- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Obeležena godišnjica oslobođenja logora Aušvic – bez prisustva oslobodilaca

© Sputnik / Predrag JovićLogor Aušvic u Poljskoj
Logor Aušvic u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
U poljskom Osvjenćimu danas se obeležava 78. godišnjica oslobođenja nacističkog logora Aušvic-Birkenau, međutim, nijedan ruski zvaničnik nije pozvan da prisustvuje ovom događaju.
U logoru su se okupili preživeli iz Aušvica, predstavnici poljskih vlasti, jevrejskih organizacija i brojnih diplomatskih korupsa, međutim, poziv ovom događaju nije pristigao ni na adresu ruske ambasade u Varšavi, a samim tim ni ambasadoru Rusije u Poljskoj Sergeju Andrejevu.
Prethodnih godina na obeležavanju ove godišnjice uvek bi prisustvovali i predstavnici Rusije i Izraela koji bi se obratili svim prisutnim, doduše prošle godine to nije bio slučaj jer je program bio skraćen zbog epidemioloških mera koje su u Poljskoj bile na snazi.
Uprkos odluci poljskih vlasti da ne pozovu predstavnike Rusije, ruski konzul u Krakovu namerava da položi venac na teritoriji muzeja i kod spomenika poginulih logoraša, kao i na gradskom groblju gde su sahranjeni sovjetski vojnici koji su dali svoje živote oslobađajući logor.
Inače, povodom godišnjice oslobađanja Aušvica svim prisutnim na tom događaju obratio i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je u telegramu poručio da zločini koje neonacisti danas sprovode nad civilima u Ukrajini govore o tome da su oni zaboravili lekcije iz istorije, kao i da se sada protiv te pojave junački bore ruski vojnici.
Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije. Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika. Blizu 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u „Aušvicu“ od 1941. do 1945. godine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
RUSIJA
Putin: Zločini neonacista u Ukrajini govore da su zaboravljene lekcije iz istorije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala