- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zatvorena birališta na predsedničkim izborima u Češkoj, izlaznost preko 60 odsto

© AP Photo / Petr David JosekPredsednički izbori u Češkoj
Predsednički izbori u Češkoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Pratite nas
Biračka mesta u drugom krugu izbora za predsednika Češke zatvorena su danas u 14 časova po lokalnom vremenu i u toku je prebrojavanje glasova, a izlaznost je premašila 60 odsto, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na češke medije.
"Izborne komisije su počele da prebrojavaju glasove. Prema navodima policije, nije bilo ozbiljnijih incidenata u vezi sa procedurom glasanja “, navodi se u izveštaju Češka TV .
Prvi krug predsedničkih izbora u Češkoj održan je od 13. do 14. januara, izlaznost je bila 68,24 odsto.
General armije u penziji, bivši šef vojnog komiteta NATO , 61-godišnji Petr Pavel , dobio je 35,4 odsto i zauzeo prvo mesto, a sa njim je u drugi krug, u kome se glasalo juče i danas, prošao bivši premijer i milijarder, 68-godišnji Andrej Babiš , sa 34,99 odsto osvojenih glasova.
Za pobedu na izborima dovoljno je da jedan od kandidata u drugom krugu da dobije prostu većinu glasova.
Preliminarni rezultati glasanja biće objavljeni večeras, a sutra ujutro CIK će objaviti zvanične rezultate.
Inauguracija novog predsednika biće održana 8. marta.
Pavel, koji je svoju vojnu karijeru započeo u komunističkoj Čehoslovačkoj i nastavio u strukturama NATO, nastupao je sa programom koji je naglašavao pripadnost Češkoj EU i NATO i podržao dalju vojnu podršku Ukrajini.
Pavel želi da evro kao moneta zameni češku krunu, a istrovremeo se zalaže i za homoseksualne brakove u Češkoj.
Andrej Babiš, koji je bio premijer Češke u periodu od 2017. do 2021. godine, važi za jednog od najbogatijih ljudi u zemlji.
Nastojao je da tokom kampanje predstavi Pavela kao kandidata vladajuće koalicije, a sadašnju ekonomsku situaciju uporedio je sa periodom kada je bio premijer, koristeći slogan "Za vreme Babiša je bilo bolje", prenosi portal seznam.cz.
U završnom delu kampanje Babiš se trudio da igra na strah od sukoba u Ukrajini kod uplašenih birača, koji se već suočavaju sa otežanom ekonomskom situacijom u zemlji, ocenjuje Rojters.
Pavel po svim prognozama važi za jasnog favorita, a poznata češka kladionica Tipsport je na njegovu pobedu danas ponudila kvotu 1,06, dok je za pobedu Babiša raspisana kvota 10,6, prenosi seznam.cz
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala