- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.
Novak Đoković - Sputnik Srbija

Siloviti Đoković do trostrukog slavlja – 10. Australija, 22. Gren slem i povratak na vrh ATP liste!

Pratite nas
Novak Đoković je pobedio Stefanosa Cicipasa u finalu Australijan opena (6:3, 7:6, 7:6) čime je stigao trostrukog slavlja – od ponedeljka će ponovo biti najbolji teniser na ATP listi, jubilarni deseti put je trijumfovao u Australiji za ukupno 22. Gren slem trofej čime je izjednačio rekord Rafaela Nadala.
Đoković je produžio svoj niz neporaženosti u Australiji i briljantnom partijom u finalu protiv Cicipasa potvrdio je ono što se već odavno zna – da je najbolji igrač u istoriji tenisa, a to sada potvrđuju i statistički parametri.
Đoković je uspeo da se izjednači sa dosadašnjim usamljenim rekorderom po broju Gren slem titula, velikim rivalom Rafaelom Nadalom i sada zajedno predvode tu listu sa po 22 pehara u kolekciji.
© AP Photo / Dita AlangkaraNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Novak Đoković
Uz to, Đoković će od ponedeljka biti prvi teniser na ATP listi, a biće upisan i u istoriju Australijan opena kao prvi igrač koji je uspeo dvocifreni broj puta da bude pobednik u finalu, ukupno deset.
Srpski teniser je u duel ušao bez zavoja na levoj butini koji ga je pratio od početka turnira i delovao je potpuno spremno za sve izazove, a 11 godina mlađi rival je svakako hteo da mu ih priredi što više.
Novak je iznenadio protivnika, promenio je način igre u odnosu na prethodni deo turnira, stao je u defanzivan položaj i agresivno reagovao sa osnovne linije, što je Cicipasa ostavilo bez šanse da diktira tempo.
Novak Đoković i Stefanos Cicipas - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
„Novače, ti si najveći!“ – slomljeni Cicipas odao poštovanje Đokoviću
Đoković je prvi servirao u duelu i bio je siguran u uvodnom gemu, a svoje namere je pokazao već u narednom kada je stekao dve brejk lopte.
Nije forsirao, dozvolio je rivalu da napada i radio ono što najbolje zna – postavio je zid o koji su se odbijali gotovo svi udarci protivnika.
Brejk je Đoković napravio u četvrtom gemu, videla se nervoza u ritmu Cicipasa i kao rezultat toga stigla je dupla servis greška što je značilo prednost Đokovića od 3:1.
Delovalo je da Novak može da napadne i naredni servis gem protivnika, pošto je potvrdio brejk, ali je Cicipas uspeo da „preživi“ neprijatnu situaciju i zadrži nivo početnog udarca.
Lako je Đoković rešavao svoje gemove, potpuno je kontrolisao ritam igre i u devetom gemu je iskoristio prvu priliku da završi set, za svega 36 minuta, sa ubedljivih 6:3.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
Đokovićeva poruka koja će odzvanjati: „Ne dozvolite da vam oduzmu snove!“
Za razliku od prethodnih duela, Đoković je promenio pristup u odnosu na dosadašnji tok turnira, igrao je bez preteranih napada, ali sa agresivnom defanzivom sa osnovne linije koja je njegov zaštitni znak kroz celu karijeru.
Tek u trećem gemu drugog seta, 12. u celom meču, Cicipas je uspostavio kontrolu nad svojom igrom i razornim forhendima se revanširao Đokoviću za „nulu“ iz prethodnog, a u narednom je umalo i napao posle dve greške srpskog tenisera iz bekhenda.
Novak je izdržao prvi veći test u meču, imao je veliku šansu u narednom gemu da dođe do brejk prilike, ali je to propustio, poslavši lopticu iz mrežu nakon drugog, ne tako jakog, servisa protivnika.
U naredna tri bilo je poteškoća za Đokovića, kao da je procenio da nešto nije u redu sa njegovom igrom i tražio je savete od trenera Gorana Ivaniševića, čak se i iznerviravši jer mentor nije imao šta da kaže.
Goran Ivanišević - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
Đoković zbunio Ivaniševića: „Treći put te pitam!“
U sedmom je čak i pao, srećom bez posledica, a u osmom je uspeo da natera Cicipasa na grešku čime je sprečio potencijalnu brejk loptu, ali u narednom nije dobio ni promil šanse da napadne servis rivala.
Sa velikim problemom se Đoković suočio u desetom gemu, ne samo da nije dobijao povratne informacije od trenera, već je poene ometala i publika, zbog čega je srpski teniser žestoko pobesneo i uputio je pravu salvu psovki ka tribinama.
Nije momenat nervoze uspeo da iskoristi Cicipas, stigao je čak do brejk i set lopte, ali je Đoković uspeo da vrati balans i da spreči neočekivani kraj drugog seta koji je stigao do taj-brejka.
A u dodatnom periodu, prava drama – teniseri nisu uspevali da sačuvaju poene na svoj servis i u razmeni nervoze bolje je prošao Đoković, stekao je dve set lopte i već prvu iskoristio za veliku prednost od 2:0.
Između setova Đoković je otišao u svlačionicu i zadržao se duže od šest minuta, a povratak na teren mu nije prijao jer je odmah na startu trećeg seta dozvolio brejk rivalu, svojim greškama, ali je već u sledećem anulirao zaostatak, fantastičnim udarcima, pretežno iz bekhenda za izjednačenje na 1:1.
Do prednosti od 3:2 Novak je stigao bez izgubljenog poena, završio je taj gem drop udarcem i bilo je vreme da ponovo napadne servis rivala kako bi ga potpuno slomio, ali je Grk uspeo da neutrališe nalet i održi egal, a Đoković je zatim upisao novi gem sa „nulom“.
Nije imao Novak ni promil šanse za napad u nastavku, Cicipas je uspevao da odbije nalete i set je otišao u taj-brejk.
Silovito je Đoković ušao u odlučujući period, poveo je sa velikih 5:0, rival je uspeo da poveže nekoliko poena, ali je srpski teniser na kraju iskoristio treću meč loptu i ostvario ogroman uspeh posle čega je doživeo potpuni emotivni slom i u suzama proveo vreme sa porodicom i timom na tribinama.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
Iskalio je bes i briznuo u plač – Novakov emotivni slom u zagrljaju brata i majke
Tok meča ste mogli da pratite uz Sputnjik.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
12:34 29.01.2023
6:3, 7:6, 7:6 – Kraj! Titula za Đokovića!
Realizovao je Novak svoj prvi servis, potom je iz riterna iznenadio drugi servis Cicipasa, a osvojio je i naredni poen za velikih 3:0.
Vrhunskom defanzivom, ali i napadima naterao je Đoković rivala na nove greške i poveo je sa 5:0.
Neverovatan momenat je usledio, neko sa tribina je urliknuo u momentu dok se Novak pripremao za udarac i usledio je promašaj iz slajs udarca.
Drugi uzastopni poen Cicipas je osvojio posle servisa, a posle duge razmene nastavio je seriju za umanjenje razlike na 5:3.
Stigao je Đoković do tri meč lopte, Cicipas je uspeo da neutrališe dve, ali je onda usledio Novakov servis.
I to je bio kraj, pobeda i titula za Đokovića!
12:32 29.01.2023
6:3, 7:6, 6:6 – Ide se u taj-brejk!
Odolevao je Cicipas u prva dva poena, ali je potom poklekao i poslao lopticu u aut što je dalo nadu Đokoviću za potencijalni brejk.
One su umanjene as udarcem za Grka, ali su se povratile briljantnim reakcijama Đokovića, najpre na riternu, potom na drop udarcu, a za kraj i mreži.
As Cicipasa je okončao gem.
12:28 29.01.2023
6:3, 7:6, 6:5 – Odličan Novak!
Odličan u prvom poenu bio je Đoković, a potom je nekome iz svog boksa na italijanskom jeziku rekao da treba da ode na spavanje.
Urnebesna scena zaista, ali to nije omelo Novaka koji je potom plasirao direktan poen iz servisa.
Greška Cicipasa je značila i 40:0, a naredni servis i kraj gema!
12:24 29.01.2023
6:3, 7:6, 5:5 – Cicipas je izdržao nalet
Stigao je Đoković do 30:30, ali je Cicipas uspeo da reaguje na pravi način i sa sva uzastopna poena da reši gem.
12:19 29.01.2023
6:3, 7:6, 5:4 – Siguran Đoković
Još jedan lak gem za srpskog tenisera.
12:16 29.01.2023
6:3, 7:6, 4:4 – Ni promil šanse za napad
Siguran i brz gem za Cicipasa.
12:12 29.01.2023
6:3, 7:6, 4:3 – Još jedna „nula“!
U trećem poenu se Novak suočio sa čudnom situacijom, loptica je odskočila u desno, malo mu je bežala, ali to nije bio veći problem i gem je završen sa nulom!
12:09 29.01.2023
6:3, 7:6, 3:3 – Cicipas ne dozvoljava probleme
Lako je do 30:0 stigao Cicipas, ali je „poleteo“ i napravio duplu servis grešku, ali ga je poslužio bekhend za dve gem lopte.
Već je prvu iskoristio.
12:04 29.01.2023
6:3, 7:6, 3:2 – Siguran Đoković!
Ponovo je Đoković lako stigao do 40:0, a potom drop udarcem i završio gem.
Novak Đoković - Sputnik Srbija
12:00 29.01.2023
6:3, 7:6, 2:2 – Ništa od napada Đokovića
Lepo je krenuo, ali je onda stao, Cicipas je greškom poklonio poen Đokoviću koji je najavio priliku za napad.
I učinio je to, video je rivala na mreži, poslao mu je oštru loptu koja je na kraju završila u mreži.
Cicipas je pronašao as udarac za izjednačenje, a potom i pravi forhend za prednost posle duge, duge razmene i fantastičnih odbrana Đokovića.
Direktan poen iz servisa je značio i kraj gema.
11:55 29.01.2023
6:3, 7:6, 2:1 – Male nesigurnosti
Pustio je ruku Đoković, stigao do 40:0, ali su usledila dva poena za Cicipasa čime je uneta tenzija u gem.
Nije bilo produžetka, Đoković je okončao gem.
11:51 29.01.2023
6:3, 7:6, 1:1 – Novak uzvratio brejkom!
Mreža je ponovo bila saveznik Cicipasu, ni ritern Đokovića nije bio dobar u narednom poenu, ali je bekhend u sledeća dva bio odličan za izjednačenje na 30:30.
Otvoren teren je imao Cicipas u narednom poenu, sve je promašio i poklonio brejk loptu Đokoviću, ali je zatim iz drajv voleja sjajno reagovao na spor ritern i neutralisao opasnost.
Ipak, Novak je došao do nove prilike, spektakularnim razmenama udaraca i finalnim bekhendom duboko u polje, a forhend je značio i povratak brejka!
11:44 29.01.2023
6:3, 7:6, 0:1 – Novak izgubio brejk posle pauze!
Duplom servis greškom je Đoković otvorio treći set, a spektakularnim forhendom Cicipas je pogodio liniju za drugi poen.
Nizom sjajnih udaraca Novak je razbio odbranu grčkog tenisera koji se potom žalio sudiji na rasvetu koja mu smeta.
Nije mu smetalo da riternom omogući sebi dve brejk lopte – prvu je spasao Đoković dubokom loptom koju rival nije uspeo da iskontroliše, ali je potom promašio i dozvolio brejk!
11:40 29.01.2023
Pauza duža od šest minuta
Đoković je tražio da ode do svlačionice i zadržao se duže od očekivanog.
11:28 29.01.2023
6:3, 7:6 – Drama u taj-brejku i set za Đokovića!
Odmah je Novak osvojio poen na servis rivala, ali se revanširao Stefanos i agresivnom igrom poravnao na 1:1.
Nije imao šanse u narednom poenu, Đoković je razornim forhendom stekao novu prednost, ali je ponovo pogrešio i omogućio srpskom teniseru prednost od dva poena – 3:1.
Čak četvrti poen zaredom Đoković je osvojio na servis protivnika za 4:1, ali potom nije uspeo da se dobro namesti za bekhend i plasirao je lopticu u mrežu.
Neverovatno, ali Novak je vratio rivala u igru duplom servis greškom posle prethodnog lošeg poena, a niz je nastavljen za egal od 4:4.
Izdržao je pritisak Đoković i ponovo osvojio poen na servis rivala za 5:4, navijači su i dalje dobacivali sa tribina, ali je to omelo Cicipasa koji je promašio i omogućio Đokoviću dve set lopte.
Iskoristio je već prvu, za vođstvo od 2:0!
Novak Đoković - Sputnik Srbija
11:22 29.01.2023
6:3, 6:6 – Ide se u taj-brejk!
Očekivala se „nula“, ali je duplom servis greškom, prvom u duelu, Đoković dozvolio rivalu poen.
Promašio je i naredni prvi servis, ali ga je zatim Grk „probio“ forhendom.
Nije mogao više, Đoković je okončao gem i odveo set u taj-brejk.
11:17 29.01.2023
Goran Ivanišević - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SPORT
Đoković zbunio Ivaniševića: „Treći put te pitam!“
11:16 29.01.2023
6:3, 5:6 – Surovi Cicipas!
Surovo je Cicipas okončao gem, bez izgubljenog poena.
11:14 29.01.2023
6:3, 5:5 – Novak spasao set loptu i pobesneo zbog publike!
Mreža je pomogla Novaku da stigne do prvog poena, ali se nervoza uvukla u njega i izgubio je naredna dva poena.
Silovitim forhendom naterao je Đoković rivala da promaši, ali je potom čist zicer propustio i omogućio set loptu Cicipasu, odnosno prvu priliku za brejk.
Dugo su trajale pripreme za servis zbog komešanja publike, promašio je Novak prvi servis, ali je fenomenalnom forhend paralelom neutralisao opasnost za izjednačenje.
Grk je promašio naredni poen, Đoković se žestoko iznervirao na publiku koja se oglasila usred poena, ali nije našao pravi prvi servis.
Cicipas je promašio i sledeći poen, a Novak je uputio salvu psovki na račun publike!
11:05 29.01.2023
6:3, 4:5 – Siguran Cicipas
Pustio je ruku Cicipas, delovalo je da se Đoković povukao, ali je novom greškom rivala dobio zalet i smanjio zaostatak.
Ipak, greška je značila i kraj gema, bez prilike za brejk.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala