- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Češka dobila novog predsednika: Babiš priznao poraz i čestitao Pavelu pobedu /foto/

© AP Photo / Petr David JosekPetr Pavel
Petr Pavel - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Pratite nas
Penzionisani NATO general Petr Pavel pobedio je danas bivšeg premijera i milijardera Andreja Babiša u drugom krugu glasanja za novog predsednika Češke, koji je priznao poraz i čestitao rivalu.
„Moje predsedništvo će uspeti samo kada uspemo svi zajedno“, rekao je budući predsednik Češke oduševljenim pristalicama.
Bivši premijer i njegov rival u drugom krugu izbora Andrej Babiš prihvatio je izborni poraz i čestitao Pavelu pobedu u govoru danas pred pristalicama, nakon što su prebrojani skoro svi glasovi na izborima.
Pavel će naslediti aktuelnog predsednika Miloša Zemana na uglavnom ceremonijalnoj, ali prestižnoj funkciji.
© AP Photo / Piermarco TaccaPetr Pavel okružen pristalicama
Petr Pavel okružen pristalicama - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Petr Pavel okružen pristalicama
Sa rezultatima sa skoro 97 odsto od 15.000 biračkih mesta , koje je prebrojao češki Zavod za statistiku, Pavel ima 57,8 odsto glasova u poređenju sa 42,2 odsto podrške koju je dobio Babiš.
Pavel je bivši predsednik vojnog komiteta NATO-a, najvišeg vojnog tela alijanse, koji u potpunosti podržava vojnu i humanitarnu pomoć zemlje Ukrajini i vidi budućnost Češke Republike u Evropskoj uniji i NATO-u.
Ovo je drugi veliki poraz za Babiša, koji je bivši premijer i koji je imao podršku aktuelnog šefa države Zemana. Njegov centristički pokret ANO, završio je u opoziciji nakon što je izgubio na opštim izborima 2021. godine.
Biračka mesta u drugom krugu izbora za predsednika Češke zatvorena su danas u 14 časova po lokalnom vremenu i u toku je prebrojavanje glasova, a izlaznost je premašila 60 odsto.
Prvi krug predsedničkih izbora u Češkoj održan je od 13. do 14. januara, izlaznost je bila 68,24 odsto.
Pavel je dobio 35,4 odsto i zauzeo prvo mesto, a sa njim je u drugi krug, u kome se glasalo juče i danas, prošao 68-godišnji Babiš ,sa 34,99 odsto osvojenih glasova. CIK će sutra objaviti zvanične rezultate, a inauguracija novog predsednika biće održana 8. marta.
Zeman je bio prvi predsednik Češke izabran neposrednim glasanjem. Njegov drugi i po ustavu poslednji petogodišnji mandat ističe u martu, preneo je Tanjug.
Poslanici su birali prethodna dva predsednika, Vaclava Havela i Vaclava Klausa.
Predsednički izbori u Češkoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
SVET
Zatvorena birališta na predsedničkim izborima u Češkoj, izlaznost preko 60 odsto
Miloš Zeman - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
SRBIJA
Zeman u poseti Srbiji 29. i 30. januara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala