- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Nemački ministar odbrane: Nema ni govora o slanju lovačkih aviona Kijevu

Pratite nas
U toku je 338. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. I dalje se vode borbe za zauzimanje Ugljedara, a ruska vojska tvrdi da će zauzimanje tog grada promeniti balans snaga na frontu. Nakon SAD i Nemačke, brojne zapadne zemlje saopštile su da će poslati Ukrajini svoje tenkove.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:55 27.01.2023
U nekoliko oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
19:02 27.01.2023
Mediji: Brazil odbio da na zahtev Nemačke pošalje municiju za tenkove u Ukrajinu
Brazilski predsednik Luis Injasio da Silva odbio je zahtev nemačke Vlade za isporuku municije za tenkove „leopard“ kako ne bi provocirao Ruse, objavilo je izdanje „Folja de Sao Paulo“.

„Lula je stavio veto na isporuke municije iz Brazila za tenkove u Ukrajini. Predsednik je odbio zahtev Berlina da bi sačuvao neutralnost i kako ne bi provocirao Ruse“, navodi se u materijalu izdanja.

18:32 27.01.2023
Poljski vicepremijer i ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao je da je inicirao formiranje koalicije država za snabdevanje Ukrajine modernim oklopnim vozilima.
„Na moju inicijativu u grupi smo država koje poseduju tenkove ‘leopard 2A4’, razmatramo formiranje koalicije donatora modernog tenkovskog naoružanja Ukrajini“, napisao je on na Tviteru.
18:29 27.01.2023
Nema ni govora o slanju lovačkih aviona Kijevu, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.
„Mislim da o tome nema ni govora“, rekao je on u intervjuu za „Zidojče cajtung“.
On je dodao da su lovci daleko složeniji sistemi od tenkova, da imaju sasvim drugačiji radijus delovanja i vatrenu moć.
„U suprotnom bismo se odlučili za takav korak, korak od kojeg bih sada i te kako želeo da odvratim“, dodao je Pistorijus.
17:47 27.01.2023
SAD ne vide nikakav nagoveštaj završetka sukoba u Ukrajini, rekao je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.
16:56 27.01.2023
Prilikom revizije granične cene za rusku naftu Amerika i značajan broj saveznika žele da se očuva granica od 60 dolara, dok Estonija, Litvanija i Poljska traže snižavanje na 40-50 dolara, piše Blumberg.
16:11 27.01.2023
Francuska će pomoći Ukrajini da „povrati svoj suverenitet“
Isporuke naoružanja Ukrajini ne znače učešće u sukobu, Francuska ne ratuje protiv Rusije, smatraju u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova.
Ministarka inostranih poslova Francuske Katrin Kolona je tokom posete vojnoj bazi Činku u Rumuniji poručila da Pariz treba da pomogne Ukrajini ne samo da se odbrani, već i da povrati svoj suverenitet i nezavisnost.
Prema njenim rečima, mir će nastupiti onda kada se situacija poboljša, kada Ukrajina bude mogla da promeni balans snaga u njenu korist.
Tada će biti momenat za obnavljanje dijaloga, ocenila je ona.
15:55 27.01.2023
Rusija će zbrisati sa lica zemlje naoružanje kojim se hvale SAD i zemlje Zapada, izjavila je sestra severnokorejskog lidera, Kim Jo Džong.
„Ne sumnjam da će sva vojna tehnika kojom se hvale SAD i Zapad biti zbrisana sa lica zemlje kada se suoči sa neuništivim borbenim duhom i snagom herojske ruske vojske i naroda“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, Amerika koja pumpa Ukrajinu oružjem, podstiče eskalaciju sukoba.
Severna Koreja će uvek biti u istom rovu sa vojskom i narodom Rusije koja brani „dostojanstvo i čast“ države, suverenitet i bezbednost, rekla je Kim Jo Džong, prenela je državna novinska agencija Severne Koreje KCNA.
„Amerika, snabdevajući Ukrajinu velikom količinom naoružanja istakla se podstičući nastavak nestabilnih digađaja u svetu, a nedavno je njihov antiruski stav postao još očigledniji kada su i zvanično saopštili o isporukama tenkova“, rekla je ona, dodajući da SAD vode proksi rat s ciljem uništenja Rusije kako bi ostvarila hegemoniju.
Upravo su SAD glavni krivac za situaciju, Amerika je ta koja ugrožava stratešku bezbednost Rusije i bez SAD svet će biti daleko spokojniji.
15:39 27.01.2023
Ukrajinske snage gađale su Donjeck i Gorlovku, na Makejevku je palo 15 projektila.
15:38 27.01.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će biti prekasno ako američki tenkovi „abrams“stignu u avgustu.
On je za TV „Skaj njuz“ rekao da je Ukrajini potreban veliki broj tenkova.
„Pet, osam, deset tenkova neće ništa rešiti na bojnom polju“, rekao je on.
15:33 27.01.2023
Švajcarska poštuje ljudska prava i u ovom momentu nema pravnih osnova za transfer zamrznutih ruskih aktiva Ukrajini, rekla je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Lilijan Le.

„Švajcarska poštuje ljudska prava, a pravo na imovinu jer jedno od njih. U ovom trenutku nemamo nikakve pravne osnove da Ukrajini prebacimo ruske aktive blokirane u zemlji“, rekla je ona na brifingu za novinare na pitanje Sputnjika.

14:32 27.01.2023
Isporuka američkih tenkova „abrams“ trajaće mnogo meseci
Isporuka tenkova „abrams“ Ukrajini trajaće mnogo meseci, izjavio je koordinator za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.
„Tenkovi 'leopard' od Nemačke i evropskih saveznika verovatno će stići tamo za relativno kratko vreme, možda stignu i da pomognu ukrajinskim trupama na proleće i leto. Američkim tenkovima 'abrams' biće potrebno više vremena, biće potrebno još mnogo meseci pre nego što stignu tamo“, rekao je Kirbi za „Si-En-En“.
Komentarišući izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o tome da Kijev želi od Zapada lovce, Kirbi je istakao da „ne može ništa određeno da kaže o budućim paketima pomoći Ukrajini“, ali da je Vašington u kontaktu sa Kijevom po pitanju podrške.
Takođe je kazao da američki predsednik Džo Bajden prilično često razgovara sa Zelenskim, te da bi američki lider mogao da poseti Ukrajinu „u nekom odgovarajućem trenutku, ali sada nije vreme za to“.
Kirbi je istakao i da SAD i NATO nisu direktno umešani u dešavanja u Ukrajini, nego da je reč o sukobu Rusije i Ukrajine.
13:23 27.01.2023
SAD: „Leopardi“ za ofanzivu Ukrajinaca na Marijupolj i Melitopolj
Ukrajinska vojska mogla bi da iskoristi zapadne tenkove „leopard“ za ofanzivu u jugoistočnom pravcu, piše list „Politiko“, pozivajući se na bivšeg komandanta kopnenih trupa SAD u Evropi, general-potpukovnika Bena Hodžesa.
Po njegovom mišljenju, Kijev će se ustremiti na Marijupolj i Melitopolj kako bi „presekao kopneni most Rusije sa Krimom“.
„Ukrajinci će nastojati da višestruko i sa nezaustavljivom snagom gađaju kopneni koridor“, rekao je Hodžes.
13:10 27.01.2023
Rusko-srpske vojne vežbe „Slovenski štit 2021“ i „BARS 2021“ - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Brifing ruske vojske: Masovnim raketnim napadima sprečena isporuka NATO naoružanja na front
11:28 27.01.2023
Ruska vojska završava opkoljavanje Artjomovska
Ruska vojska završava opkoljavanje grada Artjomovska, saopštio je komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamenik komandanta drugog vojnog korpusa narodne milicije LNR Apti Alaudinov.

„Već su blokirani skoro svi putevi kretanja protivnika. Ostao je još jedan pravac kojim se manje-više mogu kretati, ali je i on većim delom pod našom kontrolom“, rekao je Alaudinov za „Prvi kanal“.

Kako je precizirao, situacija je „u potpunosti pod kontrolom“ ruskih snaga.
Alaudinov je istakao da ukrajinske snage „u agoniji“ prebacuju dodatne jedinice u Artjomovsk, ali da trpe gubitke već na prilazima gradu.
10:57 27.01.2023
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Amerika da želi mogla bi da završi konflikt u Ukrajini
10:05 27.01.2023
Ruska vojska učvrstila pozicije na obodu Ugljedara
Ruska vojska učvrstila je svoje pozicije na obodu Ugljedara i praktično je očistila svu teritoriju predgrađa, saopštio je savetnik šefa administracije Donjecke Narodne Republike.
On je takođe rekao i da ukrajinske snage sada prebacuju u Ugljedar snage iz Artjomovska kako bi odbranili grad.
09:47 27.01.2023
Poljska spremna da Ukrajini pošalje 60 tenkova
Poljska je spremna da Ukrajini pošalje 60 tenkova, od kojih su 30 tipa PT-91 „tvardi“, izjavio je premijer te zemlje Mateuš Moravjecki.
Kako je rekao, te tenkove će Poljska poslati i pored već obećanih tenkova „leopard 2“.
„Spremni smo u ovom trenutku da pošaljemo 60 naših modernizovanih tenkova, od kojih su 30 tenkovi PT-91. Pored tih tenkova, štaljemo i 14 nemačkih `leopardova`“, istakao je on.
On je podsetio i da je Poljska već poslala Ukrajini 250 tenkova pre godinu i nešto dana.
Inače, tenk PT-91 „tvardi“ je osnovni borbeni tenk iz Poljske, zasnovan na sovjetskom tenku T-72M1. Prvi prototip je proizveden 1993. godine, a u upotrebu je uveden 1995. godine.
09:31 27.01.2023
Tramp: Zaustavio bih konflikt u Ukrajini za 24 časa
Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi zaustavio konflikt u Ukrajini za svega 24 časa.
„Da sam ja predsednik rata između Rusije i Ukrajine nikada ne bi bilo. Čak i u ovom trenutku da sam predsednik mogao bih da se dogovorim i da zaustavim ovaj užasni rat i to za svega 24 časa“, rekao je on.
09:21 27.01.2023
Ruska vojska: U Zaporožju još uvek ispipavamo teren – ofanziva tek predstoji
Ruska vojska u Zaporožju još uvek ispipava teren, a glavna ofanziva tek predstoji, izjavio je predstavnik zaporoške administracije Vladimir Rogov.
„Trenutno vršimo izviđanje terena sporadičnim bitkama. Strateška inicijativa je na našoj strani. To su samo lokalni manevri, a glavna ofanziva tek predstoji“, rekao je on.
Trenutno se bitke u Zaporoškom pravcu vode u blizini Orehova i Guljapolja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala