- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crnogorski novinar: Ruski mediji smetaju jer ugrožavaju američku „istinu“

© Sputnik / Konstantin ChalabovSputnjik
Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Sekretar Udruženja novinara Crne Gore Ivan Milošević kaže da ga nije iznenadilo to što se iz Evropskog parlamenta traži da se zabrane mediji poput Sputnjika i RT-a na srpskom jeziku, jer Evropa se samo ponaša po diktatu Amerike, a ruski mediji ugrožavaju američku „istinu”.
Amerika je pokrenula vojnu, ali i medijsku mašineriju kako bi opravdala rat u Ukrajini, a kako ističe Milošević, kontrola informacija i medija je samo dio kompletnog pritiska. On ukazuje da bi ruski mediji na Balkanu trebalo da imaju isti tretman kao i evropski, pa neka se čitaoci opredjeljuju za ono što im odgovara.
Podsjetimo, u nacrtu godišnjeg izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji kog je pripremio izvestilac Vladimir Bilčik osuđuje se otvaranje ruskog informativnog servisa RT na srpskom u Beogradu i pozivaju se srpske vlasti da se usklade sa odlukom EU o suspendovanju emitovanja servisa RT i agencije Sputnjik, kao i da se suprotstave, kako se navodi, dezinformacijama i „manipulativnim anti-EU narativima“.

Pokrenuta mašinerija protiv ruskih medija

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog kašnjenja u primeni medijske strategije, kao i žaljenje zbog odluke REM da četiri nacionalne frekvencije dodeli kanalima sa „istorijom kršenja novinarskih standarda“.
„Očigledno da je EU pod nadzorom Amerike pokrenula vojnu, ali i onu drugu medijsku mašineriju, protiv svih onih koji nijesu na njihovoj strain i od njih traže da striktno poštuju pravila koja oni uspostavljaju, a to se odnosi i na ruske medije koji su ionako skoro zabranjeni svuda gdje EU u SAD imaju sferu uticaja i kontrolišu sve”, konstatuje Milošević za Sputnjik.
Naš sagovornik ističe da iole pošten novinar, koji je nešto radio u novinarstvu, dobro zna da priča ima dvije strane, jedino se u komentaru mogu davati lični stavovi.
„Ukoliko je neko novinar on mora da brani pravo druge strane da nešto kaže. U ovakvim okolnostima tražiti da novinari poštuju zahtjeve svog esnafa, medjunarodnog prava, pozivati se da se čuje i druga strana, odjednom zvuči apsurdno. Dio svijeta koji kontropliše Amerika kreće se u nekom sumanutom monopolističkom pravcu, gdje se ne dozvoljava bilo kakvo drugo mišljenje, osim onoga koje odgovara Americi, takav način ponašanje se vidi, ne samo u ekonomskoj sferi, već i u medijskoj“, ističe Milošević.

Pritisci će se nastaviti

On predviđa da će se dalje nastaviti pritisci na Sputnjik, pogotovo u slučajevima kada Amerika procijeni da to predstavlja opasnost po njenu „istinu”.
„Novinari mogu jedino da sve to samo posmatraju, teško mogu da nešto izmijene, mogu samo da održe neko opijelo za svoje profesionalne kriterijume, za esnafska pravila. Nažalost medijska zajednica i u Crnoj Gori je podijeljena. Veliki dio medijske zajednice u Crnoj Gori sluša šta joj se diktira sa Zapada, tako da ne predviđam da će se ostvariti boljitak na tom polju. I ovdje će se nastaviti protisci na Sputnjik, čak predviđam da će pokušati da preduzmu drakonske mjere kako bi zataškali glas medija poput Sputnjika. Zato je i uloga Sputnjika toliko važna. Živimo u žalosnom medijksom vremenu, vremenu pritisaka, bez medijskih sloboda, prava da se drugačije misli”, upozorava Milošević.
Glavnoj urednici Sputnjika Srbija Ljubinki Milinčić uručena je pre nekoliko dana nagrada Udruženja novinara Crne Gore za najbolji portal u 2022. godini. Opširnije u video snimku sa dodele nagrade:
Ljubinki Milinčić uručena nagrada Udruženja novinara Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
DRUŠTVO
Sputnjiku Srbija uručena nagrada za najbolji portal /video, foto/
Sa sastanka Udruženja novinara Crne Gore i Saveza novinara Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
REGION
Saradnja novinara Crne Gore i Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala