnira, volonterima, svima koji su deo ovako neverovatnog događaja i orgnaizacije. Kreg (direktor turnira) je bio od velike pomoći sada i tokom godina. Hvala ti što si uvek davao sve od sebe, da se osetimo kao kod kuće ja i moja porodica, da se osetimo lagodno. Znam da je bio rekordan broj publike ovde i širom sveta koji su gledali, ovo je jedan od najboljih turnira na svetu. Nadam se da se vidimo i sledeće godine", rekao je Đoković i dobio gromoglasan aplauz prisutnih.
Novak Đoković se posle izjave sa terena i podignutog trofeja, preselio u studio kod Barbare Šet, koja je konstatovala da je stigao do 22. Grend slem titule. Posle toga ga je zamolila da pokuša rečima da opiše kako se oseća.
„Sve u tom spektru od najgoreg do najboljeg iskustva što se tiče emocija. Ono što sam rekao na terenu, stvarno mislim. Definitivno jedna od najvažnije dve-tri pobede u mom životu je ova u Melburnu protiv Cicipasa. Računajući na okolnosti i kakav je ulog bio. Vratio sam se u Austrlaiju posle godinu dana. To je stvorilo veliki pritisak na mene, bila je potrebna ogromna energija, osećam ogromno olakšanje. Osećam se kao izduvani balon i sada ću da uživam s mojom porodicom", istakao je Novak.
Barbaru je zanimalo otkud mu jakna na kojoj je s desne strane na grudima bio ispisan broj 22, što označava broj njegovih osvojenih Grend slem titula.
„Ne znam kada je odštampana ova jakna. Uzeo sam drugu jaknu, a onda je tim rekao obuci ovu na kojoj je ispisan broj 22", objasnio je svetski broj jedan.
Na pitanje kako je toliko uspešan i šta ga čini toliko dominantnim, usledio je odgovor:
„Radim, trudim se kao i svi ostali. Treniram, bez te posvećenosti i pametnog rada nema uspeha. Uspeo sam tokom godina da nađem uvek formulu za uspeh na način da radim sa svojim timom, da pobošljam svoju igru i stremim ka tome da budem bolji. To je jedini način da napreduješ, naravno da ako stagniraš, ti ustvari ideš unazad. Sve što smo radili poslednjih nekoliko nedelja je urodilo plodom", istakao je Đoković.
Barbara ga je zamolila da uzme trofej i pokaže ga, a za kraj je sačuvala pitanje da li će uslediti slavlje srpskog tenisera ili će ići u krevet da odmori.
„Ne znam šta ću da radim, ajde da vidimo. Verovatno neću mnogo spavati, ali slaviću sa Srbima i mojim navijačima. Verovatno ću da idem na trg sa njima da slavim, vidim da ih ima mnogo, oni su me nosili do ove pobede", rekao je Đoković Barbari Šet.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
Siloviti Đoković do trostrukog slavlja – 10. Australija, 22. Gren slem i povratak na vrh ATP liste!
Goran Ivanišević - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
Đoković zbunio Ivaniševića: „Treći put te pitam!“
Navijači - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
Srpska šampionska fešta – Melburn u bojama Srbije zbog Đokovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala