- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski inženjeri napravili radar za otkrivanje lakih dronova

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik, dron
Ruski vojnik, dron - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Pratite nas
Ruski inženjeri napravili su radar za otkrivanje lakih dronova, saopštila je za Sputnjik pres-služba Nacionalne tehnološke inicijative.
„Ruski inženjeri su, koristeći delove domaće proizvodnje, napravili radarsku stanicu za otkrivanje bespilotnih letelica koja može da prati čak i lake letelice težine od 150 grama na udaljenosti do 10 kilometara“, navodi pres-služba.
Radar su napravili stručnjaci iz Naučno-istraživačkog instituta „Karcev“. Prema rečima rukovodioca laboratorije za eksterno pilotiranje i upravljanje bespilotnim letelicama Vitalija Dolgova, za Rusiju je ovo izuzetno važno imajući u vidu munjeviti razvoj tržišta bespilotnih letelica.
„Radarska stanica može da otkrije ne samo velike bespilotne letelice, nego i male sa poletnom masom od 150 grama koji danas ne ulaze u zonu vidljivosti sistema za praćenje – na primer, dronovi kao što su DJI. Radar je predviđen za danonoćno praćenje u svim vremenskim uslovima i merenje koordinata bespilotnih letelica na udaljenosti do 10 kilometara“, istakao je Dolgov.
Nakon što detektuje dron, radar istovremeno određuje i njegovu brzinu i udaljenost, a takođe automatski šalje korisniku podatke o letu drona. Dolgov napominje da je bilo potrebno oko godinu dana da se radar napravi, te da je spreman za serijsku proizvodnju.
Robot Marker na kosmodromu Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
RUSIJA
Rogozin: Ruski robot „Marker“ će uništiti NATO tenkove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala