- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Burzanović: Portal Sputnjika jedan od najčitanijih, nećemo da pitamo NATO koga da nagrađujemo

© Sputnik / Boban NovovićPredsjednik Udruženja novinara Crne Gore Tihomir Burzanović
Predsjednik Udruženja novinara Crne Gore Tihomir Burzanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2023
Pratite nas
Ne znam da li se odluka Udruženja novinara Crne Gore da ove godine dodjeli nagradu Sputnjiku Srbija može nazvati hrabrom, ali moramo li baš NATO i ambasadore Kvinte da pitamo koga ćemo nagraditi, kaže predsjednik Udruženja novinara Crne Gore Tihomir Burzanović.
Portal Sputnjika je, ističe Burzanović, najbolji ove godine, jer mislimo da Sputnjik i RT imaju misiju da pokažu i drugu stranu istine i da saopštavaju šta se i zašto događa zu Ukrajini.
Nedavno je na svečanosti u Podgorici glavnoj urednici Sputnjika Ljubinki Miličić uručena nagrada Udruženja novinara Crne Gore za najbolji portal.
„Zapadna medijska mašinerija je pokrenula svoju priču i već unaprijed proglasila Ruse za loše momke, po njihovom starom receptu, a Ukrajince za dobre momke. Nažalalost, rukovodstvo Ukrajine je pristalo na tu igru, imamo rat između dva pravoslavna, slovenska naroda, i Zapad samo testira staru zamisao Bizmarka koji je kazao da Rusiju možeš pobijediti samo ako je posvađaš sa Ukrajinom. Ako čitate samo vijesti koje serviraju zapadni mediji, a većina crnogorskih prenosi samo ono što im pošalju izvori sa Zapada, samu tu istinu, vi ne možete imati realnu sliku šta se zaista događa, a prva lekcija u novinarstvu je da imate dvije strane jedne priče. Zato su Sputnjik i RT značajni. Znam mnogo ljudi u Crnoj Gori koji na svojim mobilnim telefonima imaju aplikaciju portala Sputnjik ili Telegram na kome mogu čitati vijesti Sputnjik”, kaže Burzanović za Sputnjik.

Portal Sputnjika među najčitanijima u Crnoj Gori

On ističe da je razumio riječi Ljubinka Milinčić, koja je primajući nagradu, čestitala Udurženju novinara CG na hrabroj odluci da Sputnjiku da nagradu, kao podršku Uduruženju novinara Crne Gore.
„Mi smo se rukovodili time šta čitaoci u Crnoj Gori vole da čitaju, a ja tvrdim da mnogi otvaraju portal Sputnjika, jer nigdje ne mogu pročitati slične informacije. Mi smo se takođe odlučili da posmrtno odlikujemo i Dariju Duginu, koja je tragično nastradala od ruke terorista, samo zato što je kćer poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, kao i Igora Damjanovića, koji izvještava sa ratišta u Ukraijini. Spomenicu smo dali Savezu novinara Rusije, jer sa njima uskoro treba i da potpišemo ugovor o saradnji i njihova delegacija predvođena predsjednikom tog udruženja Vladimirom Solovjovom je bila u Podgorici. Svečanosti je prisustvao i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov. Nije na meni da ocjenjujem da li je to hrabro, ali mi smo tako odlučili da ove godine damo nagrade. Svjesni samo da je Crna Gora u NATO savezu, ali moramo li taj savez pitati kome ćemo dati novinarske nagrade ili bi trebalo da pitamo ambasadore Kvinte u Crnoj Gori? Naravno još desetak nagrada otišlo je u ruke i crnogorskih novinara”, kaže Burzanović.

Podrška od UNS-a

Naš sagovornik ističe da Udruženje novinara Crne Gore blisko sarađuje sa Udruženjem novinara Srbije, bez čije podrške ne bi neke aktivnosti ni mogli da spovedu.
„Što se tiče medijske scene u Crnoj Gori, ona je u potpunosti kontrolisana od strane zapadnih centara moći, osim portala IN4S i Borbe. Srpska televizija je praktično ugašena, nema programa. Novinari u Crnoj Gori su podijeljeni u tri udruženja, naše je najstarije i najmnogobrojnije, ima preko 150 članova. Problem novinara u Crnoj Gori je loš finansisjki status, mnogi rade za male pare, primorani su da preživljavaju, mnogo toga nije regulisano. U prošlosti smo imali i napade na novinare. Srećom, država je zakonski reagulisala tu oblast drakonskim kaznama, tako da se nadamo da će toga u budućnosti biti sve manje, ali novinari se i dalje ne osjećaju sigurno. Kako je podijeljena politička scena, tako su podijeljeni i novinari u Crnoj Gori, u zavisnosti u kome mediju rade”, objašnjava Burzanović.

Razorena medijska scena u Crnoj Gori

Analizirajući medijsku scenu u Crnoj Gori, Burzanović tvrdi da je ona razorena, a da su to uradili vlasnici medija, odnosno političke strukture koje stoje iza tih medija. Medijska scena u Crnoj Gori, posebno štampani mediji, odavno ne bi mogli da postoje i funkcionišu da nemaju izdašnu pomoć države koja je u prošloj godini iznosila 1,7 miliona eura.
„Taj novac kroz Fond za medijski pluralizam nametnula je EU da bi održala postrojenje, u prvom redu koncerna Vijesti, ali i takozvanih ‘beton‘ medija, koji su pod kontrolom Mila Đukanovića i DPS-a. Sumorna je medijska scena u Crnoj Gori bez izgleda da može doći do bilo kakvog napretaka, a kamoli poštovanja nezavinsog novinarstva. Svi mediji koje kontroliše vlada Dritana Abazovića i Milo Đukanović sa DPS-om su izvor neviđene mržnje, koja nikada nije bila prisutnija u Crnoj Gori, nego danas, posredstvom tih medija. Umjesto da se ugledaju na rad, objektivnost i profesionalnost Sputnjika, oni vrše pritisak na vladu da ne izdvaja sredstva za sve druge medije, osim za koncern Vijesti, njihove satelite, i medije pod političkim pokroviteljstvoim Mila Đukanovića. Medijska scena u Crnoj Gori je propagandističkog karaktera, a ne objektivnog i profesionalnog novinarstva”, zaključuje Burzanović za Sputnjik.
Kakav je odnos države prema medijima, i udruženjima novinara, najbolje govori primjer da su vlasniku televizije Adria, sa nacionalnom frekvencijom, zabranili ulazak u Crnu Goru, čime je bio spriječen da dođe u Podgoricu i da dobije godišnju nagradu za medijski događaj godine, muzički festival „Naše more, naše skale” održan prošlog ljeta u Herceg Novom – riječ je o Bratislavu Stoiljkoviću.
Pogledajte video sa dodele nagrade Sputnjiku Srbija:
Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
REGION
Crnogorski novinar: Ruski mediji smetaju jer ugrožavaju američku „istinu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala