- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Odbacivanje dolara nezaustavljiv proces – mogu li to Argentina i Brazil zajedničkom valutom

© AFP 2023 / DANIEL GARCIAArgentinski pezos
Argentinski pezos - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Pratite nas
Svet se nepovratno menja i smanjenje zavisnosti od dolara je nezaustavljiv proces, ali to neće ići tako brzo kao što su političari skloni da misle. I za stvaranje zajedničke valute Brazila i Argentinene, o čemu su ovih dana razgovarali njihovi predsednici, trebaće dosta vremena.
Uz tu ocenu, profesor Ekonomskog fakulteta, dr Đorđa Đukić, smatra da bi pre toga mogla da bude formirana jedna obračunska jedinica za trgovinske transakcije, ali pre toga treba da privredni sektor i javne finansije dve zemlje postanu koliko toliko približne, što sada nije slučaj.

Štetna zavisnosnot od dolara

Predsednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva je ovih dana nakon sastanka sa svojim argentinskim kolegom Albertom Fernandezom izjavio da su dve države obnovile razgovore o stvaranju zajedničke valute slaživši se da je zavisnost od američkog dolara štetna po trgovinu. Ocena je da će dok bude trajao monopol dolara biti već toliko puta viđenih situacija od sankcija, do najrazličitijih načina sputavanja ekonomije od strane politike.
Ta valuta za koju Fajnenšel tajms spekuliše da bi se zvala „sur“ (jug), ne bi značila gašenje nacionalnih valuta , brazilskog reala i argentinskog pezosa, nego bila u opticaju paralelno sa njima sa ciljem da podstakne bilateralnu trgovinu.
"Imamo nameru da prevaziđemo barijere u našoj razmeni, pojednostavimo i modernizujemo pravila i promovišemo upotrebu lokalnih valuta. Odlučili smo i da unapredimo raspravu o zajedničkoj južnoameričkoj valuti koja se može koristiti za finansijske i komercijalne transakcije, smanjujući operativne troškove i našu spoljnu ranjivost", navedeno je u zajedničkom članku dva lidera uoči njihovog sastanka.

Stara ideja, stare i prepreke

Đukić podseća da nije nova ta ideja dve najjače ekonomije Južne Amerike, Brazila i Argentine, da se koliko je moguće više izbegne plaćanje u dolarima i to tako što bi prvo bila formirana jedna obračunska jedinica za transakcije u trgovini.
© AP Photo / Andre PennerPredsednik Brazila Lula da Silva je sa argentinskim kolegom Albertom Fernandezom obnovio ideju o stvaranju zajedničke valute
Kandidat v prezidentы Brazilii ot Levoй rabočeй partii i bыvšiй prezident Luis Inasiu Lula da Silva  - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Predsednik Brazila Lula da Silva je sa argentinskim kolegom Albertom Fernandezom obnovio ideju o stvaranju zajedničke valute
Po oceni našeg sagovornika, do prelska na zajedničku valutu, trebalo bi razmišljati upravo o toj zajedničkoj obračunskoj jedinici dve države, jer proces dedolarizacije koliko god bio neizbežan trajaće najmanje jednu deceniju.
I po oceni brazilskog ekonomiste Fabija Sobrala na zajedničku valutu koja bi mogla da postane alternativa dolaru trebalo bi računati u srednjoročnoj perspektivi. Za početak bi, po njegovom mišljenju, ona mnogo pomogla prilikom sklapanja dugoročnih kupoprodajnih ugovora o nafti.
Đukić ne spori da je ova ideja dva predsednika na fonu u svetu sve primetnijeg procesa dedolarizacije, gde sve više država u kojima to ekonomski faktori omogućavaju, u međusobnoj razmeni prelaze na korišćenje sopstvenih nacionalnih valuta umesto dolara.
Ta ideja je dobila ubrzanje sa ukrajinskom krizom i uvođenjem teških ekonomskih sankcija Zapada Rusiji koje su se vratile i Zapadu, a koje najveći deo sveta nije podržao. Tako je u poslednje vreme 13 država apliciralo za članstvo u BRIKS-u, (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) među kojima i Argentina. Da se svet nezaustavljivi menja svedoče i najnoviji podaci Svetske banke da tih pet država koje čine BRIKS ima veći BDP meren paritetom kupovne moći od G7, od koje veći BDP prema kupovnoj moći ima i osam privredno najjačih zemalja u rzavoju.

Oslobanjanje od dolara nezaustavljiv proces

Naš sagovornik kaže da uopšte nije sporno da se svet nepovratno menja, da ide ka multipolarnosti i da ta intencija oslobađanja od dolara u međusobnim transakcijama postoji.
„Taj je proces postao nezaustavljiv. Želim samo da istaknem da to neće ići tako brzo, a dokaz za to je da su daleke 1987. godine lideri obe zemlje, Brazila i Argentine, najavili formiranje zajedničke obračunske jedinice, koja bi se, prema tadašnjoj ideji, zvala gaučo, da služi za trgovanje između dve zemlje“, ukazao je on.
© SputnikDedolarizacija je nezaustavljiv ali dugotrajan proces
Kaver za infografiku o odustanju od dolara - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Dedolarizacija je nezaustavljiv ali dugotrajan proces
Naš sagovornik napominje da tada ta ideja nije mogla da bude realizovana zbog velikih razlika dve ekonomije kave i sada postoje, zbog čega će za njenu realizaciju potrebno vreme.
Argentina je trenutno, posle bankrota iz 2020. u velikoj meri odsečena od međunarodnog tržišta duga i duguje više od 40 milijardi dolara MMF-u.
S druge strane, trgovina između Brazila i Argentine raste i dostigla je 26,4 milijarde dolara u 11 meseci prošle godine, što je skoro 21 posto više u odnosu na isti period 2021.
Prema procenama Fajnenšl tajmsa, valutna unija koja bi pokrivala celu Latinsku Ameriku, na koju u perspektivi računaju predsednici Brazila i Argentine, predstavljala bi oko pet posto globalnog BDP-a, dok evro, trenutno najveća svetska valutna unija, obuhvata oko 14 posto globalnog BDP-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala