- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Važni su samo lajkovi“: RPC o predlogu Abazovića da se ruski patrijarh i papa sastanu u Podgorici

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKupola Verhospaskog sabora u Moskvi
Kupola Verhospaskog sabora u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Predlog da se u Crnoj Gori sastanu patrijarh moskovski i cele Rusije i papa Franja liči na pokušaj vršioca dužnosti premijera te zemlje Dritana Abazovića da intenzivira sopstveno pominjanje u medijima, nemoguće je komentarisati osnovanost ove inicijative, rekao je za Sputnjik savetnik patrijarha protojerej Nikolaj Balašov.

„U doba lajkova i rejtinga popularnosti, političarima je prvenstveno važna učestalost pominjanja, a potpuno je nevažan bilo kakav rezultat njihovog rada. Čini mi se da je ovom slučaju reč upravo o ovom fenomenu. Zapravo, ovde se nema šta komentarisati“, prokomentarisao je Balašov osvrćući se na nedavno pisanje crnogorskih medija na tu temu.

Ranije su se, istakao je on, i predstavnici Crkve i svetski političari obično najpre dogovarali o nečemu tokom poverljivog bilateralnog ili multilateralnog pregovaračkog procesa, a zatim bi u dogovoreno vreme i u odgovarajućoj formi informisali javnost.
„Merilom uspeha u tim prethodnim vremenima smatrani su konkretni rezultati pregovaračkog procesa i postignuti dogovori“, rekao je on.
Oktobra prošle godine, Abazović je predložio rimskom papi da organizuje njegov sastanak sa patrijarhom Kirilom u Podgorici. Prema izjavi predsednika Svetskog saveza staroveraca Leonida Sevstjanova, koji održava prepisku sa papom, poglavar katoličke crkve nema ništa protiv sastanka sa patrijarhom Kirilom u Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj zemlji, koja bi ugostila poglavara Ruske pravoslavne crkve, iako bi papa, konkretno, više voleo da to bude Rusija.
Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril  i papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
RUSIJA
RPC nastavlja dijalog sa Vatikanom - sve će zavisiti od političke situacije u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala